Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Elizabeth Gilbert: „Lecții de magieˮ. Ce înseamnă creativitatea?

        Laura Botuşan

Elizabeth Gilbert și-a câștigat popularitatea odată cu apariția bestsellerului din 2008, Mănâncă, roagă-te, iubește, ecranizat doi ani mai târziu. Romanul lui Gilbert, cu un atât de mare succes, este un jurnal de călătorie. Eat, Pray, Love este povestea unei scriitoare aflate în pragul unui divorț, care decide să lase totul în urmă și pornește într-o călătorie a regăsirii de sine în Italia, apoi în India și, în final, în Bali, unde își întâlnește jumătatea. Continuarea acestei povești se regăsește în următorul roman, Și am spus da, apărut la noi în 2011. Printre alte scrieri ale aceleiași autoare se numără și Pelerinii, Războiul homarilor și Semnătura tuturor lucrurilor, un roman cu o receptare critică promițătoare. Cu toate că scrierile lui Gilbert se bucură de un real succes, făcând-o să își câștige popularitatea în lumea întreagă, fiind cunoscută și pentru seminarele susținute la TED, acestea nu aparțin literaturii glossy. Romanele lui Gilbert sunt scrise într-un stil natural și plin de viață, fără a da vreo secundă dovada vreunei lipse de experiență. Ultima carte semnată de ea iese însă din tiparul cu care și-a obișnuit cititorii. Bazată pe conferințele de la TED, Lecții de magie, cu titlul original Big Magic: Creative Living Beyond Fear, este mai degrabă un curs interactiv de dezvoltare personală, destinat scriitorilor aspiranți, iubitorilor de artă, dar și oamenilor creativi în general.
Lecții de magie este o carte plină de sfaturi despre cum să fii o persoană creativă, despre cum să te menții creativ. Totul se bazează pe experiența de viață a autoarei americane. Gilbert povestește despre viața de scriitor, despre eșecurile prin care a trecut, dar care nu au făcut-o să renunțe la visul ei, dând astfel o altă definiție creativității: viață condusă mai mult de curiozitate, decât de frică. Cartea este împărțită în șase secțiuni: Curajul, Încântarea, Permisiunea, Perseverența, Încrederea și Divinitatea, prezentând creativitatea ca pe un proces continuu ce trebuie trăit ca experiență în sine, și nu ca o modalitate de a dobândi anumite foloase. Pentru Gilbert creativitatea este un mod de a vedea viața și de învăța să o accepți cu bune și cu rele. O persoană creativă este un farseur par excellence, care știe nu numai să jongleze cu piedicile din calea sa, ci să își înfrunte frica. Viața creativă este existența asumată, trăită dincolo de frică, un soi de fericire pe care noi înșine ne-o construim fără să ne gândim prea mult dacă va dura sau dacă vom reuși. Creativitatea în viziunea lui Gilbert este această fericire a momentului care trebuie exploatată în cel mai mic detaliu: „Îndeletnicește-te cu orice te fascinează și te umple de viață”, ne spune autoarea.
Nu numai definiția aceasta originală a creativității mi s-a părut interesantă, ci și felul în care Elizabeth Gilbert vorbește despre anumite concepte, ca de exemplu ideile. În viziunea sa, ideile au o conștiință proprie și alcătuiesc o instituție care se bazează în principiu pe furnizarea de inspirație. Numai că ideile își caută doar clienții cu potențial. Ca să fii creativ, trebuie să acorzi multă importanță unei idei. Odată ce aceasta te ia în primire, trebuie să o întâmpini cu bunăvoință, să fii deschis și să o ajuți să se dezvolte. În cazul în care o idee te alege pe tine, dar nu crezi că ați putea lucra împreună, trebuie să îi mulțumești pentru răbdarea cu care te-a ales și să îți iei rămas bun într-un mod politicos, căci altfel riști să pierzi din pricina impoliteții și alte idei asociate.
Creativitatea este văzută și ca o modalitate de evadare din cotidian. Avem nevoie să fim creativi pentru a ne elibera, pentru a căuta fericirea și în alte forme, pentru a ne regăsi. Iată un pasaj evocator în acest sens: „fie că ne facem sau nu o profesie din ea, cu toții avem nevoie de o activitate care se situează dincolo de lumesc și care ne scoate din rolurile noastre în societate deja stabilite și constrângătoare. Cu toții avem nevoie de ceva care ne ajută să uităm de noi înșine pentru o vreme – să ne uităm vârsta, condiția socio-economică, îndatoririle, eșecurile și toate lucrurile pe care le-am pierdut sau le-am ratat”. De asemenea, Gilbert are un cuvânt de spus și despre atitudinea elitistă a multor creatori de artă. În opinia sa, creativitatea se poate adresa oricui și, mai presus de orice, nu trebuie să fie constrângătoare. Nu trebuie să fi avut o experiență de viață în spate care să te îndemne să scrii, nu trebuie să fi suferit îndeajuns pentru a fi creativ. Din contră, spiritul creativ se manifestă atunci când te eliberezi de tot ceea ce te ține pe loc.
Lecții de magie nu este un îndreptar, o carte care va declanșa o revelație despre cum să poți fi creativ, ci este doar o altă perspectivă din care poate fi privită creativitatea, ca pe o activitate angajată, dar liberă de orice constrângeri, o formă de manifestare a sinelui. Cartea lui Gilbert este punctul de întâlnire al mai multor viziuni despre creativitate, un dialog al cărților citite, o amplă discuție ce pornește de la Aristotel și se continuă până la James Joyce. Lecții de magie este asemenea unei cărți vechi de vrăjitorie, unde fiecare scriitor vine cu rețeta sa pentru o altă poțiune magică. Lucrurile nu se contrazic, ci pur și simplu se așază în armonie unele lângă altele, eșecuri și realizări, așteptări și confirmări. Toate acestea vorbesc despre creativitate în fel și chip, căci „nimic niciodată nu e în bună ordine și nici definitiv”, cum spune Gilbert. Nu vom afla din această carte secretul creativității, căci scopul nu este de a ne instrui, ci doar de a ne face să fim mai relaxați în ceea ce privește ideea de creație. Creativitatea văzută prin ochii lui Elizabeth Gilbert este ceea ce ne face să fim în fiecare zi „un pic altfel”.


__
*Elizabeth Gilbert – Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea, traducere de Cornelia Dumitru, Editura Humanitas, București, 2015.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul