Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Zile şi Nopţi de Literatură la Neptun

        Rozana Mihalache


Pamuk pe malul mării


Duminică, 8 iunie a fost o zi plină pentru laureatul Premiului Nobel în 2006, Orhan Pamuk.


După ce în cursul dimineţii s-a aflat la Bucureşti, la festivalul de carte „Bookfest“ pentru a-şi lansa cel mai recent roman, Zăpada, Pamuk a ajuns spre seară la Mangalia, unde i s-a oferit premiul „Ovidius“ în cadrul celei de-a VII-a ediţii Festivalului Internaţional „Zile şi nopţi de literatură“.


Diploma i-a fost înmânată de către Adrian Iorgulescu Ministrul Culturii şi Cultelor, urmând apoi laudatio al Preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, care s-a declarat încântat de faptul că, după Premiul Nobel, scriitorul a acceptat şi premiul „Ovidius“.


În discursul de mulţumire, Orhan Pamuk a menţionat că a venit atât de des în România în ultima vreme (n.r. vizita din aprilie anul acesta), încât poate considera această ţară ca fiindu-i a doua casă.


Dacă n-ar fi locuit în America, unde de altfel este şi profesor de literatură la „Columbia University“, l-am fi crezut pe cuvânt…


În ciuda oboselii evidente care a survenit după o zi încărcată, Orhan Pamuk a fost energic şi zâmbitor la ceremonia de decernare a premiilor festivalului de la Casa de Cultură din Mangalia şi la recepţia de după.


Ba mai mult decât atât, a mers la Casa Scriitorilor din Neptun pentru a face o noapte albă în compania literaţilor români şi străini invitaţi la eveniment.


Orhan Pamuk este considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii, comparat fiind cu Kafka sau Eco, şi a făcut cunoscute prin cărţile sale tradiţiile, obiceiurile, cultul, pe scurt, adevărata esenţă a ţării sale de origine, Turcia.


Operele sale au fost traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări.


În România au apărut la Ed. Curtea Veche: Mă numesc Roşu, Viaţa cea nouă, Fortăreaţa albă, Cartea neagră şi recenta Zăpada, o carte cu infuenţe politice.


Dacă tot au fost pomenite influenţele politice, trebuie ştiut că, în 2005, un partid naţionalist turc i-a intentat proces penal pentru că a admis genocidul armenilor şi kurzilor în timpul Imperiului Otoman. Procesul a fost însă dat uitării în 2006, în urma protestelor internaţionale.


Revenind la festival, se poate spune că, dacă n-ar fi luat Nobelul, Premiul „Ovidius“ ar fi fost un cadou potrivit pentru scriitorul născut pe 7 iunie.


Dar, dacă pentru Orhan Pamuk un premiu la Festivalul Internaţional „Zile şi nopţi de literatură“ n-a însemnat chiar totul, despre Irina Denejkina din Rusia, laureata celui de-al doilea premiu important, intitulat anul acesta „Premiul Festivalului“, nu se poate spune acelaşi lucru.


Pentru tânăra rusoaică acesta este primul premiu din viaţa ei, după cum a mărturisit.


Irina Denejkina a scris un roman destul de popular în rândul tinerilor internauţi, Vodka-Cola, roman în care francezii, într-un studiu despre literatura rusă modernă, spun că „i-a făcut plăcere să adopte tradiţia ca pe un joc ironic cu atributele şi sistemul metaforic al totalitarismului“.


Închei acum, cu promisiunea că voi reveni cu detalii despre festival în numărul viitor.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul