Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

In memoriam

        

Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu profundă tristeţe încetarea din viaţă a scriitorului MIHNEA GHEORGHIU, membru titular al Academiei Române, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual şi preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).


Mihnea Gheorghiu s-a născut la 5 mai 1919, în Bucureşti, a făcut studiile liceale la Cra­iova, cele universitare la Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti şi, în 1947, şi-a dat doctoratul în Litere şi Filozofie. A continuat specializarea în Franţa, Italia, Marea Britanie şi SUA. În anul 1964, Mihnea Gheorghiu a de­venit doctor docent.


De-a lungul carierei, Mihnea Gheorghiu a fost lector şi conferenţiar de limbă engleză la Academia de Studii Economice, profesor şi şeful Catedrei de Limbă Engleză la Universitatea din Bucureşti, profesor şi şef al Catedrei de Teatrologie şi Filmologie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A fost redactor fondator al revistei Secolul XX şi preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România. Mihnea Gheorghiu a debutat ca scriitor în anul 1937, cu poeme reunite în volumele Anna-Mad şi Ultimul peisaj al oraşului cenuşiu, urmate de alte volume de versuri şi de două romane cu caracter eseistic – Două ambasade, reluat sub titlul A venit un om din răsărit. Ca dramaturg, Mihnea Gheorghiu a scris mai multe drame istorice, prezentate pe scenele din România şi din străinătate, printre acestea numărându-se Tudor din Vladimiri, Istorii dramatice, Zodia taurului, Patetica ’77, ca şi scenariile de filme pentru Porto-Franco, Tudor, Zodia Fecioarei, Pădurea pierdută, Cantemir, Hyperion, Tănase Scatiu, Burebista. A tradus din limba engleză opere de Sha­kespeare şi Walt Whitman, ca şi scrieri ale lui Robert Burns, F. Cooper, Ch. Dickens, T. Williams ş.a. Cu acelaşi spirit erudit şi subtil, el a scris studii şi ese­uri de critică şi istorie a culturii, adunate în volume.


Ca recunoaştere a valorii operei sale, Mihnea Gheorghiu a fost ales membru în numeroase instituţii de prestigiu din ţară şi din străinătate, printre acestea numărându-se Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Cineaştilor din România, Academia de Istorie din Caracas, Asociaţia Internaţională „Shakespeare”, Academia de Ştiinţe din New York etc.


Pentru opera sa, Mihnea Gheorghiu a fost distins cu mai multe trofee, între care Premiul „Ion Luca Caragiale” al Academiei Române, al Uniunii Cineaştilor, premii speciale ale festivalurilor de film de la Barcelona, Buenos Aires şi Cork, Premiul special „Crucea Sudului” la Mar del Plata şi Premiul „Erasmus”. De asemenea, a fost distins cu titlu de Doctor Honoris Causa al mai multor instituţii de învăţământ superior. A fost decorat cu „Meritul Cultural” clasa I, Ordinul „Apărarea Patriei”, Ordinul „Pentru Merit”, Ordinul Literelor şi Artelor (Franţa), Ordinul „Pentru Merit” (Germania), Ordinul Republicii Italiene, Italian Order of Merit, Order of Orange-Nassau (Olanda). Oraşul New Orleans i-a decernat titlul de „Cetăţean de Onoare”. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1974 şi titular în 1996. Prin dispariţia lui Mihnea Gheorghiu, literatura română suferă o grea, ireparabilă pierdere.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul