Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Gaudeamus, ca o marfă reîncărcată

        Valeria Popescu

Miile de vizitatori ai standurilor de la Târgul de Carte „Gaudeamus” au avut de ales între aproape tot atâtea titluri din literatura contemporană şi din literatura clasică. Au fost evenimente şi lansări la care cititorii au putut întâlni şi scriitori romani, şi scriitori străini. Astfel, i-au putut vedea pe Larry Watts, autorul cărţii Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, apărute la editura RAO, sau pe Simon Toyne, autorul best sellerului „Sanctus”, propus de Editura ALL. Britanicul a dat autografe la standul unde pasionaţii de literatură română au putut afla şi de recenta apariţie din colecţia Strada Ficţiunii, Întoarcerea, volumul de proză semnat de Viorel Zaicu. O carte-eveniment propusă şi de rafturile Târgului Gaudeamus a fost Jurnalul Annei Frank, publicat pentru prima oară în limba română în versiune definitivă, tradusă după original. Am mai fost martori şi la lansarea romanului Ghepardul, de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, la Editura Humanitas, ediţia I integrală, în traducerea Gabrielei Lungu. Lectura italianului vine în contextul în care, la ediţia din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus, a 18-a, Italia a fost invitata specială.


„Revederile” au continuat cu titlul adus de Editura Brumar, unde a apărut cartea Marfă reîncărcată, semnata de Dan Mircea Cipariu, Bogdan O. Popescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa şi Florin Dumitrescu, un volum reloaded de poezie. Prima ediţie din antologia Marfă a apărut în urmă cu 15 ani.


Vizitatorii au mai aflat si de lucrarea Monseniorul - amintiri şi documente despre monseniorul Ghica în România, lansată de Editura Galaxia Gutenberg, sub semnatura lui Horia Moscovici. Marta Petreu, câştigătoarea Premiului Cartea Anului pentru romanul Acasă, pe câmpia Armaghedonului (Polirom), a fost prezentă şi ea la Gaudeamus. Despre romanul Martei Petreu, Nicolae Manolescu a spus: „Este o lume rurală, un sat ardelenesc, cu toate ale lui, cu istoria, cu societatea, cu morala, cu oamenii şi cu fericirile lui. Noi avem o tradiţie a romanului ţărănesc, numai că avem aici unul cu totul atipic, în măsura în care nu mai regăsim formula realist-obiectivă, aproape obligatorie în acest roman, începând cu Rebreanu şi terminând cu Marin Preda. Avem aici un roman ţărănesc, care este mult mai apropiat de formula romanului nostru modern de după Camil Petrescu, de după Holban, un roman la persoana întâi, un roman psihologic, un roman în care lucrurile sunt trăite şi povestite dinăuntru, şi nu dinafară”.


Editura Tracus Arte ne-a restituit ultimele gânduri ale lui Constantin Stan, propunându-le vizitatorilor ultima sa carte, Confesiuni fără glorie. Prozatorul s-a stins din viaţă în luna august a acestui an. În seria de autor Herta Muller, Humanitas a adus cea mai noua traducere, semnată Alexandru Al. Şahighian, Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică. Cartea este o colecţie de discursuri ale scriitoarei, un fragment autobiografic al unui artist de excepţie. Tot aici au apărut interesante volume de eseuri semnate de Adrian Mihalache și Nicolae Coande.


Volumele Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă, de Neagu Djuvara (Humanitas), şi Istanbul, de Orhan Pamuk (Polirom) s-au numărat printre cele mai vândute cărţi. Volumul istoricului Neagu Djuvara a primit şi premiul „pentru cea mai râvnită carte” la Gaudeamus.  


Succesul Polirom a mai însemnat Intriga matrimonială, de Jeffrey Eugenides, şi 1001 de zile sau Noua Şeherezadă, de Ilf şi Petrov.


Printre cele mai vândute titluri de la editura Cartea Românească s-au aflat Ultimul canibal, de Hanna Bota şi cele mai noi volume ale lui Matei Vişniec - romanul Dezordinea preventivă şi volumul de poezie La masă cu Marx. Cititorii care au intrat în spaţiul Editurii All au ales în principal titlul Sanctus, de Simon Toyne, volumul Anticarul, de Julian Sanchez, şi Manualul Merck.


La editura Vellant s-a cumparat si se va citi bine cartea lui Iv Cel Naiv, Versez, autorul fiind un poet coborât din online unde „întreţine” un blog omonim.


Cartea roşie a lui C. G. Jung a fost succesul Editurii Trei care a mai propus Tratatul de psihopatologie şi psihiatrie pentru psihologi, de Florin Tudose, Cătălina Tudose şi Letiţia Dobranici şi Cartea Gesturilor, de Peter Collett.


Cel mai căutat autor publicat de Nemira a fost George R. R. Martin, care cu al său Cântec de gheaţă şi foc a ocupat locul I în topul vânzărilor. Căutate şi cumpărate au fost şi cărţile din seriile de autor Rodica Ojog Braşoveanu şi Raymond Chandler.


La Paralela 45, în afara volumelor omagiale Angela Marinescu - 70 și Eugen Negrici – 70 s-a mai lansat un volum de Matei Vișniec și, ca eveniment, al patrulea volum al seriei integrale de Opere de William Shakespeare, cuprizînd piesele Îmblînzirea scorpiei (traducere și note de George Volceanov), Regele Ioan (traducere de Violeta Popa, note de George Volceanov) și Vis de-o noapte-n miezul verii (traducere și note de Horia Gârbea) – în fotgrafie o imagine de la lansarea acestui volum.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul