Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Crimă şi pedeapsă a la Cluj

        


Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, cānd văd cātă isterie de mitoc, cāt rānjet resentimentar şi cātă furie interjecţională se revarsă prin media romāneşti vizavi de acest 0-3 cu Lituania – of course: ruşinos, mie-mi spui?! – mă simt cutremurat de un hohot de rāsu-plānsu de-a dreptul homeric. Sau, poate, shakespearean – varianta: Comedia erorilor, Mult zgomot pentru nimic, Visul unei nopţi de iarbă, Regele Lear(ă sterlină) etc. Ori, de ce nu?, dostoievskian – traseul: Umiliţi şi obidiţi, Idiotul, Amintiri din Casa Morţilor, Crimă ?i pedeapsă şi altele asemenea. Īntr-un dezmăţ conceptual şi verbal entuziast, sar la beregata lui Piţurcă: ziarişti de toate culorile (cluburilor favorite), calibrele (profesionale) şi orientările (sexuale), foşti arbitri naţionali şi internaţionali, un fost antrenor a cărui performanţă majoră constă īn faptul că n-a reuşit să-i īmpiedice pe tricolori să se califice la World Cup’94, foşti actori, foste virgine, foşti şi viitori jucători de fotbal, handbal, tenis de luat cāmpii, teoreticieni şi practicanţi de curling, tir cu arcul, bandmington, aruncarea cu ciocanul īn grădina vecinului, gimnastică ritmică (proba de măciuci īn moalele capului), conducători de cluburi planturoşi, penali sau supăraţi pe DNA, parapantişti, femei gravide īn aşteptarea mamoşului chemat să le provoace un avort spontan, solişti de muzică uşoară, medie şi grea, compozitori, dirijori, folkişti, xilofonişti, ţapinari, cāntăreţi de manele, paznici de noapte şi de ziua īn care vin peştii, aranjori de meciuri, mame eroine, taţi denaturaţi, badigarzi, oameni şi neoameni politici, aurolaci, stripteuze, crainici, curteni, halebardieri, popor... Toţi, uniţi īn cuget şi-n simţire patriotico-naţională, toţi competenţi cum alţii nu-s, romāni de viţă veche, purtānd iţari de firmă plus inele-ntr-o ureche, toţi debordānd de evlavie, bună credinţă şi aplomb polemic, īşi exprimă īn scris şi pe cale orală, īn dulcele stil clasic al hăulitei de la Gorj şi al ţāpuriturii de la Maramu’, indignarea, revolta, sfānta mānie proletară, scandalizarea profană şi alte nobile sentimente microbistice printr-un sincer şi expresiv: Huo!, dublat constructiv de inevitabilul: Afară cu Piţurcă! Şi poţi pentru ca să zici că n-au dreptate? Poţi, dar rişti execuţia publică prin ghilotinare cu lama de ras Astor īn Piaţa Matache Măcelaru, colţ cu Buzeşti, ceea ce ar putea aduce un oarece disconfort familiei tale care va fi şi ea evocată īn context cu vorbe proaste din medicina legală şi folclorul licenţios. Aşa că mai bine īţi vezi naibii de treabă şi te afiliezi cuviincios specialiştilor care au observat cu ochiul liber īn evoluţia de sāmbătă a Naţionalei Romāniei pe stadionul din Cluj-Napoca următoarele detalii tehnice:


Paisprezece papagali penibili şi-au dat cu stāngu’n dreptu’ şi viceversa timp de 93 de minute, oferind un spectacol umilitor de neputinţă, dezinteres şi lehamite care doare şi īngrijorează mai mult chiar decāt scorul de forfait de la finalul meciului, dacă-l putem numi aşa. Vinovat principal – Piţurcă (prietenii ştiu de ce!).


Aceeaşi paisprezece īmpleticiţi, incapabili să lege două pase şi să cāştige un duel cu adversarii direcţi sau indirecţi, n-au fost īn stare a fi capabili, de-a lungul şi de-a latul celor două reprize regulamentare, decāt de un unic gest de autentici profesionişti ai fotbalului-asociaţie: să ridice melancolic din sprāncene, sideraţi că o duzină de atleţi lituanieni, īn destul de aproxomative relaţii cu ceea ce s-a dovedit a fi cel mai rotund balon nimerit vreodată pe stadioanele mioritice, nu se dau la o parte din calea băieţilor noştri ca brazii de Crăciun īmpodobiţi cu nestemate de sticlă ieftină şi cu contracte neruşinate de sute de mii de euro. Vinovat – tot Piţurcă (duşmanii ştiu de ce!).


Īn fine, sus-menţionaţii paisprezece simulanţi infatuaţi şi ţāfnoşi, lipsiţi de orgoliu şi logodiţi cu deşertăciunea ne-au livrat contra cost o veritabilă lecţie de istorie catastrofală pe care, luaţi cu alte treburi, riscam s-o uităm: o lungă serie de 0-6 (cu Cehoslovacia, cu Olanda, cu Spania, cu Ungaria...), două 1-7 (cu Suedia şi Elveţia), un 0-9 şi un 2-7 (tot cu Ungaria), un 3-9 şi un 0-7 (ambele cu Germania), un 0-4 cu Bulgaria şi nu ştiu cāte 0-3 (cu Franţa, cu aceeaşi Bulgaria, cu Iugoslavia, cu Portugalia...), ca să nu mai vorbim despre alte la fel de vesele 0-5 cu Polonia, 0-4 cu Uruguay, 1-2 cu Cuba(!!) etc. Un remember usturător, de care n-aveam deloc nevoie acum, la īnceput de campanie, fiindcă, nu-i aşa?, ne dăunează la moralul voliţional. Vinovat – acelaşi Piţurcă (ştiu eu de ce şi bine fac că nu spun!).


Buuun! Păi, bine fraţilor şi boieri dumneavoastră, īn atare condiţii, noi, īn loc să-i luăm gātu’, ne repezim să cerem īn cor premierea lui Victor Piţurcă? Fiindcă, să am pardon, daţi-mi voie: a-l mătrăşi acum de la Naţională pe selecţioner, echivalează, pur şi simplu, cu atribuirea unui premiu. Şi īncă a unuia consistent! Ia luaţi o pauză şi gāndiţi-vă ce va urma: bine mersi, omul īşi īncasează moca sutele de mii de euroi pe contractul cu F.R.F. pānă īn 2010 şi pleacă liniştit să-şi cultive terenul arabil din Orodelul natal ori să joace barbut, pocher sau copcică la Lido, cu pietenul său Viorel Păunescu: adio, şi-un praz verde, trai neneaco pe banii lui Mircea Sandu! Dreptu-i?


Ştiu, ţine de obiceiul pămāntului ca, atunci cānd un antrenor romān obţine oarece performanţe (o calificare la vreun turneu de C.M sau C.E., un titlu sau chiar un event), el să fie dat imediat afară. Au păţit-o Andone, Rednic şi Piţurcă īnsuşi acum nu ştiu cāţi ani. Conform logicii aristotelice, simetriei coaxiale şi legii reversului inclus, rezultă că atunci cānd un antrenor romān īnregistrează o contraperformanţă, el trebuie, dacă nu avansat, măcar stimulat, acolo, cu un mizilic de milion (E), nu?! Mă rog, de acord, dar orişicātuşi...


Nu, după părerea mea unanimă, Piţurcă nu trebuie premiat indirect, ci pedepsit de la obraz. Iar cea mai cumplită pedeapsă nu poate fi alta decāt o severă condamnare la locul de muncă: să se chinuiască, să-şi smulgă părul, să se zgārāie pe fizionomie şi să-şi blesteme soarta crudă pānă va face din gloabele tricolore lovite de tignafes de astăzi, bidiviii năzdrăvani care mănāncă jăratec şi-i calcă īn copitele cramponate pe franţuji, pe sārbi, pe austrieci, pe feroezi, pe birmanezi, pe burkinofasezi şi pe cine le-o mai ieşi īn cale. Aşa să le ajute Dumnezeu(l mamii ei de viaţă de suporter romān)! (Inter I.M.)

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul