Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Dacă e mai, e Cannes și nu numai

        Călin Stănculescu

Luna mai ne aduce pe ecrane nu doar premiere romānești, dar și mult așteptatele prezențe la importantul Festival internațional de la Cannes, unde cineaștii din țara noastră s-au afirmat strălucit de ani buni. De data aceasta, semnalăm prezența scurtmetrajului de ficțiune O umbră de nor, semnat de Radu Jude, īn secțiunea Quinzaine des realisateurs, precum și participarea regizorului Cristian Mungiu īn juriul internațional al competiției, condus de renumitul cineast american Steven Spielberg. Filmul lui Jude are principal interpret pe regizorul de teatru Alexandru Dabija, īn rolul unui preot chemat la o muribundă pentru a-i rosti ultima rugăciune.
După ce se termină Festivalul de la Cannes, pe 31 mai īncepe cel mai important festival internațional găzduit de țara noastră − TIFF, la Cluj-Napoca, a cărui a 12-a ediție propune cinefililor perle din toată lumea. Iată cāteva: Los amantes pasajeros, de Alejandro Almodovar, Pieta de Kim Ki-duk, Aprčs mai de Olivier Assayas, Foxfire de Laurent Cantet. Īn diverse secțiuni sunt prezente alte două titluri valoroase, și anume filmul norvegian 90 de minute sau cel polonez Īn numele. Multe dintre filmele īnscrise la Cluj (peste 150, ce vor fi proiectate pe parcursul celor 10 zile) sunt deja laureate cu prestigioase premii la marile festivaluri internaționale. Cu deosebit interes din partea cinefililor vor fi așteptate și filmele proiectate īn secțiunile Supernova și Fără limite.
Īn luna mai ar fi trebuit să fie aniversată și jumătatea de secol scursă de la īnființarea Asociației Cineaștilor din Romānia (astăzi Uniunea Cineaștilor), dar prea recenta alegere a unui nou președinte al acestei bresle de creatori, īn persoana regizorului Laurențiu Damian, a trimis sărbătoarea filmului romānesc spre īnceputul toamnei. Totuși, īn mai, vom avea parte de sărbătorirea a nouă decenii de la nașterea lui Ion Popescu Gopo − primul cineast romān care a cucerit Palme d’Or la Cannes cu Scurtă istorie, regizor care a revoluționat animația, fără a neglija și filmul de ficțiune −, precum și acordarea premiilor Asociației Criticilor de Film pentru carte și publicistică.
Tot īn mai, īntre 8 și 18 va avea loc cea de a 18-a ediție a Festivalului Filmului European, ce se va deschide cu Polițistul, semnat de regizorul irlandez John Michael McDonagh, film premiat pentru cel mai bun debut la Berlin, īn urmă cu doi ani. Īn cadrul aceluiași festival vom putea vedea filmul Īn ceață de Serghei Loznița, cineast ucrainean, stabilit īn Germania, laureat cu Premiul FIPRESCI la Cannes. Imaginea este semnată de Oleg Mutu, iar printre interpreți se numără și actorul Vlad Ivanov. Nu este de ocolit nici documentarul 8 Martie semnat de regizorul Alexandru Belc. Vizionările au loc la Cinema Studio, cu intrarea liberă.
Profesorul universitar Titus Vījeu dedică cel mai recent op al său unui cineast romān de statură europeană, cu o operă de referință pentru istoria filmului romānesc – Dan Pița, arta privirii, volum apărut īn excelente condiții grafice la Noi MediaPrint. Urmărită de la filmul de diplomă Viața īn roz (1970) pānă la recenta ecranizare după Panait Istrati Kira Kiralina, cu premiera probabil īn toamnă, cariera regizorului romān se bucură de cele mai fine instrumente ale criticii, care evidențiază construcțiile imutabile ale fanteziei cineastului care a semnat Apa ca un bivol negru, Nunta de piatră și Duhul aurului (īn coregie) sau Tănase Scatiu, Concurs, Faleze de nisip, Pas īn doi, Noiembrie, ultimul bal sau Hotel de lux, ultimul film aureolat de Leul de argint de la Veneția. Titus Vījeu disecă cu pasiune semnificațiile ascunse ale discursului cinematografic, decantānd cu rigoare și eleganță caratele și scrumul dintr-o bogată filmografie, cu trimiteri de mare profunzime la istoria culturii europene, īn consonanță cu sensurile unor opere care au utilizat nu o dată virtuțile ascunse ale limbajului esopic. Sper ca volumul lui Titus Vījeu să se afle īn māna celor mulți care iubesc filmul romānesc.


 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul