Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția 2013 (2)

        Costin Tuchilă

O orchestră foarte titrată, cu o tradiție impresionantă, un mare dirijor, un mare pianist, un program atrăgător, ce ne-am putea dori mai mult pentru concertul de deschidere a Festivalului Internațional „George Enescu”, ediția 2013? Duminică, 1 septembrie, la Sala Mare a Palatului (ora 19.30), vom asculta Staatskapelle Berlin, cu Daniel Barenboim la pupitrul dirijoral, solist fiind pianistul Radu Lupu. Rapsodia română nr. 2 în Re major de George Enescu, Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian şi orchestră de Beethoven și Simfonia nr. 2 în Mi bemol major de Sir Edward Elgar alcătuiesc primul program al orchestrei germane care, a doua zi, va prezenta un program Mozart – Verdi. Daniel Barenboim va apărea în ipostază de pianist, în compania lui Radu Lupu (Concertul nr. 10 în Mi bemol major pentru două piane și orchestră, KV 365), apoi sunt programate cele Patru piese sacre de Verdi, cu participarea Corului Filamonicii „George Enescu” din București. Dirijorul Manfred Honeck a ales pentru Festival dificila Simfonie nr. 5 în re minor de Șostakovici, programul de marți, 3 septembrie, al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh deschizându-se cu o pagină celebră a lieraturii pentru pian: Concertul nr. 1 în si minor de Ceaikovski (solistă: Yuja Wang).
      A patra zi a acestei ediții a Festivalului „George Enescu” oferă, în seria „Mari orchestre”, întâlnirea cu Filarmonica Națională a Rusiei, sub bagheta lui Vladimir Spivakov, cu un program Enescu (Suita nr. 3 pentru orchestră, „Săteasca”), Chausson (Poemul pentru vioară și orhcestră), Saint-Saëns (Introducere și Rondo capriccioso), interpretate de Serghei Dogadin, Rahmaninov (Simfonia nr. 1 în re minor). Acest concert a fost programat la ora 17.00, la Sala Palatului, organizatorii rezervând ora 19.30 pentru recitalul lui Radu Lupu de la Ateneul Român – program Schubert (Sonata nr. 20 în La Major, D 959 și Sonata nr. 21 în Si bemol Major, D 960).
      Ca majoritatea marilor ansambluri simfonice invitate în Festival, Orchestra din Paris și dirijorul său Paavo Järvi vor susține două concerte (5 și 6 septembrie), cu programe variate stilistic: H. Berlioz, Uvertura la „Corsarul”,
B. Britten, Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor (raritate repertorială la noi), solistă: Vilde Frang, C. Saint-Saëns, Simfonia nr. 3 în do minor, cu orgă; a doua zi un program cu mari simfonii ale secolului XX: Simfonia nr. 1 în Mi bemol major de Enescu și Simfonia nr. 5 în Si bemol major de Prokofiev. În aceeași seară, la Ateneu (ora 22.30), unul dintre evenimentele actualei ediții: ansamblul de muzică barocă „Europa Galante”, dirijat de Fabio Bondi (deopotrivă solist în acest concert), cu un frumos program Vivaldi (o simfonie, șase concerte pentru vioară și orchestră, Uvertura la opera „Ercole su’l Termodonte”).
      Pentru primul week end ne-a fost rezervată reîntâlnirea cu orchestra Filarmonicii „George Enescu” și Orchestra Română de Tineret. La pupitrul Filarmonicii bucureștene se va afla sâmbătă, 7 septembrie, Bertrand de Billy, opțiunea sa oprindu-se la cantata Gurre-lieder de Arnold Schönberg (dirijorul Corului Filarmonicii: Iosif Ion Prunner). Duminică, 8 septembrie, dirijorul de origine română Lawrence Foster și Orchestra Română de Tineret ne-au rezervat un amplu program, care cuprinde lucrări de Ravel (Rapsodia spaniolă, Pavană pentru o infantă defunctă, Alborada del gracioso, Bolero), Brahms (Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră, soliști: Pinchas Zuckerman, Amandy Forsyth) şi Dan Dediu (Frenesia pentru orchestră op. 84, 2000).
      Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din cadrul acestei ediţii se anunță spectacolul cu drama teatrală The Infernal Comedy (Confessions of a Serial Killer), care îl are ca protagonist pe actorul John Malkovich, una dintre figurile legendare ale cinematografiei americane contemporane (Ateneul Român, luni, 9 septembrie, ora 17.00). Dirijorul austriac Martin Haselböck se va afla la pupitrul lui Wiener Akademie. Așa cum suntem obișnuiți de la ultimele ediții ale Festivalului, evenimentele se succed chiar în aceeași zi, pentru că seara, la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului este programat primul concert al Orchestrei Simfonice Naționale a RAI, în care vom asculta: Suita nr. 1 în Do major de Enescu, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră (1987) de Philip Glass, „Tzigane”, rapsodie pentru vioară şi orchestră de Ravel și Suita din baletul „Ritualul primăverii” de Ravel. Dirijor: Juraj Valčuha, solistă: Anna Tifu, laureată a Concursului Internaţional „George Enescu”, 2007.
     Dramatic, spectaculos, deopotrivă teatral, Recviemul de Verdi va fi prezentat, într-o interpretare care se anunță de zile mari, de dirijorul Antonio Pappano la pupitrul Corului și Orchestrei Naționale a Academiei Santa Cecilia din Roma (joi, 12 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului). Vineri, 13 septembrie, ora 22.30 (Ateneul Român): Orchestra de Cameră din Lausanne, dirijor și solist: Christian Zacharias, program integral Mozart (Simfonia concertantă pentru vioară, violă şi orchestră în Mi bemol Major, Concertul nr. 15 în Si bemol major pentru pian şi orchestră, Simfonia nr. 40 în sol minor).
     Simfonia nr. 3 în Do major, cu cor de George Enescu va încheia programul de sâmbătă, 14 septembrie (ora 20.00, Sala Palatului) al lui London Symphony Orchestra, dirijată de Vladimir Jurowski.
      Desigur, majoritatea programelor din festival ar merita măcar consemnate, dacă nu prezentate amănunțit. Rețin, din ultimele două săptămâni ale ediției 2013, concertele Filarmonicii din München, dirijată de Semyon Bychkov (17 și 18 septembrie, ora 19,30, Sala Palatului), cu programe Enescu (Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră în si minor), Mahler (Simfonia nr. 1 în Re major), Ravel (Suita pentru pian „Le Tombeau de Couperin”), Poulenc (Concertul pentru două piane în re minor, soliste: Katia și Mariellde Labčque), Franck (Simfonia în re minor); concertul Orchestrei Naționale a Rusiei, cu Horia Andreescu la pupitru, joi, 26 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului: Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian şi orchestră de Liszt (solist: Boris Berezovsky) și Simfonia nr. 2 de Mahler.
     Festivalul se va încheia sâmbătă, 28 septembrie (ora 19.30, Sala Palatului), când Cristian Mandeal va dirija Royal Philarmonic Orchestra. În program: George Enescu, Capriccio pentru vioară şi orchestră (orchestraţie de Cornel Ţăranu după schiţele compozitorului, solist: Dmitri Sitkovetsky), Gustav Mahler, Simfonia nr. 3.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul