Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

M de la Miracol, de la Medellin

        Maria Augustina Hâncu

Festivalul Internațional de Poezie din Medellin tocmai și-a celebrat a XXV-a ediție. Timp de 25 de ani, peste 1.000 de poeți din 165 de țări ale lumii au participat în cadrul Festivalului, vorbind unui public divers, de toate vârstele, în zeci de limbi ale lumii. În clipele grele, Festivalul s-a bucurat de susținerea și solidaritatea unor artiști și intelectuali de valoare de talia lui Paul McCartney, Adolfo Perez Esquivel, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, a laureațiilor Premiului Nobel pentru Literatură Elfriede Jelinek și Derek Walcott.


La Medellin, după decenii de sacrificii, s-a întâmplat miracolul... El s-a născut din forța poeziei, care aici este sinonimă cu regenerarea și renașterea.
Este prima mea călătorie pe continentul latino-american. Sunt prima poetă din Republica Moldova care participă la Festival. Dat fiind faptul că am cetățenia celor două state românești, România și Republica Moldova, am fost inclusă în program ca reprezentantă a amândurora. După două zile de călătorie, cu câteva escale de avion, primele clipe în cel mai mare al doilea oraș columbian îmi dau senzația stranie de a fi revenit într-un loc deja cunoscut, un fel de călătorie în cerc în jurul lumii. Și nu mă refer doar la sentimentul agreabil de a regăsi, la zeci de mii de kilometri de casă, dulceața cuvintelor latine ale limbii materne.
Orașul Medellin, dacă nu i-ai cunoaște tumultuoasa istorie prin care i-a fost dat să treacă în ultimele cinci decenii, ai zice că ascunde în ființa lui aerul misterios al artei. Situat într-o superbă vale imensă, cu munți, zgârie-nori și verdeață, populată de cinci milioane de locuitori, orașul dezvăluie o discreție aristocratică: își ascunde noblețea între coline, pentru ca tot ce are deosebit să fie descoperit, nu oferit. Locuitorii săi te consideră din prima clipă unul de-al lor. Simți peste tot un du-te-vino continuu ai călătorilor lumii. Iar orașul răspunde oricărui posibil afront sau unei simple indispoziții cu un zâmbet de soare tropical. Nu întâmplător a fost supranumit „orașul primăverii eterne”.
În 1991, orașul era considerat capitala mondială a drogurilor și cel mai violent oraș din lume, guvernat de frică, teroare politică și confruntări între grupări armate. Într-un singur sfârșit de săptămână puteau fi asasinate la Medellin o sută de persoane. În acest context, un grup de poeți și oameni de cultură, în frunte cu poetul Fernando Rendon, au decis să riposteze violențelor prin iubirea față de cuvânt, să dea orașului „o pulsiune poetică” prin organizarea unui festival de poezie: Jairo Guzman, Gabriel Jaime Franco, Gloria Chvatal, Juan Diego Tamayo, Luis Eduardo Rendon, Ayde Atehortua, Angela Garcia ș.a. Propunerea era simplă: prin intermediul lecturii de poezie în stradă, promotorii Festivalului încurajau cetățenii să restabilească o viață culturală și să redea orașului și locuitorilor săi liniștea și demnitatea.
Așa a prins contur o idee și responsabilii revistei Prometeu, care apare din 1982, și-au asumat organizarea anuală a Festivalului de Poezie cu recitaluri în stradă, în parcuri, zone rezidențiale, universități și biblioteci, teatre, cooperative, școli și centre culturale, restaurante, centre comerciale, stații de metrou, fabrici, biserici și chiar închisori.
Astăzi orașul Medellin este considerat drept cea mai propulsată zonă industrială a țării și unul dintre cele mai atractive orașe ale continentului sud-american. În 2013 a primit titlul de „cel mai inovator oraș din lume”, titlu pe care l-au mai primit orașe ca New York și Tel Aviv.
Puterea supremă a Festivalului Internațional de Poezie din Medellin, așa cum aveau să constate de fiecare dată poeții invitați de-a lungul timpului, sunt locuitorii acestui oraș care, pentru a supraviețui unui climat de teroare și violență, și-au construit propria identitatea prin poezie. Deja de un sfert de secol, pentru încă o mie de ani înainte. „Ceea ce se petrece cu poezia la Medellin ține de domeniul fanteziei, depășește realitatea, consolidează încrederea poeților în poezie... sunt oameni care simt necesitatea de a respira poezie. Acest fapt arată că lumea noastră nu și-a pierdut inocența”, afirma Marin Sorescu despre Festivalul de Poezie din Medellin la care a participat în 1994.
În fiecare zi, conform unui program prealabil bine pus la punct, poeții erau invitați să participe la lecturi publice în limba spaniolă, engleză și în alte limbi (cu traducerea publică în spaniolă), la ateliere de creații, comunicări, discursuri și conferințe. Printre concerte de muzică, spectacole de teatru, expoziții de fotografie, ateliere de creație, proiecții video și conferințe, circa 180 de acțiuni culturale cu acces liber și gratuit au fost programate pe durata Festivalului din acest an.
În 2006, Festivalul Internațional de Poezie din Medellin a obținut Premiul Nobel de Alternativă pentru Pace, dintre 73 de candidați din 43 de națiuni de pe glob. De asemenea, Festivalul a fost declarat Patrimoniu Cultural al Columbiei. Festivalul este însoțit de Summitul Mondial al Poeziei și Reconcilierii din Columbia, în acest an fiind organizată ediția a doua.
Directorul Festivalului, poetul Fernando Rendon, constată „marea forță spirituală pe care poezia o reprezintă pentru oraș” și în ce fel energia sa s-a consolidat și a permis Medellinului să aibă un titlu diferit: „Capitala Mondială a Poeziei”.
În premieră, în cadrul Festivalului din acest an, cu ocazia sărbătorii unui sfert de secol, a fost instituit Premiul Mondial de Poezie „Rene Charˮ, primul premiu fiindu-i atribuit de un juriu internațional marelui poet columbian Giovanni Quessep, pentru cartea Antologia Personală, selectată dintre operele expediate la concurs. Totodată, cu ocazia celebrării celor 25 de ani de la fondarea Festivalului a fost editată antologia poetică Între prezențe vizibile și invizibile, o hartă a poeziei mondiale care include 230 de poeți din 155 de țări, participanți ai Festivalului (România este reprezentată de Marin Sorescu, R. Moldova de subsemnata).
Să redai liniștea, încrederea și demnitatea cu poeme, sunete și imagini, iată un fapt care poate să pară un loc comun, dar care merită să fie vestit lumii.


 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul