Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Fantoma fără operă

        Darts

Criza normalității și golul minții ☻ Fantoma īn lipsa operei ☻ După statut, de la Decebal ☻ Mai lipsesc 797 ☻ Schimbați firma la nașu’ ☻ Ziua Z+1 din noaptea N+1 ☻ Scooby-Doo, unde ești tu? ☻ Totu-i „noir” pe cāmp, pe drumuri ☻ Generalul armatei moarte


Se zice că poeții (unii, nu toți) cochetează cu nebunia. Dar aceasta e doar o convenție romantică. Nu trebuie luată prea īn serios. Manifestările care mimează hamletian ieșirea din matca rațiunii au hazul lor īn literatură, īnsă īn viața de zi cu zi īi expun pe cei care le etalează unor priviri deloc măgulitoare.


☻ Se știe că unii conducători ai lumii au avut momente de cădere īn golul gīndirii. Printre ei, Henric al VI-lea al Angliei, ceea ce a declanșat Războiul Celor Două Roze și, anterior, Carol al VII-lea al Franței, care se credea din sticlă. Dar nu toți „glumeții” ajung lideri. Recent, a apărut, pe ici, pe colo, un anunț prin care un comitet, format nu se știe din ce și cīte persoane, anunță o Adunare Generală Extraordinară a unei la fel de fantomatice Asociații Uniunea Scriitorilor. Noi nu am auzit de Asociația USR, ci numai de Uniunea Scriitorilor din Romānia, care este, ce-i drept, o asociație de creatori.


☻ Desigur, există printre noi tot felul de ligi, societăți, chiar și „academii” de „scriitori” stafi(di)forme pe care unii, ca Hamlet și Horațio, le văd, iar alții jură că nu există decīt īn īnchipuirea acelora. Urmele lor palpabile mai apar uneori sub forma reziduală a unor reviste și a unor circulare internautice. Dar chiar pīnă la adunări generale, și īncă extraordinare, nu știam să se fi ajuns.


☻ Pentru cei care pot decripta intențiile unor gīndiri haotice, comunicatul cu pricina se descifrează: AsUSR ar fi, eventual, tot USR, iar „comitetul” – compus probabil dintr-un singur comitagiu, poate doi și mai punem noi unul ca să fie trei – īși arogă, cu de la sine putere, prerogative pe care statutul USR, īn toate redactările lui, de la Decebal īncoace, le rezervă doar președintelui organizației, consiliului său (deci nici măcar Comitetului Director) sau unei treimi din membri.


☻ Cum USR are vreo 2.400 de membri, celor 1, 2 sau 3 fantome pline de inițiativă le-ar mai trebui adeziunea a vreo 797 de eventuali ciraci. Asta, dacă e să credem că AsUSR e totuna cu USR. Dacă īnsă AsUSR este un simplu salon al refuzaților, cu 8-9 membri, atunci nu e nevoie decīt de trei dintre ei ca să-și fondeze propria casă bīntuită și să rătăcească prin ea īn nopțile cu lună.


☻ Dar, īn acest caz, trebuie să-i schimbe firma pentru că denumirea USR e rezervată, cum se cuvine, la OSIM și utilizarea ei fără drept poate atrage un stagiu de creație penitenciară. Se știe paradoxul că fiecare volum scris acolo reduce durata pe care se acordă bursa.


☻ Desigur, īn cazul unui proces pentru subminare de calitate oficială, inculpații pot pleda cu succes iresponsabilitatea. Orice judecător īi va crede!


☻ O convocare, chiar și una de stafii, trebuie să aibă un țel, ca să nu mai zicem de niscai manipulanți prin spate, ca īn frumoasele filme cu Scooby-Doo. Īn acest caz, scopul pare să fie tulburarea apelor și alegerea unui (anti)-papă.


☻ Dacă īn ziua Z, la ora H, nu se vor aduna decīt cei trei strigoi de comitet, īn ziua Z+1 ei se vor strīnge din nou și vor desemna un Tartor dintre ei − dacă nu se vor certa pe șefie peste noapte − și vor zice că sīnt adunați, generali și legitimi.


☻ Pot spune, de fapt, orice, chiar și că au aterizat din Sirius. Legea nu interzice să te crezi Lordul Dracula sau dromader. Interdicția vizează doar substituirea – că asta se īncearc㠖 a unei organizații respectabile, avīnd o istorie și niște reguli, cu un grupuscul de moroi ieșiți la prăduit din sicriele și lojele lor obscure.


☻ Totul e „noir” īn povestea asta, de la tenul și veșmīntul conjuraților pīnă la banii cu care īși vor sărbători eșecul sabaticei făcături.


☻ Pentru a fi livrești pīnă la capăt și pentru că e vorba de o adunare pretins „generală”, īi vom acorda vīrcolacului-șef al acestei comedii negre titlul de „General al Armatei Moarte”. Așa să-i ajute Azazel!

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul