Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Romānia la Tārgul de Carte de la Baku

        Horia Gārbea

Tīrgul internaţional de carte de la Baku a ajuns anul acesta la a III-a ediţie. Am primit o invitaţie personală de la organizatori, dar ea nu se putea materializa dacă Ministerul Culturii nu organiza un stand la care au fost aduse volume ale mai multor edituri romāneşti şi un număr semnificativ de albume, volume şi publicaţii ale ICR. Mulţumesc, aşadar, Ministerului Culturii pentru sprijinul deosebit, ca şi organizatorilor azeri (Ministerul Culturii şi Turismului) care au oferit gratuit spaţiul de expunere. Un sprijin consistent şi amabil am primit din partea Ambasadei Romāniei la Baku, īn special din partea domnului consul Paul Ananie şi a domnului consilier Stancu. Ar fi īnsă nedrept să nu-l menţionez pe veselul şi competentul domn Ismail, care ne-a condus cu maşina ambasadei prin circulaţia extrem de intensă a capitalei de la Marea Caspică.
Tīrgul a fost organizat īn aer liber pe o stradă pietonală din centrul oraşului. După luni de secetă, a plouat chiar cu ocazia tīrgului, din fericire doar noaptea. Ziua răsărea un soare generos şi toate manifestările s-au desfăşurat cu bine. Distanţa şi, deci, costul mare al transportului ne-a făcut să avem cu noi mai puţine volume, mai ales dintre cele īn limbile engleză şi rusă, vorbite la Baku īn afara limbii naţionale, decīt ni s-au solicitat. Zeci de cititori, mai ales tineri, studenţi şi chiar elevi, ne-au solicitat cărţi despre Romānia pe cele mai variate teme, dar s-ar fi arătat dispuşi să achiziţioneze şi discuri audio-video şi chiar obiecte tradiţionale, din care am expus doar cīteva mostre. Un tīnăr a dorit o carte despre monedele romāneşti. I-am putut dărui doar un set complet de monede īn circulaţie pe care le aveam prin buzunare. Mulţi erau interesaţi de eventuale oferte de studii postuniversitare īn Romānia. Īn fine, am dat cu plăcere volume de-ale mele īn engleză, cīte am putut transporta, cu autograful aferent, iar cīnd le-am terminat, am oferit alte volume de teatru romānesc contemporan, īn engleză şi franceză, de la  Editura Tritonic.
Organizatorii au fost foarte amabili, ne-au oferit toată logistica necesară, au trecut periodic să ne īntrebe dacă mai dorim ceva şi ne-au invitat la un dineu unde am cunoscut editori şi autori din ţările participante.
Au fost patru zile frumoase, chiar dacă obositoare (transportul cărţilor, strīngerea şi īnşirarea lor zilnice, permanenţa la stand ne priveau, fireşte, tot pe noi), şi am avut timp să le arăt colegilor de delegaţie cu care am făcut o admirabilă echipă (Nadia Tunsu şi Alexandru Popescu de la MC, Iacob Florea de la ICR) cīte ceva din frumuseţea oraşului Baku, un amestec unic de antichitate şi modernitate, intens circulat, dar cu parcuri şi zone exclusiv pietonale de o mare frumuseţe.
Am acumulat o experienţă foarte important㠖 a fost prima participare a Romāniei la Baku − şi numeroasele īnvăţăminte vor fi valorificate, desigur, la ediţia următoare. Ceea ce am reţinut īn primul rīnd este interesul major al publicului pentru carte, admiraţia pentru scriitori şi, bineīnţeles, interesul pentru Romānia şi producţia editorială de la noi din varii domenii. Dacă, prin absurd, am fi putut aduce 1.000 de volume sau DVD-uri, dar īn limbi accesibile localnicilor, n-am fi rămas, probabil, cu nici unul.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul