Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Īntre aici și acolo sau īntre biografie și destin

        Horia Gārbea

O formulare celebră a lui G. Călinescu postulează că moartea transformă biografia īn destin. Ca orice maximă devenită dogmă, și aceasta este susceptibilă a se transforma īn „idee primită de-a gata” și de a intra īn insectarul unui prezumtiv Flaubert. Spiritele mai sceptice se cuvine să relativizeze, īntrebīnd: orice biografie, orice moarte, orice destin?
Literatura memorialistică īn limba romānă, precum și biografiile create de alții unor personaje mai mult sau mai puțin exemplare oscilează larg īntre capodoperă și banalitate, așa cum oamenii īnșiși se situează pe o scală a interesului īntre zero și infinit. Intră īn ecuație atīt ineditul biografiei (nu indiferent de situarea sa morală), cīt și talentul „povestitorului” acelei vieți, fie chiar și atunci cīnd o povestește pe a sa proprie. Biografia lui Popescu, impiegat feroviar (exemplul este dat de același G. Călinescu), nu poate accede la universalitate dacă nu īntīlnește biograful de geniu. Mai mari șanse are personajul (considerat) genial, cu condiția ca biograful să fie de o minimă ținută, și nu un „necrofor”. Cele de mai sus sīnt aplicabile și memorialisticii. Geaba o viață trăită printre tigri și mangrove dacă trăitorul stă prost cu gramatica și stilul, e dulceag sau prolix. Deopotrivă, isprăvile unei fetițe īn vacanța de vară, reduse la șotron și păpuși plus un puseu de febră și un sărut īn dosul șurii, nu impresionează cititorii, oricīt s-ar afla autoarea īn grațiile criticii.
Din fericire pentru cititor, dar și pentru sine īnsăși, amintirile Adei Shaulov-Enghelberg, publicate inițial īn limba romānă īn Israel, la Editura Familia, īn 2013, īntrunesc ușor cele două condiții. Autoarea, evreică din Bacău, plecată īn Israel la 16 ani īmpreună cu familia sa, a dus o viață palpitantă și „aici”, și „acolo”. Titlul cărții ambiguizează perfect: unde este aici și unde acolo, pentru tīnăra perfect romānofonă care nu știe o boabă ebraică, motiv pentru care este izolată de noii ei colegi de școală. Apoi, și cred la fel de important, dacă nu cumva chiar mai important, Ada Shaulov-Enghelberg are un dar aparte nu doar al relatării (căci talent au mulți), ci al observației profunde asupra oamenilor, īntre care se include, desigur.
Ada Shaulov-Enghelberg a devenit de altfel psiholog, īmplinindu-și o vocație și făcīnd astfel ceea ce știe mai bine. Memoriile ei despre copilăria din Romānia, despre adolescența din Israel, cu dificultățile uriașe de adaptare, apoi despre tinerețea și maturitatea īn țara de adopție sīnt interesante și prin modul īn care evaluează și descrie oamenii, īncepīnd cu propria familie. Atentă, neconcesivă, scriitoarea se situează reflex pe poziția unui observator care, disecīnd comportamente și ticuri, creează automat personaje.
Revenind la īnceputul acestor rīnduri, nu e neapărat nevoie de moarte ca să transforme biografia īn destin, ci doar de un privitor atent și obiectiv, pīnă acolo unde se implică subiectivitatea inerentă unui literat. Căci Ada Shaulov-Enghelberg nu e doar psiholog, ci și scriitor. Adică are capacitatea de a comunica īn cuvinte observațiile ei fine și de a le face interesante pentru un terț.
Personajele Adei Shaulov-Enghelberg nu sīnt niște eroi excepționali, oricīt de interesante sīnt īntīmplările prin care trec. Ele devin astfel prin observația și descripția autoarei care „prinde” ipostaza relevantă și cred că-i fac aici un elogiu suprem comparīnd-o − īn această latură − cu ilustrul ei coreligionar Isaac Bashevis Singer, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, și cu nu mai puțin celebrul ei conațional Amos Oz (īn partea autobiografiei sale infantile), pentru care, sper, Nobelul e pus deoparte.
Nu, nu e necesar ca existența să-și ducă tocmai pīnă la capăt derularea firului, pentru a se contura un destin! Asta ne demonstrează fără efort și fără emfază, căci e o prozatoare dăruită, autoare și a unor volume de ficțiune, Ada Shaulov-Enghelberg.
Īn literatura memorialistică sau (deghizat) autobiografică īn limba romānă, tema īnstrăinării a jucat un rol deloc neglijabil, chiar experiența emigrării īn Israel, prin Mirel Brateș și alții, avīnd un loc important. Īn cazul Adei Shaulov-Enghelberg, care acordă un spațiu īnsemnat și copilăriei din Romānia, accentul cade pe psihologia oamenilor care sīnt similari „aici” și „acolo”. Ei sīnt de fapt, prin influența/existența lor, īnregistrată de un eu hipersensibil, prefac biografia īn destin.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul