Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

FORUMUL EUROPEAN AL REVISTELOR LITERARE

        


Ediţia a II-a - Balcic 2008Graţia Reginei MariaOraşul Balcic are tradiţie īn ce priveşte impactul asupra elitei intelectuale romāneşti. ,,Şcoala de la Balcic“ a fost terapia de şoc prin care s-a emancipat pictura romānească. La Balcic, istoria e īncărcată de nobleţe, iar aerul miroase a parfum de trandafiri. Graţia Reginei Maria īmpodobeşte suveran oraşul de calcar şi argint marin. 


Ce este ForumulPrin toate acestea şi printr-o iniţiativă concretă se explică alegerea Balcicului pentru desfăşurarea celei de a doua ediţii a Forumului Revistelor Literare. S-au īntālnit cu acest prilej reprezentanţii unor importante reviste literare şi de cultură din Franţa, Belgia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova şi Israel, alături de şefi ai gazetelor literare romāneşti ce fac parte din A.P.L.E.R. al cărei preşedinte este domnul Ion Tomescu. Au avut loc dezbateri şi colocvii cu tema ,,revistele literare – punţi de legături culturale europene“. Acest eveniment este o oportunitate pentru promovarea literaturii şi culturii romāne īn revistele invitate la forum. S-au legat prietenii, s-au stabilit contacte umane directe şi, ceea ce este cel mai important, revistele literare europene s-au reunit pentru a doua oară, pentru că, nu-i aşa, a fi uniţi īnseamnă a fi puternici. A fost o atmosferă de emulaţie spirituală, creativă, pentru că revistele literare sunt conduse de scriitori, iar textul scris este o formă de viaţă.


S-a afirmat că nu există de fapt o criză a spiritului, ci o criză a receptării. Pānă la urmă, revistele literare īnseamnă o īnscriere īn istoria literaturii din care provin, de aici şi importanţa lor. Desigur, scriitorii au nevoie de imagine şi de promovare, mai ales acum, īn plină dictatură a tabloidizării şi a cotelor de audienţă din mass-media. Īn geografia socială şi politică, revistele culturale pot fi punţi reale pentru geografia şi istoria literară. 


A.R.P.E.Anul trecut la Mamaia, la prima ediţie a Forumului Revistelor Literare, s-a iniţiat un proiect, concretizat acum, la Balcic. S-a īnfiinţat, prin hotărāre judecătorească şi avānd statut juridic, Asociaţia Revistelor şi Publicaţiilor din Europa, al cărei preşedinte a fost ales scriitorul Cassian Maria Spiridon. Scopul asociaţiei īl constituie afirmarea, susţinerea şi protejarea intereselor publicaţiilor literare şi de cultură din Europa. Asociaţia īşi propune organizarea unor conferinţe periodice, dar şi organizarea unor simpozioane, congrese, colocvii īn ţară şi īn străinătate cu teme aferente scopului propus. De asemenea, A.R.P.E. are printre priorităţi iniţierea unor colaborări cu alte asociaţii de profil similar īn vederea eficientizării unei politici fiscale, comerciale, de tarife şi plăţi adecvate intereselor culturii naţionale din spa?iul european. 


PROMOCULTProiectul celei de-a doua ediţii a Forumului Revistelor Literare a obţinut finanţare din partea Ministerului Culturii şi Cultelor din Romānia, īn cadrul licitaţiei de proiecte pentru promovarea culturii romāne īn străinătate, PROMOCULT.


Forumul de la Balcic a fost organizat de Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din Romānia, al cărei director general este doamna Daniela Tomescu, īmpreună cu A.P.L.E.R., cu sprijinul revistei „Brod“, din Bulgaria, condusă de scriitoarea şi traducătoarea Neli Pigouleva. 


Degetul pe ranăForumul Revistelor Literare este o poveste care se scrie, continuă.


Prin conţinutul demersului, prin ceea ce s-a discutat īn contextul īntālnirii de la Balcic, s-a pus degetul pe rana revistelor literare. Ne alăturăm celor care cred că nu poate urma decāt vindecarea. (Cl.M.)

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul