Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

ACC – după trei ani

        Irina Georgescu

Recent, a avut loc la Craiova īntālnirea anuală a colegiilor centenare, prilejuită de desfăşurarea „Zilelor ACC”. Alianţa Colegiilor Centenare este o organizaţie profesională, de interes naţional, care cuprinde 51 dintre cele mai prestigioase colegii din Romānia. Despre scopul şi locul acestei organizaţii īn spaţiul educaţional şi public īn acelaşi timp, am dialogat cu dl prof. George Cazacu, preşedintele ACC.


Stimate domnule profesor, sunteţi preşedintele Alianţei Colegiilor Centenare. Vă rugăm să ne vorbiţi despre importanţa acestei Alianţe īn spaţiul şcolii romāneşti.


ACC a luat fiinţă īn iunie 2008, ca urmare a iniţiativei unui grup de profesori de la CNSS, īntr-o perioadă de frămāntări īn sistemul de īnvăţămānt şi, totodată, prielnică unor clarificări necesare. Colegiile fondatoare, toate şcoli de elită, au avut īn vedere problemele comune pe care le īntāmpinau şi, evident, existenţa unor soluţii asemănătoare ale aces­tora: aşa au apărut Scopul şi Obiectivele prevăzute īn Statutul Asociaţiei. Faptul că, īn acest moment, Alianţa are īn componenţă 51 de colegii, printre cele mai valoroase din ţară, şi faptul că este o organizaţie foarte activă nu pot decāt să-i dovedească soliditatea şi, sperăm noi, trăinicia. După ştiinţa noastră, este singura asociaţie de acest fel din īnvăţămāntul romānesc şi care şi-a fixat ca ţel iden­tificarea şi conservarea educaţiei de calitate.


Care sunt criteriile de admitere īn Alianţa Colegiilor Centenare?


Pot deveni membri ai Aso­ciaţiei colegiile care la data depunerii cererii de admitere au īmplinit cel puţin 100 de ani de funcţionare şi care fac dovada existenţei, printre profesorii şi absolvenţii săi, a unor personalităţi ale vieţii culturale, artistice, ştiinţifice sau sociale recunoscute la nivel naţional sau internaţional şi a unor performanţe īn ceea ce priveşte procesul de educaţie intelectuală şi civică.


Fără īndoială, există multe lucruri comune colegiilor centenare, un „spirit” al lor. Cum l-aţi descrie?


Constatarea că aceste şcoli au format şi continuă să formeze elite creatoare de istorie a conturat ideea că ele īnsele sunt o elită a spaţiului educaţional romānesc, dar care, din păcate, nu este īntotdeauna recunoscută la nivel instituţional. Apariţia ACC corectează, parţial, această lipsă şi creionează elementul comun educaţiei practicate īn colegiile centenare: calitate pornind de la tradiţiile īnvăţămāntului romānesc.


Sunt multe discuţii despre starea şcolii romāneşti de azi. Dum­neavoastră cum vedeţi lucrurile?


Starea şcolii romāneşti de azi nu poate fi cu mult mai bună sau mai rea decāt cea a societăţii romāneşti de azi. Atāt timp cāt, la nivel social, nu se conturează un Proiect Naţional care să canalizeze energiile naţiunii, nici educaţia nu-şi va găsi stabilitatea de care are atāta nevoie. Astăzi, şcoala este nevoită să facă o echilibristică riscantă īntre cerinţele, de multe ori aberante, generate de o politică educaţională indefinit reformatoare şi mijloacele tot mai greu de identificat īntr-o legislaţie fluctuantă.


Cum s-a desfăşurat īntālnirea de anul acesta de la Craiova?


Un lucru īmbucurător la această īntālnire a fost prezenţa unui mare număr de reprezentanţi ai colegiilor membre, deşi distanţele geografice care ne separă ar fi putut fi o problemă. Este o constatare care subliniază īncrederea membrilor Alianţei īn valorile promovate de aceasta şi īn succesul demersurilor sale.


La Craiova, ne-am bucurat de o excelentă organizare datorată gazdelor noastre de la C.N. „Fraţii Buzeşti”, dar şi de la Colegiile Naţionale „Elena Cuza” şi „Carol I”, toate şcoli foarte valoroase şi cu o mare tradiţie īn īnvăţămāntul romānesc.


A fost analizată activitatea ACC īn anul scurs de la ultima Adunare Generală, care a fost şi primul an de funcţionare sub Īnaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I, au fost votate cāteva modificări īn Statutul Asociaţiei, a fost anunţată acordarea Premiului Lykeion pe 2011 dlui prof. Nicolae Manolescu şi, inevitabil, au fost făcute planuri pentru 2012.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul