Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Literatura romānă, īn centrul atenției la Ierusalim

        Horia Gārbea

Īn perioada 8-12 februarie 2015, la Complexul HaTachana HaRishona, o gară dezafectată a unei linii de la īnceputul secolului XX, care lega Ierusalimul de Damasc, a avut loc cea de-a 27-a ediţie a Tārgului Internaţional de Carte de la Ierusalim.
Prezența Romāniei la acest eveniment a fost una notabilă, la standul organizat de Ministerul Culturii fiind prezente 31 de edituri și numeroși invitați, sosiți cu sprijinul Institutului Cultural Romān (Bogdan Popescu, Bogdan Hrib, Ioan T. Morar, Horia Gārbea şi Sorina Chiper, alături de autorii israelieni de origine romānă Riri Sylvia Manor, Moshe Idel, Raphael Vago şi Costel Safirman) sau al Ministerului Culturii (Andrei Oişteanu, Adrian Cioflāncă, Cătălin Mihuleac, Carmen Gavrilă şi Alexandru Florian, alături de autorii israelieni de origine romānă Shani Boianjiu, Zoltan Terner, Moshe Idel, G. Mosari, Teşu Solomovici, Adrian Graunfels, Bianca Marcovici şi Dafna Schoenwald). Centrul Naţional al Cărţii – ICR Bucureşti a fost reprezentat de Bogdan Popescu, director, iar Editura Hasefer – de Alexandru Marinescu, director şi redactor-şef la Realitatea Evreiască.
Au fost prezenți la stand și au avut o contribuție importantă la organizare membrii Centrului ICR Tel Aviv, coordonat de dna director Gina Pană și dl director-adjunct Dan B. Krizbai. Ministerul Culturii Romān a fost reprezentat de Luminița Corneanu și Alexandru Popescu.
Programul romānesc din cadrul Tārgului Internaţional de Carte de la Ierusalim a foat unul bogat și variat, care a atras un public numeros și interesat de problemele dezbătute și de volumele prezentate. Cuvīntul de deschidere al programului unor zile dense a fost rostit de Bogdan Popescu, din partea ICR.
Prima prezentare − Virgil Duda: Vocaţie şi conştiinţă scriitoricească − a aparținut Sorinei Chiper, din păcate īn absența cunoscutului prozator, afectat de unele probleme medicale.
De un succes deosebit s-au bucurat dezbaterile: Genurile „minore” vs. Mainstream īn literatura romānă de azi. Tendințe estetice şi politici editoriale, participanţi fiind Horia Gārbea şi Bogdan Hrib, iar moderatoare Sorina Chiper, și  Tension in the Air − World Crime Literature, Origins and Future, la care Bogdan Hrib l-a avut ca interlocutor pe cunoscutul romancier de romane policier, tradus īn 11 limbi, inclusiv īn romānă, Dror A. Mishani (Israel).
Publicul, prezent īn număr semnificativ, a intervenit īn dezbateri, prilejuind un schimb de idei de o remarcabilă vivacitate.
Lansarea de carte a romanului Negru şi roşu de Ioan T. Morar a constituit de fapt masă rotundă, la care au luat cuvīntul dr. Raphael Vago, istoric, poeta Riri Sylvia Manor și autorul. Reflectarea problemelor minorităților din Romānia īn literatură, ale războiului și păcii au stat īn centrul acestei īntīlniri cu mulți participanți din țara-gazdă.
Au mai fost lansate, īn continuare, volume de versuri și proză de Riri Manor și Bianca Marcovici, autoare care scriu și īn limba romānă.
Īn afara evenimentelor de la stand, autorii romāni au avut ocazia să viziteze standurile editurilor și standurile naționale din 22 de țări și să participe la ceremonia de decernare a premiului tīrgului, Premiul Ierusalim, care se acordă pentru un autor preocupat și care reflectă īn opera sa problemele păcii. La ediţia 2015 a Tīrgului, organizat bianual, Premiul Ierusalim a fost acordat scriitorului albanez Ismail Kadare. Premiul a fost īnmīnat de primarul orașului Ierusalim, īntr-o ceremonie desfășurată la Hotelul YMCA Three Arches, īn prezența președintelui Republicii Israel. Laureatul a rostit o impresionantă alocuțiune despre acțiunea socială a scriitorului contemporan.
Dintre toatele evenimentele desfășurate la tīrg, cele organizate la standul Romāniei și cu prezența autorilor romāni au fost cele care au mobilizat cel mai mare număr de participanți și au dat loc celor mai susținute dezbateri, un rol īnsemnat avīnd și scriitorii, și publicul local, extrem de receptiv și interesat de fenomenul literar romānesc.
Īn acest context, prezența romānească la acest tīrg de carte a fost indiscutabil un succes.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul