Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

DREAM FEST, ediția a treia, un succes al filmului pentru cei mai tineri spectatori

        Călin Stănculescu

Orașul Slatina a găzduit pentru a treia oară Festivalul internațional al filmului pentru copii și tineri DREAM FEST, eveniment dublat de o mulțime de secțiuni paralele din care n-au lipsit ateliere de desen, dansuri, modelaj sau alte activități interactive. Timp de cinci zile, la mijlocul lunii trecute, la Centrul Cultural „Eugen Ionescuˮ proiecțiile de film pentru copii și adolescenți au adunat mii de spectatori, din rāndul cărora s-a format și Marele Juriu (300 de copii din opt țări). Evenimentul din Capitala europeană a copilăriei, cum a botezat inițiatorul festivalului, regizorul Cornel Diaconu, inedita īntālnire a celor mai tineri cinefili, are, de altfel, drept nași pe celebra regizoare Elisabeta Bostan, ale cărei filme au īncāntat generații de spectatori, dar și pe Claudio Gubitosi, inițiatorul celui mai mare festival cinematografic din lume pentru copii, care se desfășoară īn Italia la Giffoni.
Dintre cele peste 30 de filme prezentate le voi aminti doar pe cele din competiție. Din Coreea de Sud a venit Băiatul regizor, regia Lee Woo-yeol, cu Kim Young-Chan īn rolul principal. Dorința de a imortaliza pe peliculă opera tatălui său īl trimite pe micul Sang-gu dintr-un sat tocmai īn capitală, pentru a īnvăța cu un cineast autentic cum să filmeze cu o cameră de 8 mm. Modernizarea zonelor rurale, dar și descoperirea universului colorat, și nu mereu prietenos al marelui oraș Seul, īl vor face pe micuțul regizor să-și īmplinească visul, nu fără a traversa momente dificile. Cătun fericit, din Romānia, regia, muzica și scenariul fiind semnate de Dumitru Lupu, este o lăudabilă īncercare de realizare a unui musical, īn regie proprie, doar cu sprijinul prietenilor. Modest, dar cu veritabile idei, filmul demonstrează īncă o dată lipsa de interes a Centrului Național al Cinematografiei pentru filmul destinat copiilor, pentru care nu se alocă de peste două decenii nici un leu.
Eu și Eliot, film irlandez, regia și scenariul Fintan Connolly, a propus spectatorilor aventurile micuței Lucy (interpretată cu har de Ella Connolly, prezentă și ea la Slatina), care adoptă un cāine abandonat, cu ajutorul căruia īncearcă să-și īmpace părinții despărțiți. Dispariția acestuia va schimba optica față de prietenii fără grai. Un film multipremiat a venit din Rusia: Jocul cu păpușile, regia Gheorghi Negașev, cu Anna Patokina īn rolul titular. Problema despărțirii părinților are consecințe asupra personalității copilului, care īși exploatează independența īncercānd să pună ordine īn viața maturilor. Un film puternic, care trebuie văzut nu doar de copii, dar și de părinții acestora. Il sole dentro (sau Soarele dinăuntru) a venit din Italia, tratānd un caz real, și anume, moartea tinerilor guineezi Yaguine și Fode, care au plătit cu viața călătorind clandestin spre Bruxelles, pentru a duce o scrisoare destinată membrilor responsabili ai Europei. Drama celor doi curajoși este onorată de doi copii italieni, care și ei pleacă īntr-o călătorie plină de aventuri īn Africa, pentru a marca, printr-un eveniment sportiv, memoria copiilor din Guineea. Koko și fantomele aduce aminte de clasicul Emil și detectivii. Filmul croat (care, de altfel, a fost votat de Marele Juriu al copiilor), regia Daniel și Ivan Kusan, evocă investigația copiilor asupra unei presupuse fantome, prezentă extrem de concret īn noul apartament al părinților, care s-au mutat la oraș. Lucky, scenariul și regia Avie Luthra din Africa de Sud, evocă o poveste marcată de violență și lăcomie, dar și de un rasism aparte, care pune īn pagina cinematografică tensiunile sociale, ușor de depășit prin sentimente sau gesturi, ale celor ce nu vorbesc aceeași limbă. Filmul a primit Premiul pentru regie din partea unui juriu din care au mai făcut parte regizorul și producătorul Julia Kolesnik din Rusia, Giuseppe Piccillo din Belgia, actor pe care īl vom revedea īntr-o recentă producție semnată Dan Chișu (Chasing Rainbows), Gorkem Yeltan din Turcia, autoare a 14 cărți pentru copii și multipremiată actriță de film, jurnalista Dana Andronie, Lavinia Șandru, o eminentă animatoare a evenimentelor destinate copiilor, marele caricaturist Mihai Pānzaru-Pim, care i-a īnvățat pe copiii prezenți arta portretului.
Nu trebuie uitate nici numele celor care au trudit la reușita evenimentului, doi cineaști de o mare modestie, profesorul Mihai Orășanu, directorul tehnic care a asigurat vizionarea perfectă a operelor cinematografice, și Marin Vladimir, autorul unei selecții demne de un festival de anvergură. Or, DREAM FEST a pășit spre al patrulea an de existență, īncrustat īn memoria celor care au participat.


 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul