Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Un poet

        Gabriel Chifu

Un poet care-și afirmă și își rezumă crezul poetic de-o viață, cu directețe, printr-o formulă simplă și absolută, cuprinsă în titlul celei mai recente cărți publicate, este Constantin Preda, al cărui volum din 2015 se numește Aș muri dacă n-aș scrie. El este un liric de vocație, un copil teribil încurajat încă de la debut, din anii ’80, de nume importante ale literaturii noastre de astăzi, de la Eugen Negrici la Mircea Dinescu, de la Fănuș Neagu la Nichita Stănescu, de la Marin Sorescu la Florin Mugur, de la Alex. Ștefănescu la Laurențiu Ulici, de la Constanța Buzea la Ioan Alexandru. Acum, la cei cincizeci și cinci de ani ai poetului, izvorul n-a secat, versurile sale își păstrează energia și expresivitatea prin care s-a făcut remarcat: „septembrie a coborât în oraș/ ca un zeu, ca un elev de liceu, ca un cal nărăvaș// septembrie a dat iama în livezile cu mere/ septembrie cutreieră străzile după fagurii ascunși în ciubere// septembrie trage clopotul la schit/ femeile tinere beau sfâșiere cu vin îndulcit...”.
Nu e întâmplătoare susținerea pe care i-au arătat-o lui Constantin Preda poeți ca Ioan Alexandru, Adrian Păunescu sau Mircea Dinescu, deoarece, în chip vădit, el le continuă arta poetică. Muzical, pasionat de mireasma tare a metaforei, este un poet din stirpea lui Esenin, pentru care emisia lirică reprezintă o stare naturală și de aceea este continuă, ca în acest poem dedicat lui Nichita Danilov: „zăpada aceasta e cel mai frumos hrisov/ pe care cerbii și jderii i l-au scris lui danilov// zăpada aceasta e mai frumoasă decât – mlădie – răchita/ pe care jderii și cerbii i-au scris lui nichita// zăpada aceasta are o mie de tâlcuri albastre sau mov/ zăpada aceasta e chiar barba lui danilov”.
Tema dominantă din acest volum este poezia de dragoste și aici poetul dovedește o capacitate surprinzătoare de a se înfiora și e capabil să scrie pe o paletă largă de tonalități, de la imnic („toate mările lumii, toate mările/ le-am inventat pentru tine/ toate amurgurile și înserările/ toate corăbiile încărcate cu aur, cu smirnă, cu flori și violine// vor veni zăpezi uriașe/ vor pieri orașe sub zăpezi/ voi inventa pentru tine alte cetăți, alte orașe/ alte păduri, alte turme de cerbi, alte cirezi...”) și până la elegiac („ultimele raze/ din cel din urmă amurg/ dumnezeu strecoară în fraze/ tristețea ultimei zile de toamnă din burg”).
Constantin Preda, cel care mărturisește că ar muri dacă n-ar scrie, este un poet înnăscut, care crede în versul frumos, pe care-l slujește cu dăruire. 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul