Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Cartea anului

        

Miercuri, 23 noiembrie 2011, la Clubul Prometheus a fost decernat Premiul Cartea Anului, acordat de revista Romānia literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, scriitoarei Marta Petreu pentru romanul Acasă, pe Cīmpia Armaghedonului, apărut la Editura Polirom. Premiul a fost decis dintre nominalizările făcute de redactorii revistei de un juriu format din Nicolae Manolescu, preşedinte, Gabriel Chifu, Gabriel Dimisianu, Luminiţa Corneanu, Cosmin Ciotloş, Ana Chiriţoiu şi Gabriel Dimisianu.


Volumele nominalizate au fost fost prezentate pe rīnd de cīte un membru al juriului: Opera poetică, Fernando Pessoa, īn traducerea lui Dinu Flămānd (Editura Humanitas Fiction) – de Ana Chiriţoiu, Acasă, pe Cīmpia Armaghedonului, roman de Marta Petreu (Editura Polirom) – de Nicolae Manolescu, unelte de dormit, volum de versuri de Ioan Es. Pop (Editura Cartea Romānească) – de Gabriel Chifu, Ion Creangă. Cruzimile unui moralist jovial de Eugen Simion (Editura Princeps Edit) – de Gabriel Dimisianu, Viaţa lui Kostas Venetis, roman de Octavian Soviany (Editura Cartea Romānească) – de Luminiţa Corneanu şi Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii romāne de Mihai Zamfir (Editura Cartea Romānească) – de Cosmin Ciotloş.


Juriul a hotărīt să premieze romanul Martei Petreu, pe care criticul Nicolae Manolescu l-a elogiat ca fiind un moment de schimbare a paradigmei īn romanul „ţărănesc” īn care s-au ilustrat Ioan Slavici, Liviu Rebreanu şi Marin Preda. El a arătat că lumea satului e văzută aici prin prisma neconcesivă a unui narator care s-a rupt de această lume.


A fost a zecea ediţie a decernării Premiului Cartea Anului. Īn cele nouă ediţii precedente, de trei ori premiul a mai fost acordat unor romane. Au mai obţinut premiul cu romanele lor Florina Ilis, Mircea Cărtărescu şi Varujan Vosganian. Anul trecut, Premiul Cartea Anului a fost obţinut de Ion Vianu, pentru volumul memorialistic Amor intellectualis, apărut la Editura Polirom.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul