Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

La umbra Oscarului īn floare...

        Călin Stănculescu

Situat īn centrul atenţiei lumii filmului de pe mapamond, evenimentul ce consacră talente, confirmă staruri, susţine audienţa operelor cinematografice de valoare este, fără īndoială, ceremonia decernării Premiilor Oscar, īn acest an programată la 24 februarie. Cu mai bine de o lună īnaintea acestei sărbători a celei de a şaptea arte, Globurile de Aur, decernate de Asociaţia ziariştilor străini de la Los Angeles, prefigurează īntrucātva Oscarul, pe care-l vom comenta īn numărul următor al revistei.
Nenominalizat la Oscarul pentru regie sau cel mai bun film, actorul şi regizorul Ben Affleck cāştigă ambele Globuri de Aur la categoriile menţionate. Fragment din istoria recentă a Statelor Unite, răpirea de către studenţii islamişti iranieni a personalului Ambasadei de la Teheran din 1980 este īncă o pată pe dramaticul parcurs al relaţiilor dintre cele două ţări. Argo reface aventura a şase cetăţeni americani, extraşi de CIA de la reşedinţa ambasadorului Canadei, unde se refugiaseră. Ben Affleck nu ezită să arunce cāteva săgeţi ironice la adresa Hollywoodului, cu participarea căruia proiectul Argo va fi dus la bun sfārşit. Am remarcat, dincolo de acurateţea scenariului, participarea lui John Goodman īntr-un rol secundar şi, nu īn ultimul rānd, intuiţia regizorală a actorului Ben Affleck, care ştie să conducă actorii, să păstreze nealterate virtuţile suspansului, dar şi să fie autoironic, cānd este cazul.
Contracandidaţii lui Affleck au fost nume mari, precum Quentin Tarantino, cu al său Django Unchained, şi Steven Spielberg, cu Lincoln, două pagini din istoria americană a secolului al XIX-lea, care, sunt sigur, vor fi răsplătite din plin cu prilejul Oscarurilor, votate de cei şase mii de membri ai Academiei de Film Americane. Nu este īnsă de neglijat faptul că Globurile de Aur sunt votate de numai 80 de membri ai Asociaţiei amintite la īnceputul acestor rānduri, personalităţi mai competente şi mai apropiate de lumea filmului american decāt mulţimea de tehnicieni şţi colaboratori de plan secund ce formează juriul Oscarurilor.
Lincoln, excelentul film politic regizat de Spielberg, propune spectatorilor o cuprinzătoare panoramă a vieţii politice americane la sfārşitul Războiului de Secesiune, pe scena căreia se desfăşoară lupta lui Lincoln pentru impunerea Amendamentului 13 la Constituţia Americană, text legislativ ce avea să ofere negrilor egalitatea īn faţa legii. Singurul Glob de Aur cu care a fost răsplătit Lincoln a revenit actorului Daniel Day Lewis, interpretul rolului titular, care a ştiut să dea credibilitate impunătoarei figuri tragice a preşedintelui ce a adus libertate conaţionalilor săi de culoare, dar, īn acelaşi timp, a avut măiestria diplomatică de a contracara toate jocurile politice ale adversarilor săi din Congres. Filmul are o concluzie tristă dincolo de evenimentul ce a īndoliat America acelei vremi, asasinarea preşedintelui, şi anume faptul că nici chiar o idee legislativă de anvergura textului de lege amintit n-ar fi putut trece fără apelul la corupţie şi oportunism, fără manipularea, chiar grosolană, a aleşilor poporului. Să vedem ce zice şi Unchiul Oscar...
Mizerabilii, un musical vechi de cāteva decenii, după un roman scris cu un secol şi jumătate īn urmă, a fost declarat cel mai bun film, iar Hugh Jackman şi Anne Hathaway au cāştigat Globurile de Aur, primul pentru rol principal, a doua pentru rol secundar. Spectacolul merită prin anvergura mizanscenei, prin calitatea jocului actorilor, prin cāteva perioade muzicale mai inspirate şi, neapărat, prin faptul că actorii au cāntat fără play-back sau dubluri.
Quentin Tarantino a cāştigat două Globuri de Aur prin excelentul său actor Christopher Waltz, vānătorul de recompense din Django dezlănţuit, dar şi pentru scenariul său la acelaşi film. Jodie Foster a primit Premiul Cecil B. DeMille pentru īntreaga carieră, iar filmul lui Michael Haneke Amour a fost declarat cel mai bun film străin, ceea ce cred că se va īntāmpla şi la Oscar. Filmele menţionate au rulat sau vor fi proiectate şi īn ţara noastră.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul