Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Festivalul Dream Fest, la edi\\ia a doua, sărbătoarea filmului pentru copii

        Călin Stănculescu

Aflat la a doua ediţie, Festivalul internaţional al filmului pentru copii de la Slatina (20-24 iunie), patronat de cea mai importantă instituţie de film pentru copii, Giffoni, Ita­lia, rămāne un moment de referinţă prin cāteva atuuri. Iată-le: juriul copiilor format din aproape 200 de membri a acordat Marele Premiu. Acest juriu a fost format din copii din Serbia, Ucraina, Moldova, Italia, Polonia şi Romānia. Juriul internaţional l-a avut drept preşedinte pe Darko Basheski, preşedintele Fundaţiei de film din Macedonia, iar printre membri săi s-au numărat Justine Gustin (Belgia), responsabilă cu selecţia filmelor la Namur, Tatjana Saudet, director al casei de distribuţie Saudet Media, Mario Demezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din Romānia, Dana Andronie şi Ileana Dănălache, jurnalişti şi critici de film. Selecţia filmelor, asigurată de directorul artistic Marin Vladimir, a depăşit aşteptările, misiunea celor două jurii fiind mult mai dificilă ca la prima ediţie. Nu īn ultimul rānd, aşa cum la prima ediţie naşul Festivalului a fost Claudio Gubitosi, Italia, fondatorul de la Giffoni, īn acest an, naşa Festivalului a fost Marea Doamnă a filmului romānesc pentru copii, regizoarea Elisabeta Bostan.


Şi acum despre filme. O comedie romantică venită din Bulgaria (regia Anri Kulev), Zakes, ne-a purtat īn lumea minunată a basmelor lui E.T.A. Hoffman, privite dintr-o pers­pectivă contemporană. Eroii sunt contemporani ce iu­besc literatura, studenţi, scriitori, profesori, cititori care devin prin magia filmului eroii legendei Piticului Cinabru, īntāmplată cu veacuri īn urmă. Lionel, producţie elveţiană (regia Mohammed Soudani), a propus o străveche legendă africană pusă īn practică de un puşti al cărui nume dă titlul filmului. El eliberează un leu bătrān de la Grădina Zoologică şi-l ajută să revină īn Africa, de unde a fost capturat cu ani īn urmă. Lionel nu este singur şi filmul reprezintă şi o pledoarie pentru prietenie. Filmul suedez Play (regia Ruben Ostlund) este o radiografie destul de dură, dar exactă a fenomenului infracţional la nivelul copiilor. Victimele copii ale hoţilor copii īşi părăsesc bunurile de valoare īntr-un joc abil pus īn scenă, fără ameninţări sau violenţă. Un joc perfid, dar eficace. Firescul interpretării micilor actori, ritmul nu lipsit de suspans i-au adus filmului binemeritate premii la Gijon, Tokio sau Dublin.


Coproducţia Suedia-Finlanda Sebbe (regia Babak Najafi) este o inspirată privire asupra unui adolescent, Sebastian, care luptă cu greu să-şi afirme identitatea, īn condiţiile unei vieţi la limita subzistenţei alături doar de mama sa. Valoarea filmului se datorează īn mare măsură şi jocului inspirat al celor doi protagonişti, Sebastian Hiort af Ornas şi Eva Melaunder, care desenează cu naturaleţe dramele unei familii monoparentale. Noul război al nasturilor (regia Christophe Barratier, Franţa), remake excelent după filmul din 1961 de Yves Robert, ne propune o dramă din perioada ultimului Război Mondial, de pe meleaguri lorene, unde puştii īşi tăiau nasturii dacă māncau bătaie īn luptele dintre două sate vecine. Dar ultima confruntare va descoperi la eroii noştri şi simţul solidarităţii, al camaraderiei care nu lasă loc delaţiunii şi trădării. Copacul magic (regia Andrzej Maleszka, Polonia), un film cu multe premii internaţionale, are drept erou un scaun construit dintr-un stajar magic. Indianul (regia Ineke Houtman, Olanda) ne-a povestit despre un băieţel peruan, care-şi caută originile etnice, alături de prieteni. Mommo (regia Atalay Taşdiken, Turcia) este o impresionantă poveste inspirată din viaţa reală a micilor copii dintr-un sat din Anatolia, drama a doi fraţi, un băiat de nouă ani care este şi tată, şi mamă, şi frate mai mare pentru surioara lui, de care va fi despărţit īn final.


Marele Premiu decernat de Juriul Copiilor de la Dream Fest a mers la Mommo, film care a primit din partea Juriului Internaţional şi Premiul Special. Premiul pentru regie a fost acordat filmului Sebbe, iar cel pentru scenariu, filmului Noul război al nasturilor. Premiul pentru scurtmetraj a revenit inspiratului film din Macedonia Balonul. O mulţime de secţiuni paralele, ateliere de creaţie, filme īn Pano­rama, Şcoala de caricatură PIM etc. au completat programul complexei manifestări Dream Fest, iniţiate de regizorul Cornel Diaconu care alături de regizoarea Elisabeta Bostan au primit, la final, şi premii ale Uniunii Cineaştilor din Romānia. Se aşteaptă ca filmul romānesc pentru copii să fie mai mult sprijinit, absenţa genului de pe ecrane fiind regretabilă nu numai pentru spectatori.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul