Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Lumea caragialiană īn actualitate

        Ana Dobre

Īn noua carte , Salonul oglinzilor. Vivat Caragiale!, Dinu Grigorescu a reunit trei piese - Vivat Caragiale!, Valsul lebedelor, Autostrada broaştelor, dar şi o serie de articole reunite sub titlul Salonul oglinzilor, articole despre receptarea lui I.L.Caragiale īn zilele noastre, urmate de o serie de Calambururi şi Instrucţiuni, īn registru comic, īn prelungirea comicului caragialian de limbaj, pentru a releva modul īn care experienţa şi livrescul se pot īntālni şi conlucra.
Cele trei piese, alese de dramaturg pentru a figura īn această ediţie, atestă atāt capacitatea de a  construi dramatic pe teme ale prezentului, cāt şi capacitatea de a recepta şi de a admira marile modele. Un model dramaturgic este pentru Dinu Grigorescu, I.L.Caragiale pe care īl citeşte cu ochiul adecvat al cunoaşterii: se situează, adică, īn prezentul creatorului, īn acea lume de sfārşit de secol al XIX-lea şi īnceput de secol XX, şi īn postumitatea lui critică. Reţine şi constată, astfel, cāt de actuală este opera lui Caragiale, cāt de mult se aseamănă lumile, cea de ieri şi cea de azi, cāt de bine a pus dramaturgul realitatea romānească dintotdeauna īn arhetipurile comediei, surprinzāndu-i vizionar particularităţile generale, esenţa din aparenţă. Din acest punct de vedere, Caragiale este şi contemporanul nostru.
Īn piesa Vivat Caragiale!, dramaturgul Dinu Grigorescu este prezent ca personaj īn scenariul oarecum didactic, din care deducem că la 160 de ani de la naştere şi la o sută de ani de la trecerea īn nefiinţă, Caragiale nu a īmbătrānit deloc. Dinu Grigorescu are talentul de a alege fragmente semnificative din opera lui Caragiale şi de a recontextualiza textele pentru a susţine ideea actualităţii operei şi a modelului caragialian.
Subiectele şi temele lumii lui Caragiale īşi găsesc locul īn noua lume romānească de īnceput de secol XXI. Putem vedea, astfel, „avantajele progresului” şi „binefacerile unui sistem constituţional”, atunci şi acum.
Valsul lebedelor şi Autostrada broaştelor sunt comedii ale prezentului, ancorate puternic īn realitatea cea aievea. Ele urmăresc să facă concurenţă realului prin redarea aerului de băşcălie naţională, apropiindu-se de pamfletul dramatic. Mergānd „pe urmele faunei lui Caragiale din carnavalurile noastre”, Dinu Grigorescu ajunge la concluzii tragice: lumea noastră este mai decăzută chiar decāt cea pe care o satiriza Caragiale, lume a vanitoşilor, fără personaje pozitive, cum a spus critica literară.
Comparativ cu această lume, īn care demagogia, raportată la aceleaşi mari idealuri – patriotism, preocupare pentru viitorul de aur, prolifera, iar personajele făceau uz de onoare şi de onorabilitate, īn lumea de astăzi, toate valorile s-au prăbuşit. Lumea pe dos a lui Caragiale a devenit lumea de coşmar a lui Dinu Grigorescu.
Dramaturgul păstrează temele şi motivele caragialiene şi le adaptează la lumea de astăzi. Nu se vrea un imitator al lui Caragiale, ci un continuator, tot aşa cum sunt şi cei ca Horaţiu Mălăele, de exemplu, care-i adaptează piesele īn viziuni regizorale şi scenografice sui generis, sau ca Gelu Negrea care reinterpretează lumea personajelor caragialiene, aplicāndu-i sensuri şi semnificaţii care o īmbogăţesc şi o actualizează.
Verva lingvistică, logoreea demagogică şi locvacitatea poltronă, capacitatea de a selecta şi de a pune īn scenă aspectele tipice ale lumii noastre fac din comediile lui Dinu Grigorescu puncte de reper semnificative pentru citirea īn cheie literară a prezentului. Citite printre rānduri sau rānd cu rānd, ele īncāntă prin spectacolul inteligent al ideilor şi al situaţiilor dramaturgice.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul