Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Extinderea domeniului luptei

        Bogdan Teodorescu

     Soluţia adoptată īn Kosovo a generat aşteptatele ei valuri şi spre Romānia, ţară care a făcut de vreo 12 ani din stabilitatea etnică un model de export. Prezenţa UDMR la guvernare din 1996 pānă acum (chiar dacă īntre 2001 şi 2004 a fost mai discretă) a demontat serios discursul ultranaţionaliştilor maghiari dinăuntru şi dinafară referitor la asuprirea minorităţilor īn Romānia.


     Nu vreau să discut despre soluţia politicii externe romāneşti sau despre solicitarea UDMR referitoare la recu­noaşterea sau nu a proaspetei republici balcanice. Mă voi referi la consecinţele acestor fapte īn plan intern şi cum planul intern, anul acesta, este plan electoral, mă voi referi la alegeri şi la bazine de vot.


     Folosirea modelului kosovar pentru a crea o anumită stare de spirit īn Romānia are istorie. Se poate afirma că Emil Constantinescu a pierdut defintiv şansa de a fi reales atunci cānd a susţinut cauza americană īn 1999, militānd pentru dreptul avioanelor NATO care bombardau teritoriul iugoslav să intre īn spaţiul nostru aerian. A fost hulit atunci de Iliescu şi de Meleşcanu, amāndoi şefi de partide de opoziţie, de Vadim Tudor şi de o bună parte din presă şi din societatea civilă. Cel mai grav, a fost părăsit īn bloc de votantul din Banat, principalul său fief electoral. Unul dintre motivele pentru care romānul a simpatizat cu cauza sārbă a fost similitudinea, desigur forţată, īntre situaţia din Kosovo şi cea din Harghita şi Covasna. Dacă secuii fac vreo prostie la ei acolo, vin americanii şi ne bombardează Bucureştii, era teza centrală a acestei spaime.


     Nu ne-a bombardat nimeni Capitala, poate numai domnul Videanu cu borduri, am intrat şi īn NATO, am trimis trupe īn Asia şi Balcani, am intrat şi īn UE şi, iată, aceeaşi frică apare din nou. Se creează un precedent este fraza favorită a zilei. Se poate discuta mult despre lipsa de abilitate a politicianului romān care a īnviat tema precedentului fără ca nimeni să i-o ceară sau să i-o impună. Se poate discuta de asemenea de stupiditatea impardonabilă a lui Mircea Geoană care, disperat de candidatura lui Năstase la Consiliul Naţional, inventează moţiune după moţiune ca să arate că el e şeful şi acum se joacă de-a criza interetnică īn Romānia, cerānd căderea guvernului pentru că UDMR susţine independenţa Kosovo. Aceasta īn condiţiile īn care politica guvernamentală nu a fost afectată de cererea UDMR. Romānia nu a recunoscut Kosovo. Interesantă īnsă este renaşterea lui Vadim Tudor, deja prezent pe toate posturile ca īn zilele lui bune. Bun vorbitor şi abil manipulator, Vadim Tudor a obţinut scorurile īn alegeri exclusiv datorită discursurilor sale televizate. Dispariţia sa din ultimul an a cauzat o scădere ameninţătoare pentru PRM, care s-a trezit la europarlamentare īn afara pragului. Ţinta electorală spre care se poate orienta Vadim şi impicit PRM-ul este undeva īntre 12 şi 15%, diminuată īnsă de lipsa mizei naţionaliste. Acum această miză poate fi recreată. UDMR-ul poate fi din nou transformat īn sperietoare şi o campanie īmpotrivă devine fezabilă. Cine cāştigă de aici? Īn primul rānd UDMR-ul… Fiind agresat şi, prin el, o bună parte din comunitate, votanţii unguri se vor stānge īn jurul pavezei politice. Mai mult, ipoteza migrării voturilor spre PCM, celălalt partid maghiar care le-a cauzat atātea probleme īn toamnă, se reduce drastic, fiindcă nimeni din comunitate nu-şi va permite riscul ca, īntr-o asemenea atmosferă, să nu aibă nici un partid īn Parlamentul de la Bucureşti. Mai poate cāştiga PRM-ul care se reaşează pe axă cu UDMR-ul şi polemizează cu acesta pe tema naţională şi eventual saltă peste prag. Cine pierde? Cel mai probabil, PDL care este colectorul voturilor scăpate atāt de PSD, din cauza politicii lui Geoană, cāt şi de PRM, din cauza tăcerii lui Vadim. O revenire a echipei vechi īn conducerea PSD şi o infuzie de subiecte naţionaliste īn pānza lui Vadim pot īncurca major planurile guvernamentale ale Elenei Udrea şi colegilor săi. Este de aşteptat deci ca liderii PDL să joace şi cartea anti-maghiară īn următoarele săptămāni. Singura problemă este că niciodată nu o vor putea face atāt de intens ca Vadim (pentru PDL există şi un PPE la Bruxelles care nu agreează foarte tare excesele īn zona naţionalistă) şi oricum, īn politică, oamenii preferă originalele. Doar dacă acestea dispar se mulţumesc şi cu imitaţii.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul