Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Poeme

        Gheorghe Vidican

STRIGĂTUL FĂGĂDUIT
cu ajutorul păsărilor femeia înnădeşte răsăritul în scârţâitul ferestrei bate la uşă strigătul făgăduit o scorbură în roua dimineţii. oglinzile hrănesc murmurul caleşti regale adevărata întoarcere a celui cu apă neîncepută de buza pământului prelinge sânge pe streşini. liniştea clocoteşte în lătratul câinelui vizitiul îmbălsămat în fericiri sexuale sparge în ţăndări strigătul făgăduit. absenţa bătrânilor pune pe gânduri nechezatul cailor sângele meu plimbă caleaşca prin pântecele plin de copii. în semn de căinţă vameşul atârnă umbra de scârţâitul răsăritului. 

PEŞCĂRUŞULUI DE AUR
razele de lună neumblate prin poftele pescăruşului de aur bat în privirea mahmură a pescarului restul e miracol apune în oglinda prădată de lei cu pofte regale. într-un hohot de râs clepsidra înghite reumatismul din duminicile cortegiului funerar. poftele pescăruşului de aur au forma unui dovleac cu marginile mucegăite. zborul e o cocoaşă ce unduie lacrima în ochii pescarului vreascurile unui măr copt dă foc pescăruşului de aur cu calea lactee.

CURENTUL ELECTRIC
încep să crească ghimpi în pantofii 3D ce îi poartă curentul electric filele braille ale privirii secundă cu secundă sparg foşnetul arcului electric în ţăndări lumina îmbracă în desfătări obosite degetul arătător al fricii. există în lumina curentului electric o groapă aici înfloresc cicatricile iubirii. moartea a obosit să poarte pe tălpi albul coajei de mesteacăn sângele tău înfloreşte în degetele de pluş ale primăverii seducătoare variantă a înserării în lumina arcului electric.

TRECEREA DE PIETONI
şiretul bocancului trage trotuarul pe trecerea de pietoni cerşetorul e o mână ce dă apă trecătorilor. formă ambiguă scârţâitul uşii mută murmurul tramvaiului în privirea minusculă a vătmăniţei zdrenţele din lumina felinarelor mângâie călătorii. trecerile de pietoni au personalitate juridică strânse cu menghina devin cerşetori fac reverenţe în faţa unui pocnet de bici. trecerile de pietoni torturează tramvaiele galbene cu moartea ireală a unui semafor miop călătorii adulmecă descompunerea sângelui în lumina roz incandescentă a arcului electric.

NOAPTEA MEA
acele începuturi din privirile asimetrice ale chelneriţei curg în halba de bere răsar ademeniri în paşii dansatoarei paharul de vin e o capcană în mâna chitaristului călcâiul vulnerabil al răsăritului putrezeşte în halba de bere. sfârcurile chelneriţei decodifică liniştea trecătorilor.

ROUA
din degetul arătător spre calea lactee scârţâie rugina sub paşii mamei miros a cafea rănile din copilăria cerşetorului toate sunt sfori trase prin sângele meu îngerii leagă zmee de luciul stropului de rouă miroase aroma ruginii pe buzele umezite din lacrima mamei răsar razele soarelui.

DORINŢELE MELE
plânsul fructului oprit e victima poftelor ducesei de york locuiesc în apa tamisei picături mioape inventează în broasca cheii dorinţele mele legate la mâini se aude zăngănitul de lanţuri. disperarea e o libertate a ochilor ciupeşte de nas elementele primare ale mântuirii degetele dimineţii tresar la mirosul plin de mirodenii al răsăritului. buzele tale pline de trecători prin oglinzile aşezate în crăpăturile dorinţelor mele desenează torţe ce ne împreunează absenţele.

LUMINA
fuga prin gaura cheii a miresei întrerupe delirul luminii inutilă zbatere a amprentelor de pe clanţa uşii trecătorii ignoră liniştea topită în seducătoarea clipă a orgasmului. peste osemintele altor clipe se naşte clipa plină de muguri infideli ferestrele nopţii stăruie în razele lunii lumina ţine tavanul clepsidrei treaz. 

ORAŞUL
ruina umezelii îşi poartă paşii pe străzile croite prin lumina felinarelor la marginea urbei cerşetorii cer foşnetului să-şi deschidă fereastra ochii trecătorilor putrezesc mirosul cafelei femeile îşi fragmentează buzele topindu-le în liniile fosforescente ale trecerilor de pietoni.

TURNUL PRIMĂRIEI
pline de ceremonii limbile ceasornicului din turnul primăriei obosesc liniştea trecătorilor rebelă strada reconstituie setea pescăruşilor lătratul câinilor ridică pe umeri nisipul clepsidrei turnul primăriei dezlocuieşte razele lunii de noapte.

CHERIE
luntrea vântului într-un ireal început adulmecă nechezatul hergheliei de cai sângele femeii de la cherie agaţă în cercelul din nasul adolescentului numele punctelor cardinale privirea chelneriţei seamănă cu un fir de iarbă transparentele lacrimi fraudulos aşezate pe sâni sunt leneşe ca stropul de vin prelins în existenţa sticlei cu busuioacă de bohotin. clopotele pline de umbrele clienţilor de la cherie agaţă coapsele chelneriţei de pălăria roz a înserării. un lanţ de câine uitat în sângele femeii latră lumina dimineţii scursă în ceaşca de cafea.

DIMINEAŢA
semnele puse dimineţii de liniştea străzii au miros de pâine coaptă exilat sângele meu schimbă sexul şerpilor de pe braţul acrobatei de la circ tot felul de instincte macină piatra de moară se coace pâinea pe talpa cerşetorului liniştea trage dangătul de clopot prin stropul de rouă.

ASTORIA
desenat pe o foiţă de ţigară paharul de votcă înveleşte mirosul cafelei în paşii plini de şiretlicuri ai chelneriţei spartă în cioburi dimineaţa cade în ceaşca de cafea pe dinlăuntrul degetului arătător obsesiile dansatoarei la bară născoceşte lacrima clipei pierdute la poker.

PLEOAPA FRATELUI MEU
putrezită în merele coapte ploaia seduce streaşina cu mirosul de vin din paharul fratelui meu amănunte despre eclipsa de lună stăruie în draperiile greoaie de somn ale dimineţii pleoapa fratelui meu sătulă de cuvinte aprinde nămolul mlaştinei cu apusul de soare bat ca un clopot aripele egretei în privirile pescarilor de pe baltă mirosul tălpilor crăpate de lumina asudată a înserării stăruie în licurici pleoapa fratelui meu e rochia de mireasă a mamei născătoare de iertare.

SÂNGELE MEU
figurinele din orologiul elveţian devoră lumina inoxidabilă a clipei înveliş al clopotniţei trupul meu aprinde lumânări în venele trecătorilor obosită lumina se aşază pe braţul cerşetorilor. aspru sângele meu astâmpără setea gurilor îngrămădite ca noaptea în sacoşa vânzătoarei de bilete amănuntele despre îmblânzirea tramvaielor galbene pe www.înserare.ro treptele catedralei îmbibate cu sângele meu leagă la ochi paşii trecătorilor cu lumina inoxidabilă a clipei.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul