Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Darts

        Hipo

Hora staccato şi morţii electorali


Căldură mare, dever slab. Criză teribilă, monşer!
I.L. Caragiale


La Jocurile Olimpice de la Londra, īn proba de gimnastică feminin㠖 sol, a concurat o sportivă din SUA avīnd un antrenor romān (altul decīt cel al lotului naţional al SUA). Comentatorii au menţionat acest lucru şi comentatoarea a spus că distinge ritmuri romāneşti īn acompaniamentul mu­zical. La care comentatorul, un mare gim­nast romān, a completat că muzica „seamănă puţin cu Căluşarii”. Īn realitate, gimnasta evolua pe Hora Staccato, compoziţie notorie a lui Grigoraş Dinicu (1889-1949), realizată de acest compozitor şi violonist īn 1906, la absolvirea Conser­vatorului.
● E destul de uimitor că nici comentatoarea postului TVR şi nici ajutorul ei, sportiv, nu au recunoscut această piesă de mare popularitate. Cineva a avut, cu acest prilej, o replică memorabilă: „Bie­tul Cristian Ţopescu! Probabil că se răsuceşte īn Parlament!”.
● Ce-i drept, cīnd comenta Cristian Ţopescu, fiul ofiţe­rului de cavalerie Felix Ţopescu, gimnastică sau patinaj, aflam multe despre piesa muzicală de acompaniament.
● Cel mai arid continent al planetei ascunde īn adīncurile sale o rezervă uriaşă de apă, care ar putea reprezenta o soluţie eficientă īn lupta cu seceta.
● „Descoperirea a fost făcută de geologii de la University College din Londra. Rezervorul subteran de apă se află, potrivit hărţii īntocmite de aceştia, sub ţările din nordul Africii: Algeria, Egipt, Sudan şi Libia” – anunţă PROTV, citīnd Environmental Research Letters
● „Aici, īn adīncul pămīntului, sub deşertul Saha­ra, se află 0,66 milioane de kilometri cubi de apă, de 100 de ori mai mult decīt la su­prafaţa continentului (subl. n.). Din păcate, precizează geologii īn publicaţia Environmental Research Letters, nu va putea fi exploatată īntreaga cantitate de apă din acest rezervor impresionant. Cu toate acestea, rezervorul recent descoperit va fi o soluţie īn faţa nevoii tot mai crescute de apă, pe măsură ce creşte şi populaţia Africii.”
● Şi acum, amintiţi-vă povestirea lui D.R. Popescu Mări sub pustiuri!! (cīndva se studia şi la gimnaziu, īn clasa a VIII-a). O fată rămīne corigentă la geografie pentru că īi cade Sahara, subiect antipatic. Iubitul ei o īncurajează şi o con­vinge că sub deşerturi trebuie să fie, neşti­ute, cantităţi uriaşe de apă, adevărate mări. Ce ziceţi de literatură?!
● ● Īncă una: Īn Gorj, seceta a fost cumplită, n-a mai plouat de săptămīni īntregi, recoltele sīnt compromise īntre 30% şi 50%. Īn disperare de cauză, duminică, 22 iulie, s-a oficiat pe ma­lul Gilortului o slujbă specială implorīnd īndurarea Domnului ca să trimită ploa­ie. Liber-cugetătorii şi raţionaliştii au zīmbit...
● ...Dar īn noaptea următoare o ploaie deasă şi liniştită, binefăcătoare, a căzut pe tot bazinul hidrografic Gilort, estimată la 15-20 litri/metrul pătrat.
● Comentariul nostru: nu e mult, dar s-a simţit din plin efectul şi, dacă oamenii de aici n-ar fi fost atīt de păcătoşi, ar fi căzut măcar 30 de litri.
● Totuşi, īn zilele următoare, luni şi marţi, mila Domnului a mai īnzestrat pă­mīntul gorjean cu vreo 50 litri pe metrul pătrat!
● ● Ulterior am aflat că autorităţile au vrut să declare 40.000 de morţi īn Gorj īn luna iulie, ca să reducă numărul alegătorilor de referinţă (totalul pe ţară fiind de 200.000 pe an).
● Atenţie la Cel care nu bate cu băţul, să nu se īmplinească statisticile lunile viitoare!

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul