Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Alfabet poetic

        Ioan Groşan

Literatura pentru copii a ajuns o Cenuşăreasă sui-generis: nu numai că şi-a pierdut un pantof, dar e de-a dreptul desculţă la ambele picioare şi nici un prinţ (care şi el era un fel de sponsor...) n-o mai caută. Ehei, unde sunt timpurile Motanului Arpagic ori ale cărţilor şi pieselor Ninei Cassian (Ninigra şi Aligru, de pildă)? De aceea, având în vedere şi condiţiile financiare mizere ori de-a dreptul inexistente pentru scriitorii de cărţi dedicate copiilor, cât şi faptul că îşi asumă statutul nedrept de modest al genului, sunt de admirat autorii care mai „comit” astfel de volume.
Între ei, l-aş remarca pe Viorel Martin, cu trei apariţii în acest sens: Licurici – poezii pentru cei mici (Editura SemnE, 2011), Alfabetul (Editura SemnE, 2011) şi Aventurile lui Tudor (Editura SemnE, 2012). În toate se vădeşte o bună ştiinţă a versificaţiei, ritmului şi rimei (esenţială în astfel de cazuri, căci imaginaţia oricărui copil trebuie provocată incantatoriu), o simplitate necăutată şi-o „aducere la zi” a recuzitei ludice a celor mici. 
Iată, de pildă, dacă, în Alfabetul, fiecărei litere îi este asociat un obiect, o fiinţă, un simbol, ce instrument contemporan ar fi mai potrivit literei „C” dacă nu Calculatorul? Sau, cu ascunsă ironie, la „L” versurile se intitulează La supermarket...
Dar, la o lectură atentă, există în acest volum compoziţii care transgresează cu fineţe spaţiul limitat al poeziei pentru copii, devenind poezie pur şi simplu, cu un „sound” din Labiş, ca în poemul de la „T”, Tulnicul: „Când aud glas de tulnic sunând,/ Cerbii ciulesc urechile/ Şi privind înspre vechile,/ Abruptele stânci neştiute,/ Se scurg, rând pe rând,/ Prin frunzişul cărării tăiate de ciute./ Ei ştiu că sunt/ Frumuseţea acestui pământ”.
În cadrul universului, tot mai văduvit, al literaturii pentru copii, Viorel Martin face o figură de prim ordin.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul