Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

August cinefil

        Călin Stănculescu

● Puține premiere romānești acasă, dar multe noutăți pe alte meridiane. Calendaristic, īnceputul lunii ne-a invitat la Festivalul de film istoric de la Rāșnov (2-11 august), ediția a V-a, unde 40 de filme de ficțiune, 10 documentare, dar și cea mai recentă premieră a lui Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci, au īncāntat spectatorii. Aici se va inaugura singurul muzeu de film istoric din Romānia, după cum și numele lui Amza Pellea și cel al lui Sergiu Nicolaescu vor figura, după spusele directorului Festivalului, Nicolae Pepene, printre temele permanente. Talentat și ghinionist (cu puține excepții, la regizori), actor de mare suprafață dramatică, Amza Pellea īși īndreptățește locul, mai puțin regizorul Nicolaescu, unul dintre marii falsificatori ai istoriei, implicit, ai filmului istoric.
● Celebrul Festival internațional al filmului de la Locarno, ediția a 66-a (al patrulea ca importanță īn ierarhia mondială a festivalurilor), īi va onora pe regizorii Werner Herzog – Leopardul de onoare, Otar Iosseliani și Sergio Castellitto – leoparzii pentru īntreaga carieră. Actrițele Victoria Abril și Jacqueline Bisset vor depăna amintiri de la filmări, iar printre cele 20 de filme īn concurs se numără și Cānd se lasă seara īn București sau Metabolismul, semnat de Corneliu Porumboiu (īn distribuție: Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuț, Mihaela Sārbu și Alexandru Papadopol). Scriu aceste rānduri īn preziua īnceperii evenimentului și sunt sigur că la Locarno se va cāștiga ceva. Al doilea film romānesc este prezent la Secțiunea „Cineasti del presenteˮ, regia Valentin Hotea, autorul lui Roxanne, cu Șerban Pavlu, Diana Dumbravă, Anghel Damian, Valeria Seciu și Mihai Călin. Secțiunea reunește debutanți īn lungmetraj sau cineaști aflați la al doilea film.
● A X-a ediție a Festivalului internațional „Anonimulˮ, de la Sfāntu Gheorghe (9-18 august), īl va avea ca oaspete de onoare pe regizorul Istvan Szabo, laureat al Premiului Oscar, iar programul cuprinde și două premiere naționale: Sunt o babă comunistă, de Stere Gulea, după romanul lui Dan Lungu, cu Luminița Gheorghiu, Ana Ularu și Marian Rālea, precum și Roxanne, de Valentin Hotea. Ultimul are intrarea pe ecrane la toamnă, pe 11 octombrie. Filmul lui Stere Gulea are ca dată de premieră națională o fostă dată de sărbătoare națională, și anume 23 august. Tot la „Anonimulˮ va rula īn premieră documentarul Anul Dragonului, de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu, producție HBO-Europe.
● O veste de peste Oceanul Atlantic ne anunță că nemuritorul nostru domn Vlad Țepeș va fi din nou erou de film īn The Impaler, regia Derek Hockenbrough, care promite o perspectivă originală asupra personajului, dar și asupra teoriei vampirilor. Printre membrii distribuției se numără To Celigo, Christine Collard, Christian Gehring, dar și romānca Diana Busuioc, absolventă a Stela Adler Theatre Academy. Compatrioata noastră a mai jucat īn filmele Regele Lear, Vaporul și 365 de zile, 365 de piese de teatru. Premiera filmului va avea loc pe 31 octombrie și suntem siguri că fantasmele legate de Vlad Țepeș nu vor īntārzia să ne fie oferite tot pe parcursul acestui an.
● Īn luna septembrie se anunță trei premiere interesante, și anume: Love Building, debut īn lungmetrajul de ficțiune al regizoarei Iulia Rugină, povestea a 14 cupluri cu probleme la capitolul dragoste, care vor să-și repare relația īntr-o tabără, sub supravegherea a trei psihoterapeuți, interpretați de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță, care sunt și producătorii filmului. Ceilalți actori din distribuție sunt neprofesioniști, dar promit foarte mult.
Celelalte două filme interesante ale lunii următoare sunt Eu și tu, regia Bernardo Bertolucci, povestea unui puști care pleacă de la părinți afirmānd că merge īntr-o tabără, dar se ascunde īn subsolul casei unde dă de sora sa vitregă, dependentă de droguri. Marele maestru de Kar Wai Wong este evocarea vieții maestrului de lupte al celebrului Bruce Lee. Vizionare plăcută! 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul