Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția 2013 (1)

        Costin Tuchilă

Ediția din 2013 a Festivalului Internațional „George Enescu”, a XXI-a de la înființare, se va desfășura în perioada 1-28 septembrie și va găzdui peste 150 de evenimente, dintre care: 12 mari orchestre ale lumii cu 22 de concerte; 16 recitaluri şi concerte camerale; 19 concerte Enescu şi contemporanii săi; 2 spectacole de operă; 2 spectacole de balet; expoziţii de artă plastică ș.a. Directorul Festivalului: Ioan Holender. Organizator: ARTEXIM.
Ca și precedentele, mai ales cele din 2007, 2009, 2011, această ediție se anunță a fi într-adevăr un eveniment excepțional, un adevărat maraton muzical, al performanțelor interpretative, festivalul fiind înscris de mult printre cele mai importante manifestări de gen din lume, cu o tradiție de 55 de ani, prima sa ediție având loc în 1958 (4-22 septembrie), la trei ani de la moartea lui George Enescu. Obligativitatea de a cuprinde în programul fiecărei formații o lucrare de Enescu este un element esențial, păstrat de la înființarea festivalului, excepțiile fiind, și în această ediție, puține. Urmând experiența edițiilor anterioare, care s-a dovedit una de succes, festivalul este structurat pe serii de concerte și spectacole cu identitate bine definită: Mari orchestre ale lumii, Recitaluri și concerte camerale, Concertele de la miezul nopții, Spectacole de operă și balet, Muzica secolului XXI – Workshop/Enescu și contemporanii săi, Concerte în țară. Acestora, binecunoscute melomanilor din edițiile recente, li se adaugă în 2013 Seria Wagner, prilejuită de bicentenarul nașterii compozitorului (22 mai 1813, Leipzig). Va fi o ocazie rară de a asculta integral Tetralogia, sub formă de operă în concert la Sala Mare a Palatului, cu Orchestra Simfonică Radio Berlin, dirijată de Marek Janowski. În România, Tetralogia wagneriană s-a mai cântat integral, de asemenea în variantă de operă în concert, o singură dată, în stagiunea 1982-1983: Iosif Conta la pupitrul Orchestrei Radio, cu o garnitură de valoroși soliști români şi străini.
Revin la programul ediției a XXI-a a festivalului, a cărui prezentare o voi continua în numărul viitor al revistei. Au confirmat participarea unele din cele mai renumite formații din lume: Royal Concertgebouw Amsterdam − dirijor: Mariss Jansons, Staatskapelle Berlin − Daniel Barenboim, Orchestra dell’Accademia Santa Cecilia di Roma − Antonio Pappano, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI − Juraj Valčuha, Orchestre de Paris − Näme Järvi, Royal Philharmonic Orchestra − Andrew Litton, London Philharmonic Orchestra − Vladimir Jurowski, Pittsburgh Symphony Orchestra − Manfred Honeck, Orchestra Radio Berlin − Marek Janovski, Royal Stockholm − Sakari Oramo, Münchener Philharmoniker − Semyon Bychkov, Filarmonica Națională Rusă − Vladimir Spivakov, Orchestra Națională Rusă − Michail Pletnev, Saint Martin in the Fields − Sir Neville Marriner, Camerata Salzburg − Louis Langrée, Orchestre Nationale D’Île de France − Enrique Mazzola şi Cristian Lupeş, Ansamblul „Europa Galante” − Fabio Biondi, Orchestra de Cameră din Lausanne − Christian Zacharias, Ansamblul „La Venexiana” − Claudio Cavina. Alături de aceștia vor performa artiştii şi formațiile din România: Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Filarmonicile din Cluj, Iaşi Timişoara, Craiova, Oradea, Bacău, Opera Națională Bucureşti, Orchestra Națională de Tineret ș.a.
Seria Concertele de la miezul nopții, găzduite de Ateneul Român (ora 22.30), foarte apreciată, a fost inițiată la ediția din 1998, când se împlineau 40 de ani de la primul Festival „George Enescu”. Atunci, concertele s-au desfășurat sub genericul Bach by Midnight. La ediția următoare, din 2001 (până în acest an festivalul era organizat din trei în trei ani), au fost interpretate 17 lucrări de Mozart (Mozart by Midnight). În 2003, concertele de noapte au fost dedicate lui Beethoven (Beethoven by Midnight). Apoi, ele au cuprins, în general, până la ediția din 2011, muzică din perioada barocului și a clasicismului, interpretată de formații specializate în acest stil. În 2011, la serile cu lucrări baroce s-au adăugat concerte cu piese clasice și romantice din prima jumătate a secolului al XIX-lea: integrala simfoniilor lui Schumann, simfonii și concerte de Mendelssohn-Bartholdy. O structură similară va avea și seria din 2013: muzică barocă (Monteverdi, Vivaldi, Bach, Händel), dar și concerte integrale cu opusuri de Mozart (Orchestra de Cameră din Lausanne, dirijor și solist: Christian Zacharias), Mendelssohn-Bartholdy, Sir Edward Elgar (Academy of St. Martin in the Fields, dirijor: Sir Neville Marriner).
Seria Muzica secolului XXI se dorește, conform prezentării din programul festivalului, „oglinda pulverizărilor care încep din secolul XX şi include o varietate de «şcoli» şi estetici”. Având în vedere succesul ultimelor ediții, această serie va fi continuată, de data aceasta sub genericul mai cuprinzător Muzica secolului XXI – Workshop/Enescu și contemporanii săi, reunind lucrările unor compozitori contemporani români şi străini, prezentate de formaţii şi solişti din România şi din străinătate. Ca şi în ediția 2011, va fi organizat un workshop al tinerilor compozitori, masteranzi şi doctoranzi ai universităților de profil din țară.
La București, concertele și spectacolele se vor desfăşura la Sala Mare a Palatului (ora 19.30), Ateneul Român (orele 17.00 și 22.30), Sala Mică a Palatului, Opera Naţională din Bucureşti (ora 19.00), Studioul „Mihail Jora” al Societăţii Române de Radiodifuziune, Universitatea Națională de Muzică din București. Vor fi organizate 10 concerte în țară, la Arad, Bacău, Braşov, Cluj, Craiova, Iaşi, Oradea, Sibiu şi Timişoara.
În premieră, la această ediție cele mai importante concerte din cadrul Festivalului „George Enescu” vor fi transmise în direct la Grand Cinema Digiplex. 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul