Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Trei volume de teatru romānesc lansate la Paris. Urmează Londra

        

Īn vārtejul Salonului de Carte de la Paris, tras īn toate părțile de colegi și organizatori care doreau informații, detalii, prezentări către confrați, dar și răgazuri mai omenești, pentru a sta de vorbă, am avut vreme să mă alătur colegilor dramaturgi. Nu doar la o dezbatere moderată elegant de Matei Vișniec la standul Romāniei, ci și la o lansare a volumelor noastre. Organizatorul a fost Editura Tritonic, personificată de romancierul Bogdan Hrib, și el prezent, pe cont propriu, la Paris și cuprins īn programul Salonului la o dezbatere despre Thriller pe care am avut onoarea s-o moderez și la care au mai fost prezenți Lucia Verona, Bogdan Teodorescu și Dănuț Ungureanu. 
Au fost tipărite trei volume de teatru din care − aici Lucia Verona și traducătoarea ei Rodica Iliesco au contribuit decisiv – trei excelenți actori francezi au citit pe scena unui teatru micuț, dar șic din Montmartre īntr-o lansare ad-hoc. 
Pe blogul ei, scriitoarea Lucia Verona a publicat o concentrată și obiectivă relatare de la Salon du Livre, Paris 2013. Despre lansarea noastră − pe cont propriu, cu ajutorul ei și al lui Bogdan Hrib − scrie următoarele, adăugānd și poze elocvente: „Īn prima zi oficială de tārg, după dezbaterea despre thriller, am plecat īn goană, cu metroul 12, spre celălalt capăt al Parisului, unde, la teatrul Le Funambule din Montmartre, am avut lansarea colecţiei de teatru īn limbi străine a editurii Tritonic (mulţumiri lui Bogdan Hrib!), cu trei volume, unul de Horia Gārbea, unul de Dinu Grigorescu şi unul al meu. Trei actori francezi, Éloļse Beaune, Lucien Jérōme şi Julia Lou Beaune, au citit fragmente din piesele noastre īn faţa unui public avizat. Pentru că acesta este scopul colecţiei − să facem cunoscută dramaturgia romānă contemporană oamenilor de teatru din alte ţări, īn speranţa că se va găsi cineva interesat să pună īn scenă creaţiile noastre. Colecţia continuă, cīt de curīnd, cu piese traduse īn engleză”. Le vom lansa – adaug: tot cu regim privat, precizare importantă pentru invidioși − la London Book Fair, ce se ține īntre 14 și 17 aprilie, cānd actualul număr din Luceafărul de dimineață va fi apărut. 
Lucia Verona a omis din articolul ei doar titlurile pieselor. Le redau īn romānă, cum le cunoaște publicul nostru: Secretul atomic și Moștenitoarea (Lucia Verona), Ciripit de păsărele (Dinu Grigorescu), Cafeaua domnului ministru (Horia Gārbea).
După lectura vie de pe scena de la Le Funambule am avut plăcerea de a ne reuni, actori, autori și o parte din public, la cafeneaua unde, după fiecare premieră, se schimbă impresiile. Colegii prezenți nu mă vor contrazice cānd voi afirma că am petrecut acolo un timp la fel de agreabil ca și spectacolul de dinainte. Am avut, pentru un ceas, senzația că tocmai am avut o premieră la Paris, ceea ce nu-i puțin lucru. 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul