Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Oglindă pentru viitor

        Călin Stănculescu

Festivalul CINEMAIUBIT la cea de-a 15-a ediţieDe un deceniu şi jumătate, Festivalul internaţional de film studenţesc prezintă publicului cinefil cele mai noi producţii ale studenţilor Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, şi nu numai. Organizat de Fundaţia CINEMAIUBIT (iniţiator generos şi preşedinte dăruit, regizoarea Elisabeta Bostan), UNATC, cu sprijinul CNC, Festivalul internaţional a reunit īn acest an peste 170 de titluri de creaţii studenţeşti din Anglia, Bulgaria, Cehia, Germania, Israel, Italia, Slovacia, Ungaria şi Romānia.


Principalele secţiuni de concurs au fost Ficţiune, peliculă şi suport digital, Documentar, Animaţie, Experiment. Au fost lansate două volume: Scara raiului īn cinema. Kusturica, Tarkovski, Paradjanov, de Elena Dulgheru, şi Noul cinema romānesc. De la tovarăşul Ceauşescu la domnul Lăzărescu, volum coordonat de C. Corciovescu şi M. Mihăilescu. De asemenea, a fost lansată caseta Centenar Victor Iliu, care cuprinde volumul Victor Iliu, surāsul rezistenţei, documentarul Victor Iliu, ambele semnate de Nicolae Cabel, şi filmul La Moara cu noroc. O expoziţie de fotografii şi una de afiş au īnsoţit evenimentul prefaţat la deschidere de un film omagial dedicat marelui regizor care a fost Liviu Ciulei.


Cāteva dintre numele care se regăsesc īn palmares se vor afla, cu certitudine, īn semnătura viitoarelor succese ale filmului romānesc. Cu toate influenţele, nu īntotdeauna foarte fericite, ale cineaştilor tineri, afirmaţi īntre anii 2001 şi prezent, noile generaţii de cineaşti au demonstrat că au rezerve enorme de originalitate, talent şi cultură pentru a se impune īn viitoarele bătălii pentru concursurile de proiecte, bugete, producători şi sponsori.


Marele Premiu şi Premiul Special al Juriului au recompensat două filme din Italia şi Israel, Respiraţia arcului şi Tur cu ghid, regia Enrico Maria Artale şi, respectiv, Benjamin Freideberg, primul schiţānd īn regim de thriller o sāngeroasă răzbunare a unui viol, al doilea refăcānd din tuşe discrete destine şi conflicte umane, nerefuzānd imaginaţia şi registrul oniric. Dintre filmele străine ar mai fi de amintit unul dramatic, dar excesiv de elaborat şi rece, Rausch, Germania, regia Verena Jahnke, reconstituirea unui flagrant cu consecinţe tragice, şi Fără cuvinte, Spa­nia, regia Bel Armenteros, o micromonografie a relaţiei bunic-nepot, cu consecinţele inerente decalajului de vārste.


Īn filmul Timpuri marxiste care au condus la ceva, regia Andrei Mihnea Ciorică, am aflat un regizor ambiţios, capabil să-şi materializeze inteligent ideile, alegānd şi un interpret despre care se va mai vorbi, Sergiu Fleşner (Pre­miu pentru Interpretare). Ambiţios, dar mai puţin lucrat, Stropi, regia Victor Răileanu. Ieşit din canoane, Alb murdar, de Anca Oproiu, rămāne o promisiune certă. Nici Gabriela Suciu nu este departe de amprenta Noului Val, cu filmul Program cu publicul, sperăm că-şi va găsi originalitatea. Goran Mihailov, cu scenariul lui Tudor Buican, este o speranţă care poate confirma, dincolo de faptul divers īnregistrat cu Duet de nuntă. Un excelent scenariu, de altfel premiat, este şi acela semnat de Alexandru Ispas, care semnează şi regia Calm Center, film care se bazează şi pe multă improvizaţie excelent controlată şi exploatată de autor. Imagine spectaculoasă, limbaj porno cāt cuprinde, dar bună conducere a interpreţilor şi nu numai a avut Hello Kitty, regia Milo Simulov. Un premiu pentru film de artă a obţinut Dan Doroftei pentru portretul regizorului Radu Gabrea. Am mai remarcat filmul Titan, regia Raia al Souliman, unde Anghel Damian se dovedeşte a fi un bun concurent sau urmaş al lui Florin Piersic. De altfel, şi regizorul Laurenţiu Damian a fost un excelent interpret īn opera unei studente, Olivia Căciuleanu, īn filmul Lumea se descompune īn fapte, film afectat de narcisism, naturalism şi neorealism, dar care n-a ascuns talentul unui profesor de cinema de a interpreta fantasmele unui scenariu mai mult sau mai puţin original.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul