Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

O istorie în haine de duminică

        Ioan Es. Pop

Pe 26 mai 2000, a venit pe lume primul număr al unei publicaţii care a făcut istorie: Ziarul de Duminică, suplimentul de cultură al Ziarului Financiar. Apărea în fiecare vineri şi se distribuia împreună cu acesta din urmă. Numărul 1 a fost lansat la Târgul de Carte Bookarest 2000, la unul dintre etajele Teatrului Naţional din Bucureşti. După 15 ani de la acel eveniment, iniţiatorul publicaţiei, proteicul prozator şi jurnalist Stelian Ţurlea, reface întreaga poveste în Istoria inedită a unui ziar cultural (Editura Casa de Pariuri Literare, 2015). Un proiect în care am fost eu însumi implicat vreme de peste zece ani, motiv pentru care pot adeveri fiecare episod pe care îl relatează Stelian Ţurlea, dintre cele la care am luat parte.
Cartea debutează cu un prolog al fostului senior-editor, emoţional şi emoţionant ca toate celelalte luări de cuvânt ce se regăsesc în paginile ei. „În mai 2000”, zice Stelian Ţurlea, „nu m-am gândit o clipă unde voi fi peste 15 ani, ştiam că voi face acest ziar, dacă mă va ţine Dumnezeu în viaţă, încă un an, doi, zece, dar nu m-am văzut o clipă măcar peste un număr atât de mare de ani. Pentru o publicaţie, de orice fel, 15 ani înseamnă enorm, aproape istorie, mai ales când traversează vremuri de criză, cu fluctuaţii economice uriaşe, cu schimbări politice care pot pune capăt şi celui mai minunat proiect”.
În cei mai bine de opt ani în care a apărut sub formă tipărită, Ziarul de Duminică şi-a păstrat structura de la primul număr. Pagina întâi cuprindea un editorial, semnat de fiecare dată de altcineva (seria a fost deschisă de domnul profesor Nicolae Manolescu, din al cărui text, intitulat Ziarul de care aveţi nevoie, reproduc un pasaj edificator: „Ziarul de Duminică nu inventează, ci selectează, nu compune concertele, nu pictează, nu sculptează; alege, pentru cititorii săi, tot ce e valabil din toate cărţile, concertele, tablourile pe care artiştii le realizează. El vede limpede şi aude corect...”), o rubrică de eveniment, una de foileton, alta de interviu, de reportaj şi de istorie nefardată, care continuau de obicei în paginile 2, 3 şi 4. Pagina 2 era dedicată cărţilor de literatură şi portretelor de scriitori, pagina 3 venea în plus cu rubricile Confesiuni şi Istorie literară, pe pagina 4 îşi găsea locul Istoria, pe 5, Ştiinţa, pe 6 şi 7 Artele, iar pe 8, alternau Avanpremierele cu paginile dedicate Mentalităţilor. Un încântător spectacol de text şi imagine care şi-a găsit repede cititori fideli, niciodată dezamăgiţi de conţinutul publicaţiei.
În paginile Ziarului de Duminică s-au exprimat unii dintre cei mai importanţi oameni de cultură de astăzi. Iată cine a semnat în primul număr: Nicolae Manolescu, Constantin Stan, Bogdan Ghiu, Marcela Zamfir, Eugen Uricaru, George Arion, Dan C. Mihăilescu, Marius Ianuş, Alexandru Condeescu, Gellu Naum, Ioan Groşan, Cosmin Popa, Silviu Sepciu, Andrei Bacalu, Mircea Ţeca, Horia Gârbea, Tudor Călin Zarojanu, Gia Iova, Andra Mămularu, Cornel Radu Constantinescu, Aristiţa Albăcan, Oltea Şerban-Pârâu, Dorina Gheorghe, Cristian Crisbăşan, Ioan Flora, Ioan Buduca. Lor li s-au adăugat ulterior nume ca Ştefan Aug. Doinaş, Eugen Negrici, Alex. Ştefănescu, Tudor Octavian, Corneliu Antim, ducând numărul titularilor de rubrici şi al colaboratorilor ocazionali la un total de ordinul sutelor.
Dar să revenim la structura cărţii. Prologului, editorialului semnat de profesorul Nicolae Manolescu şi celui scris de autorul acestei cărţi le urmează un amplu şi lămuritor interviu pe care Stelian Ţurlea i-l acordă lui Un Cristian şi care se intitulează Erau atât de multe lucruri altfel în acel proiect, încât nu puteai să nu fii sedus. Despre proiect vorbeşte şi Constantin Stan în textul său intitulat Diversitate în unitate sau Nemţii din România, el revenind câteva pagini mai încolo pentru a deschide secţiunea Opinii la nr. 300 (şase ani) – 12 mai 2006. Au exprimat atunci păreri, pe lângă cel menţionat deja, Tudor Călin Zarojanu, Emanuel Bădescu, Dan C. Mihăilescu, Oltea Şerban-Pârâu, Cristian Crisbăşan, Daniel Nicolescu, Marcela Gheorghiu, Ioan Es. Pop, Alex. Ştefănescu şi Stelian Ţurlea. Acestora li s-au adăugat, în secţiunea Confesiuni la 15 ani – 22 mai 2015, Bogdan Ghiu, Andreea Chiriac-Hentea, Bogdan-Alexandru Stănescu, Alexandru Purcăruş, Daniel Cristea-Enache, Alice Georgescu, Robert Şerban, Adrian-Silvan Ionescu, Luminiţa Batali, Radu Constantinescu, Eugen Negrici, George Arion, Niculae Gheran, Călin Hentea, Eugen Uricaru, Cătălin Fudulu, Irina Petraş, Doina Ruşti, Alexandru Popescu, Ioana Ieronim, Daniela Crăsnaru, Ovidiu Pecican, Marius Vasileanu, Dan-Silviu Boerescu, Marius Miheţ, Remus Andrei Ion, Virgil Mihaiu, Lucian Vasilescu, Sonia Cristina Stan, Daniel Cain şi Gheorghe Onuţ. Toţi aceştia, dar şi alţii au respirat cândva aerul înalt al Ziarului de Duminică.
Ultimele secţiuni ale cărţii se intitulează Textele ajunse cărţi, Colaboratorii Ziarului de Duminică în epoci diferite, Cei care au plecat, Trei portrete de Stelian Ţurlea şi Argument editorial, acesta din urmă fiind semnat de Un Cristian. Douăsprezece fotografii completează ansamblul acestei cărţi dense şi maiestuoase. O ultimă şi necesară precizare: la fel ca alte proiecte greu de egalat, Ziarul de Duminică n-ar fi existat fără Adrian Sârbu.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul