Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Premiile UCIN și Premiile Gopo confirmă valorile filmului romānesc

        Călin Stănculescu

Luna ce a trecut au fost decernate Premiile Uniunii Cineaștilor și Premiile Gopo, prilej de confirmare a valorilor filmului romānesc. Deși cel mai important film al anului trecut, După dealuri, de Cristian Mungiu, a lipsit de la ambele ceremonii, un convingător număr de filme a demonstrat că īn 2012 s-au produs opere de calitate pentru istoria filmului romānesc. Nu neapărat cu ajutorul generos al CNC-ului.
O felie de viață, Toată lumea din familia noastră, de Radu Jude, a cucerit votanții numeroși de la Premiile Gopo (circa patru sute), pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun actor principal (Șerban Pavlu), cele mai bune roluri secundare (Mihaela Sīrbu și Gabriel Spahiu), cel mai bun scenariu (Radu Jude și Corina Sabău). Același film a luat Premiile UCIN pentru regie, interpretare masculină și feminină și rol secundar (Sofia Nicolaescu). O surpriză plăcută a fost filmul lui Silviu Purcărete Undeva la Palilula, care a luat Premiile UCIN pentru imagine (Adrian Silișteanu), muzică (Vasile Șirli), costume (Lia Manțoc) și decoruri (Helmuth Sturmer și Dragoș Buhagiar). La aceste categorii a cāștigat și la Gopo, īn plus premiile pentru montaj (Cătălin Cristuțiu), sunet, machiaj și coafură.
Gabriel Achim, cu filmul Visul lui Adalbert, a cāștigat atāt Premiul Opera Prima (la UCIN), cāt și cel mai bun debut (la Gopo). La Gopo s-au acordat premii pentru īntreaga carieră actorilor Constantin Codrescu și Mitică Popescu. Premiul Academic „Mihnea Gheorghiu” a fost acordat post-mortem lui Geoge Litera pentru volumul Pagini despre film. De asemenea, criticul Andrei Gorzo a fost premiat pentru volumul de teorie cinematografică Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Premiul producătorului a revenit Adei Solomon, cunoscută susținătoare a tinerilor cineaști.
Juriul Uniunii Cineaștilor (condus de criticul Cristina Corciovescu) a găsit formula de recompensare cu un premiu de excelență acordat filmului lui Cristian Mungiu După dealuri, īn ciuda deciziei de non-combat a autorului.
Este bine că avem premii de oferit, mai ales īn condițiile unor competiții prestigioase patronate de breasla profesioniștilor sau de Asociația pentru promovarea filmului romānesc (condusă de regizorul Tudor Giurgiu). Mai puțin productiv mi se pare faptul că aceste premii au parte de umori și orgolii nejustificate, de competiții neloiale și de participări nejustificate. Unificarea lor ar fi o soluție, mai ales că, foarte recent, la 29 martie, a fost ales un nou președinte al Uniunii Cineaștilor īn persoana regizorului Laurențiu Damian, prin māna căruia, cu excepția regizorului Cristi Puiu, au trecut mai toți componenții din tānăra gardă a filmului romānesc. Or, noul președinte al breslei cineaștilor este un eminent organizator, care poate aduce unificarea tuturor dizidenților din cinematografia romānească.
Nota redacției: Colaboratorul nostru Călin Stănculescu a obținut Premiul Uniunii Cineaștilor pentru cea mai bună monografie de film cu volumul Radu Gabrea – biografia unei opere.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul