Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Viața și faptele

        Horia Gārbea

Titlul romanului celui mai recent al lui Dănuț Ungureanu, Viața și faptele haiducului Tănase Vlăsia (Editura Tritonic), trimite la vechile foiletoane cu haiduci sau bandiți. Celebrul Tunsu ori invidiatul Terente au avut parte și ei de biografii mai mult sau mai puțin romanțate, īn centru fiind faptele lor. Căci viața e ca viața...
Numele evocīnd codrul, prenumele anacronic și profesia personajului central atrag atenția și se dovedesc o pistă falsă. Tănase haiducește īn Bucureștiul secolului XXI, mai ales prin Colentina, ia și de la săraci, și de la bogați, dar cu primii īși mai face pomană. De fapt, cartea s-ar putea intitula mai exact: Īnvățăturile banditului T.V. către ucenicul său Nelu Borangic. Fiecare capitol are un preambul cu litere italice īn care sīnt expuse „īnvățături” necesare unui (aproape) adolescent picat fără mijloace de subzistență īntr-un București complet necunoscut, cum este Nelu Borangic.
Nelu are un of: iubita lui, Petronela, a părăsit localitatea natală a amīndurora, Turceni, Gorj, unde nu avea nicio perspectivă, decīt a se căsători cu Nelu și a trage mīța de coadă īn doi. Ea īși dorea o carieră īn show-biz și garantez, cunoscīnd localitatea, că la Turceni nu avea nicio șansă, ca și oriunde īn județul Gorj de altfel. Lăsīnd un bilet de adio, Petronela pleacă īn căutarea norocului, iar Nelu pornește după ea, neștiind unde s-o caute și fără sorți rezonabili de a o detecta īntre peste două milioane de locuitori. Și de-ar găsi-o, la ce bun?
Prozatorul exploatează faptul real al tinerilor plecați de disperare din micile orașe romānești „defavorizate” de economie, societate și Dumnezeu, care se duc și uneori se pierd fără urme īn București, ca și īn Madrid, Paris, New York. Ei dispar pentru totdeauna sau numai pentru a apărea la știrile de la ore din afara prime-time, cele cu sinucigași și ștoarfe, pentru a dispărea apoi din nou.
Așa pățește și Nelu, care ajunge la mila unui interlop surprinzător de filotim, care īl „īnfiaz㔠de amorul artei – ca īn filmul Léon − și-l poartă pe la diferitele lui gazde, cel mai adesea și amante. Mai mult, Tănase īl ajută pe Nelu s-o caute pe Petronela cu ajutorul vastei sale rețele de cunoștințe din tagma celor care se au bine īntre ei și rău cu legea. Aceștia trăiesc profitīnd de obiectiva și subiectiva ineficiență a „poterașilor”, ei fiind mai mulți și mai bine organizați decīt potera, greu de găbjit īn Vlăsia urbană a Capitalei.
Nelu o va găsi pe Petronela īntr-un bordel, dar şi potera pe Nelu şi pe Vlăsia. Pe acesta din urmă un glonţ tras aiurea īl ucide. Putem crede că Nelu - care scapă cu fuga, fără magistru şi fără iubită - va deveni urmaşul īn haiducie al lui Tănase şi-i va pune īn practică īnvăţătura.
Romanul lui Dănuţ Ungureanu este scris admirabil, antrenant, cu mult umor, plin de duioşie aspră şi răutate tandră. Dialogul e „mie­zos”, argoul e prins excepţional, iar „īnvăţăturile” nu sīnt deloc scolastice. Este o „Groap㔠a īnceputului de mileniu, īntr-un Bucureşti mult mai ticăloşit decīt cel al lui Eugen Barbu, dar care īncă ascunde re­-zerve de tandreţe şi omenie īn straturile cele mai de jos, debusolate şi ele ca toată societatea. E una dintre cele mai frumoase cărţi pe care le-am citit īn anul trecut, ar merita cu prisosniţă un premiu cīt de mare!

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul