Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

După alegerile locale

        Bogdan Teodorescu


Oricāt pare de ciudat, cel puţin patru formaţiuni politice se pot declara mulţumite după scrutinul din iunie 2008. PSD-ul fiindcă a redevenit cel mai important partid din Romānia, PD-L-ul şi PNL-ul fiindcă au obţinut cel mai bun scor din istorie, UDMR-ul fiindcă maşinaţiunile concurenţei maghiare nu i-au afectat performanţa. Pe de altă parte, dacă e să privim istoric, PSD-ul a crescut de la dezastrul europarlamentarelor, dar tot are un scor mai mic decāt cel obţinut la localele din 2004 cānd venea şi după 4 ani de guvernare, iar PD-L-ul are un scor frumos şi poate de nevisat acum nişte ani, dar care este mult mai mic decāt cel dat de sondaje şi total insuficient pentru proiectul lor de majoritate īn toamnă.


Dincolo de declaraţii, de polemici şi de patriotisme de partid şi de stat, localele tocmai īncheiate au un mare īnvins (partidul lui Traian Băsescu), un īnvins mediu (personajul colectiv al partidelor mici care nu au reuşit să treacă de 5%) şi doi īnvingători (PNL-ul care a crescut, deşi se află la guvernare, şi PSD-ul care a crescut şi el, deşi īncă este condus de Mircea Geoană).


Primul gest politic important de după alegeri a fost configurarea īn majoritatea consiliilor judeţene din ţară a unei majorităţi PSD-PNL-UDMR-PC care a izolat PD-L-ul şi care anunţă majoritatea postelectorală a acestei ierni. Īnfrāngerea PD-L-ului porneşte de la această realitate şi nu neapărat de la scorul obţinut, foarte bun īn termeni relativi. Singurătatea politică a partidului prezidenţial face īnsă ca acest scor să fie total insuficient pentru guvernare. Dacă extrapolăm rezultatele se poate spune că, punānd şi redistribuirile, avem un raport de 68% - 32% īn favoarea adversarilor lui Traian Băsescu. Pare a fi dificilă constituirea unui cabinet cu doar 32%... Dar s-au mai văzut cazuri. Apare īnsă o nouă veste proastă pentru cei din PD-L… Traian Băsescu, pānă nu demult cea mai puternică locomotivă electorală a momentului, nu a mai funcţionat īn acest sens. Implicările sale īn Bucureşti şi Iaşi nu au dat rezultatele scontate, din contră. Mai mult, o sumă de persoane intrate direct īn conflict cu preşedintele au obţinut performanţe excelente – Mazăre, Oprişan, Nechita, Oprescu, Vanghelie. Vocea prezidenţială capabilă să modifice şi să orienteze opţiunile masei nu a mai produs efecte. E greu ca īn cāteva rānduri să fie explicate motivele acestui eşec. E suficient să fie reamintite textele lui Max Weber şi definirile pe care acesta le dă liderilor charismatici al căror urcuş este fulminant, dar a căror cădere este bruscă, necruţătoare şi, de multe ori, neaşteptată. PD-L-ul nu este un partid atāt de solid īncāt să atingă majoritatea simplă fără charisma lui Traian Băsescu. Dacă aceasta va continua să se estompeze e posibil ca scorul din iarnă să fie şi mai slab. Mai ales că scrutinul uninominal introduce o sumă de necunoscute (valabile pentru toate partidele) din care nu se ştie exact cine va ieşi cu bine.


Este foarte clar că Traian Băsescu a īnţeles că a pierdut acest scrutin şi că trebuie să mişte foarte rapid piesele dacă vrea să obţină un rezultat sensibil mai bun la parlamentare. Deocamdată PD-L-ul a dat dovadă de stabilitate şi disciplină, nu s-au auzit decāt foarte vagi comentarii negative sau voci nemulţumite (īn timp ce īn mult mai fericitul PNL au pornit reglările de conturi şi decapitările festive). Insist să cred că una din mizele majore ale următoarelor luni va fi Bucureştiul (unde alianţa cu PNG-ul lui Becali pentru a-l bloca pe Oprescu nu este obligatoriu cea mai fericită mişcare), dar, de asemenea, un pas important va fi decizia privind păstrarea paradigmei partidului unic, luptător singular īmpotriva sistemului ticăloşit sau cea de schimbare a ei spre o tentativă de socializare şi de reīmprietenire cu unii şi cu alţii. Vom vedea…


Oricum, alegerile locale sunt un barometru important al opţiunilor naţiunii, dar īn mai multe cazuri, alegerile parlamentare au contrazis tendinţele de la locale, tocmai fiindcă liderii politici au īnţeles corect sau incorect mesajul electoratului şi au acţionat sau nu īn consecinţă.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul