Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Belgradul īn mulți prieteni

        

După ani lungi īn care nu a mai participat, Romānia a revenit la Tīrgul de Carte de la Belgrad prin organizarea de către Ministerul Culturii a unui stand și a unui program literar variat. Este o inițiativă excelentă a Ministerului, a ministrului Ionuț Vulpescu īn mod direct, care trebuie salutată și susținută. Pentru că, pe līngă relațiile tradiționale de stimă reciprocă și amiciție deosebită dintre scriitorii sīrbi și cei romāni, care se cunosc atīt de bine, Tīrgul de la Belgrad, īn acest an la a 60-a ediție, este unul foarte important ca dimensiuni, ca participare, precum și ca organizare.
Discursul inaugural a fost rostit de regizorul Emir Kusturica și īn primele zile au fost prezente numeroase personalități, de la Patriarhul Serbiei, care a lansat un volum propriu, la miniștri ai Guvernului sīrb, personalități artistice și sportive ale țării-gazdă. Un eveniment special a fost aniversarea centenarului Roland Barthes.
Țara invitată de onoare a acestei ediții a fost Rusia, care a prezentat mai multe standuri ale diferitelor sale edituri și evenimente īn fiecare zi. Īn viitor, Romānia ar putea aspira și ea la acest statut pentru care ediția 2015 reprezintă un īnceput promițător.
Fiind invitat să fac parte din delegația Romāniei, lucru pentru care mulțumesc călduros Ministerului, am fost surprins și impresionat să remarc faptul că, pentru această parte a Europei, Tīrgul de Carte de la Belgrad este cel mai mare și mai bogat īn manifestări, depășindu-le net pe altele, printre care și pe ale noastre. De fapt, exceptīnd tīrgurile de la Frankfurt și Paris, cel din Serbia se luptă pentru un loc pe podiumul european cu Lepzig și Londra.
Atīt standurile editurilor și grupurilor media sīrbești și din alte țări ale fostei Iugoslavii, cīt și cele naționale ale diferitelor țări europene și asiatice au fost īncărcate cu cărți interesante, iar publicul a fost foarte numeros pe tot parcursul programului neobișnuit de lung (10.00-21.00 īn fiecare zi).
Īn zilele de Tīrg, am fost alături de scriitorii Răzvan Voncu (care mi-a făcut bucuria de a prezenta conferința pe care am ținut-o) și Adrian Alui Gheorghe, de reprezentanții Ministerului, nu doar buni organizatori, ci scriitori ei īnșiși: Alex Popescu și Alex Macovei, dar și de numeroși confrați din Serbia care au trecut nu o dată pe la standul Romāniei și pe care i-am vizitat și la standurile lor, dar și la sediul Asociației Scriitorilor (echivalentul Uniunii noastre). Printre ei s-au numărat Radomir Andrici, președintele ASS, Branislav Velikovici, secretarul general al Asociației, Adam Puslojici, academician romān și prieten de o viață al poeților romāni, Ileana Olteanu din Voivodina, traducătoarea īn sīrbă a lui Eminescu, Miljurko Vukadinovici și mulți alți scriitori și editori. Toți acești prieteni știu multe despre literatura noastră, au vechi legături prietenești cu scriitorii romāni. Īncă din prima zi, Adam Puslojici a decorat standul cu cīteva fotografii ale lui Nichita Stănescu aduse de el. De altfel, numele marelui poet romān, atīt de iubit īn Serbia, a revenit foarte des īn convorbirile pe care le-am avut cu autorii din Belgrad, ca și numele lui Marin Sorescu, Petre Stoica, Ioan Flora.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul