Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Premiile UCIN și filme portugheze

        Călin Stănculescu

Așa cum era de așteptat, după Gopo, regizorul Nicolae Caranfil și-a adjudecat și multe premii ale Uniunii Cineaștilor, precum Marele Premiu și Trofeul UCIN, premiile pentru regie, scenariu, imagine, scenografie și montaj, pentru filmul Closer The Moon.


Quod Erat Demonstrandum, semnat de Andrei Gruzsniczki, a primit premiile pentru costume (Svetlana Mihăilescu) și interpret principal (Sorin Leoveanu). Clara Vodă a primit Premiul de interpretare pentru rolul susținut în coproducția româno-spaniolă Noaptea vine în India. Premiile pentru scurtmetraje de ficțiune au revenit lui Radu Jude cu Trece și prin perete și lui Andrei Crețulescu pentru Kowalski. Premiul Opera Prima a fost acordat lui Andrei Gheorghe pentru filmul Planșa, iar cel pentru animație lui Ion Truică pentru Obeliscul. Asociația Criticilor și Filmologilor a acordat Premiul „Ion Cantacuzinoˮ echipei site-ului AaRC, pentru calitatea reflectării filmului românesc, și Premiul „George Litteraˮ universitarului Doru Pop, de la Cluj, pentru volumul Romanian New Cinema. An Introduction.


O surpriză plăcută pentru cinefili a fost întâlnirea cu regizorul, scenaristul și producătorul portughez Andre Marques, care și-a prezentat trei scurtmetraje la Sala „Paul Călinescuˮ a Cinematecii Române. Lacul evocă întâmplările prin care trec doi tineri care pleacă într-o vacanță pentru a asista la un concert și apoi pentru a descoperi un lac ascuns în sudul Portugaliei. Minimalist și fără deosebite pretenții de inovare a limbajului, Lacul se remarcă prin buna cunoaștere a psihologiei adolescentine, aflate într-o efervescență a explorării, cu o curiozitate firească, amintind de cele mai bune pagini ale literaturii dedicate tinerilor.


Joao și câinele, film realizat cu un minibuget, este dedicat portretului unui tânăr debusolat, aflat într-un permanent conflict cu un tată puțin sociabil, dar care se salvează prin prietenia pe care i-o poartă unui câine ce se dovedește mai înțelegător decât oamenii. Știința detaliului, arta sugestiei fac parte din panoplia tânărului regizor.


În fine, Luminița, coproducția portughezo-română semnată de Andre Marques, reprezintă portretul unei familii românești, reunite cu ocazia unui deces.


Moartea mamei (Luminița) îi reunește pe cei doi fii, pe tatăl acestora, precum și pe surorile cu care nu se prea înțelegea la priveghiul dinaintea înmormântării. Conflictele, ascunse sau doar răbufnite în câteva cuvinte, ascund relații tensionate, care se estompează în prezența morții. O echipă complet românească a asigurat succesul acestei inedite colaborări cinematografice, care a fost premiată de Academia Portugheză de Film și a primit numeroase alte premii în Grecia, Spania, Brazilia, Armenia, Franța, Maroc. Din distribuție au făcut parte Dragoș Bucur, Damian Oancea, Constantin Cojocaru, Dorina Lazăr, Ion Haiduc și Emilia Dobrin. Filmul a fost proiectat în Portugalia în deschiderea lungmetrajului Când se lasă seara peste București sau Metabolism de Corneliu Porumboiu.


În sfârșit, dacă este mai, este și Cannes, unde scurtmetrajul Ramona de Andrei Crețulescu a fost selecționat în Săptămâna Criticii, iar Corneliu Porumboiu cu comedia Comoara și Radu Muntean cu drama Un etaj mai jos vor fi prezenți în competiția Secțiunii „Un certain regardˮ. Corneliu Porumboiu va fi prezent pe ecranele românești din 29 mai, iar Radu Muntean, din toamnă (18 septembrie). Până atunci, vom mai avea o premieră interesantă, și anume debutul în filmul de ficțiune al operatorului și producătorului Vlad Păunescu, cu Live (premiera 15 mai). Sperăm mai cu premii la Cannes!Erată: Cer iertare cititorilor și redacției pentru faptul de a fi menționat luna trecută drept autor al filmului Quod Erat Demonstrandum pe Adrian Sitaru. Regizorul filmului este Andrei Gruzsniczki.


 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul