Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Un documentar de actualitate: Război pe calea undelor

        Călin Stănculescu

Īn aceste zile, cānd se pune sub semnul īntrebării existenţa şi misiunea CNSAS-ului, filmul lui Alexandru Solomon Război pe calea undelor capătă noi şi profunde semnificaţii.


Dedicat postului de radio Europa Liberă şi conflictului declarat cu Securitatea, filmul lui Alexandru Solomon īncearcă şi reuşeşte să refacă profilul instituţiei considerate un duşman ireductibil de către regimul totalitar ceauşist.


Confuză īncă, dar iremediabil complicată, istoria anilor comunismului este evocată īn dialogurile purtate de autor cu supravieţuitorii postului de radio ce a semnificat pentru milioane de romāni o rază de speranţă, o cale spre adevăr şi libertate.


Fără accente melodramatice, cineastul schiţează şi tentativele Securităţii de a reduce la tăcere cele mai redutabile voci critice ale postului ce iniţiase, cu ocazia cutremurului din 1977, un incredibil pod peste Cortina de Fier.


Rānd pe rānd, Ioana Măgură Bernard, Monica Lovinescu, Nestor Rateş, Serban Orescu, Emil Hurzeanu sau Andrei Voiculescu reamintesc īncercările multe reuşite de eliminare morală şi fizică ale redactorilor Europei Libere. De partea cealaltă a baricadei, Securitatea se alesese cu un complice de marcă, teroristul Carlos, care şi aminteşte cu nostalgie īn film de cadourile pe care i le făcea generalul Pleşiţă, responsabil cu problema Eterul. Cineastul apelează obiectiv şi la memoriile martorilor situaţi de partea Securităţii şi a ideologiei totalitare Dan Zamfirescu, Ilie Merce, ale căror mărturii nu duc deloc lipsă de ipocrizie şi cinism, de altfel de aşteptat de la asemenea figuri. Cu contribuţii elocvente pentru atmosfera conflictului mai apar cunoscuţii disidenţi Doina Cornea şi Vasile Paraschiv.


Mozaic bine stăpānit de dialoguri şi realităţi incontestabile, Război pe calea undelor rămāne un incitant document istoric ce oferă perspective complementare asupra conflictului soldat cu morţi misterioase, atentate eşuate, spectaculoase dezvăluiri. Printre cele din urmă se numără şi cunoscutele – azi – documente produse de un ilustru membru al lumii academice, racolat colaborator şi complice al Securităţii, sau calea deschisă de ancheta īn cazul Litvinenko, ce atestă utilizarea unui aparat mobil de iradiere.


Autor remarcabil din rāndul cineaştilor noului val romānesc, Alexandru Solomon a fost atras la īnceputul carierei de filmul experimental şi de avangarda romānească. Īn ultimii cinci ani, ataşamentul faţă de subiecte de mare impact cultural sau istoric l-au propulsat pe Alexandru Solomon īn loja documentariştilor interesaţi şi de succesul de public al filmelor sale.


Īn 2003, Alexandru Solomon realiza Franzela exilului, film dedicat ultimilor ani trăiţi de Ion Luca Caragiale la Berlin, pentru ca īn 2005 autorul să ne ofere o incitantă docudramă cu Marele Jaf comunist, pelicula hold-upului realizat de foşti mari activişti de partid, deveniţi peste noapte vajnici sionişti.


 


Război pe calea undelor completează īn mod fericit un program de autor, cu multe proiecte īn cap, deloc indiferent la marile probleme ale prezentului, cărora nu trebuie să le ofere neapărat şi răspunsuri. Se pare că realitatea zilelor noastre oferă prea multe răspunsuri …dar nu toate corecte.


 


Post scriptum


Se pregăteşte de premieră primul film romānesc al anului 2008. El se numeşte Legiunea străină şi este semnat de Mircea Daneliuc, un autor incomod īn tot ceea ce face sau scrie. Filmul este o radiografie crudă a prezentului, īn care se regăsesc multe dintre laitmotivele societăţii romāneşti aflate īntr-un dialog mai mult sau mai puţin precar cu restul lumii şi mai ales cu Europa.

La cinematograful Studio se deschide vineri, 8 februarie, o interesantă expoziţie ce reuneşte trofeele primite de cineaştii romāni īn decursul anului trecut. Este o ocazie pentru cinefili de a vedea pe viu cum arată Palme d’Or. Dar tot aşa este posibil ca expoziţia să nu fie completă, deoarece n-a aşteptat premiile Cesar. Cine ştie?
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul