Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Un film șocant, După dealuri, regia Cristian Mungiu, propus la Oscar

        Călin Stănculescu

După patru luni de la succesul de la Cannes, unde a luat Premiul pentru scenariu (autor Cristian Mungiu) şi Premiul de interpretare feminină ex aequo (Cristina Flutur şi Cosmina Stratan), filmul regizorului Cris­tian Mungiu După dealuri va fi prezentat publicului bucureştean īn finalul evenimentului Les Films de Cannes ą Bucarest, pe 25 octombrie.


Propunerea romānească pentru Oscar decernat celui mai bun film străin a mai avut două avanpremiere la Vaslui şi la Cāmpina. Lāngă Vaslui s-a īntāmplat celebrul caz Ta­nacu, de la care filmul se inspiră, dar nu-l copiază, iar īn īmprejurimile Cāmpinei s-a construit decorul, unde s-au filmat majoritatea secvenţelor operei lui Mungiu. Story-ul, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, propune spectatorului povestea a două tinere care au crescut īmpreună la un orfelinat şi care se reīntālnesc după cāţiva ani de despărţire. Alina a descoperit străinătatea, ea se reīntoarce din Germania cu o anume experienţă de viaţă şi īncearcă să o convingă pe Voichiţa, care a ales drumul mănăstirii, s-o urmeze. Voichiţa, ata­şată de valorile credinţei şi de maicile care formează īn schitul sărăcăcios o autentică familie, ezită şi refuză invitaţia prietenei sale. Ataşamentul reciproc nu poate rupe noua viaţă a Voichiţei, dar dă puteri sporite Alinei pentru a-şi recupera prietena din copilărie. Natura acestei forţe, semnificaţia luptei Alinei capătă sensuri obscure pentru martori, care īncearcă vindecarea fetei, stăpānită aparent de forţe malefice. Nici medicii, nici preotul duhovnic nu vor reuşi īnsă.


Construit īntr-un registru realist sever, cu o aglomerare de detalii factologice, filmul lui Cristian Mungiu capătă īn ultima sa parte o accelerare a elementelor dramatice, bine orchestrată, fără concesii aduse posibilei caricaturizări a unor personaje, fără materializarea vreunui atac la adresa credinţei, fără a accentua posibila interpretare a naturii sexuale a atracţiei dintre cele două tinere. Echilibrul şi obiectivitatea par a sugera chiar detaşarea cineastului de perimetrul subiectului, īn favoarea unei generalizări mai profunde a cazului.


Iată şi un fragment elocvent din declaraţiile cineastului: „Filmul este o ficţiune. Nu va schimba ceva fundamental. Cu filmele nu vom face lumea mai bună. Īn acelaşi timp, īnsă, dacă īncercăm să īnţelegem de ce se īntāmplă anumite lucruri de lāngă noi, poate atunci vom īnţelege că avem un fel de răspundere. Chiar şi atunci cānd nu avem niciun fel de atitudine avem o răspundere. Şi pasivitatea este o răspundere”.


Egal depărtat de convenţiile filmelor cu posedaţi de diavol, fără a sugera o condamnare explicit a vinovaţilor, fără a īngroşa por­trete sau fără a idiliza relaţii, cineastul construieşte un tablou social care naşte īntrebări, care pune īntrebări spectatorului şi-l obligă să reacţioneze, să abandoneze pasivitatea indusă de fotoliul sălii de cinematograf. După cum filmul lui Cristian Mungiu este la mare distanţă de producţiile uşurele ale unui mediocru canal de televiziune. De aceea opera sa a făcut valuri, a născut controverse şi contestări, dar a şi impresionat prin calitatea mesajului său umanist. Un fapt, iarăşi, care spune mult despre calităţile operei lui Mungiu este acela că filmul a fost cumpărat spre difuzare īn peste 30 de ţări, iar cariera sa festivalieră īncă nu s-a īncheiat. Un film de văzut nu doar pentru că invită la reflecţie, ci pentru că are şi o echipă minunată de interpreţi, alături de cele două merituoase şi talentate artiste premiate aflāndu-se Dana Tapalagă, Valeriu Andriuţă, Doru Ana, Luminiţa Gheorghiu, iar imaginea, excelentă, este semnată de dăruitul operator Oleg Mutu.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul