Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

La orizont, premiile

        Călin Stănculescu

Mai întâi Premiile Gopo, ce vor reveni celor mai bune producții românești și străine ce au fost proiectate anul trecut în cinematografe. Un juriu format din unsprezece profesioniști ai celei de a șaptea arte a selectat finaliștii pentru cele douăzeci de categorii de premii.
Din juriu au făcut parte regizorul Stere Gulea, actorul Florin Piersic jr., producătorul Daniel Mitulescu, monteuza Melania Oproiu, operatorul Sorin Botoșeneanu, Miruna Berescu, directorul Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul”, precum și criticii de film Cristina Corciovescu, Ștefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurențiu Brătan și Ionuț Mareș.
Premiile, care se vor acorda la sfârșitul lunii martie, sunt precedate de anunțarea nominalizărilor, la sfârșitul lunii februarie, după care, aproape cinci sute de profesioniști ai filmului din toate domeniile producției, distribuției și exploatării filmelor vor vota fericiții câștigători ai statuetelor Gopo.
Dar, până atunci, s-au acordat mult mediatizatele premii Oscar, unde Cel mai bun film a fost declarat Spotlight, regia Tom McCarthy, o investigație jurnalistică inițiată de cotidianul The Boston Globe despre abuzurile membrilor bisericii catolice asupra copiilor.
Cum era de așteptat, filmul The Revenant, legenda lui Hugo Glass, a câștigat la categoria cel mai bun regizor, Alejandro Gonzales Inarritu, precum și titlul pentru cel mai bun actor, care a revenit, după alte multe nominalizări, simpaticului interpret Leonardo DiCaprio. Același film a mai fost distins cu Premiul Oscar și pentru Cea mai bună imagine, semnată de Emmanuel Lubetzki.
De la această a 88-a ediție a premiilor Oscar, nu prea mai sunt multe de comentat decât faptul că doi mari cineaști, Quentin Tarantino și Steven Spielberg, au plecat doar cu câte o statuetă, de altfel înscrisă la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, Mark Rylance la ultimul, în filmul Podul spionilor, și Cea mai bună coloană sonoră la primul. Ultimul Premiu Oscar amintit a fost cucerit, la 84 de ani, de marele compozitor italian Ennio Morricone, pentru filmul Cei opt odioși, categorie cu care a cucerit și Globul de Aur, în ianuarie. Premiul pentru Cel mai bun film străin a fost cucerit de Fiul lui Saul de Laszlo Nemes, film în care este distribuit și actorul clujean Levente Molnar. Acest film a mai fost premiat anul trecut la Cannes, iar în ianuarie a câștigat și Globul de Aur. Premiera românească va avea loc în a doua jumătate a lunii martie.
Revenind la oile noastre, pardon, la filmele autohtone, realizate în 2015, care vor fi încununate la sfârșitul lunii martie și cu premiile Uniunii Cineaștilor din România, trebuie spus că marele favorit la Premiile Gopo rămâne Aferim! de Radu Jude, propus de un juriu de preselecție la 12 nominalizări. Urmează, în clasamentul nominalizărilor, filmele De ce eu? și București nonstop, semnate de Tudor Giurgiu și Dan Chișu, cu câte 9 nominalizări, Acasă, la tata, regia Andrei Cohn, opt nominalizări, Lumea e a mea și Un etaj mai jos de Bogdan Tănase, respectiv Radu Muntean, cu câte 7 nominalizări, Box și Comoara, regia Florin Șerban, respectiv, Corneliu Porumboiu, cu câte 5 nominalizări.
La categoria documentare vor concura Aliyah Dada, regia Oana Giurgiu, Cinema, mon amour, regia Alexandru Belc, Muntele magic, regia Anca Damian, Rețeaua, regia Claudiu Mitcu, și România, patru patrii, regia Alexandru Solomon.
În fine, cel mai bun film străin al anului 2015 va fi ales dintre Leviathan de Alexandr Zviaghințev, Le tout nouveau testament de Jaco van Dormael, Ex machina de Alex Garland, Tribul de Miroslav Slabospitski și Somn de iarnă de Nuri Bilge Ceylan.
Premiul Publicului a fost cucerit de filmul Aferim!, regia Radu Jude, care a avut 76. 693 de spectatori, care au plătit 980.144,27 de lei la casele cinematografelor.
Debutul anului cinematografic românesc se anunță de bun augur, cu premiul cucerit la Berlin, și anume Premiul CICAE pentru filmul Ilegitim, regia Adrian Sitaru, dar și cu alte premiere, cum ar fi Orizont, regia Marian Crișan, un remake după La Moara cu noroc, regia Victor Iliu, inspirat de nuvela omonimă a lui Ioan Slavici, Muzeon, un documentar de artă semnat de Laurențiu Damian, O noapte la Tokariki, regia Roxana Stroe etc., etc.


 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul