Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Un caz trist de impostură și abuz

        Horia Gârbea

Am răsfoit cu revoltă şi indignare mizeria de volum cântărind vreo 3 kg (620 pagini format A4) intitulat Continuatorii Şcolii literare şi artistice (sic!) de la Târgovişte semnat de un anume George Toma Veseliu.
Acest „autor”, azi în vârstă de 76 de ani şi având în urmă un trecut literar modest, populat cu monografii de comune şi titluri ca Sărutul copacilor, nu îşi bate joc numai de Şcoala de la Tîrgovişte, nici de autorii plasaţi aiurea în descendenţa ei, ci mai ales de sine. În ceea ce mă priveşte „mizerabilul îşi face de cap” (I.L. Caragiale) pocindu-mi numele personajelor, citând fraze pe care nu le-am spus/scris niciodată etc. Şi mă aliniază unor rataţi bezmetici. Care nici ei nu au de altfel nicio legătură cu Şcoala numită ori cu mine.
Este ciudat că Editura Bibliotheca din fosta capitală a Valahiei (director Mihai Stan, el însuşi dat drept „continuator”) a publicat aşa ceva!
Aici nu-i vorba numai că aberantul grafoman, debutant cum însuşi recunoaşte la Gazeta Miliţiei Judeţene, nu are nicio idee despre ceea ce scrie şi emite fraze ruşinoase precum că „Marian Popa este un istoric literar fără talent critic” (?!) care „n-a trecut prin faza cronicii literare” (complet fals!). Nici că frazele jenante sunt însoţite de alte fraze, acestea cu totul ininteligibile. Ci că leagă scriitori eminenţi ai Şcolii de la Târgovişte, intraţi în istoria literaturii prin rafinament, cultură, excelenţă stilistică de jalnici grafomani refuzaţi de orice urmă de talent ca şi de orice critic serios, obsuri ai obscurilor, ieşiţi din bolgii sulfuroase.
El îşi permite cu neruşinare să-i pună alături de Barbu Cioculescu şi Mircea Horia Simionescu pe Ion Iancu Vale, Enescu-Pietroşiţa, Copilu-Copilin, Savian Mur etc. etc. (zeci de astfel de truditori ai luptei cu gramatica). Ba mai bagă între urmaşii şcolii şi niscai… pictori.
E de fapt un plan nu subţire, ci unul grosolan al unui scârţa-scârţa pe hârtie impenitent de a ataşa aceste mâini moarte unei ascendenţe ilustre cu care nu au nici cea mai mică legătură, prin lipsa de talent, măsură, cultură. Cu remarcabilii scriitori ai Şcolii, cohorta tristă a lui Veseliu nu are nimic de-a face, cum nu are nici cu literatura.
Nu există niciun raport al celor aglomeraţi în p­ginile lui Veseliu, nicio filiaţie a lor, mulţi poeţi de altfel, în raport cu distinşii autori, preponderent romancieri, ai Şcolii (MHS, Radu Petrescu, Al. George, C. Olăreanu, Barbu Cioculescu, T. Ţopa). Nici măcar scrii­torii onorabili şi afirmaţi ca prozatori pe care îi înghesuie în listă improvizatul critic (Dumitru Ungureanu, Al. Ecovoiu, Emil Lungeanu, Daniel Drăgan şi încă vreo câţiva) nu pot fi nicidecum consideraţi „continuatori” ai Şcolii, de altfel un grup care nu şi-a arogat această condiţie şi nu a dat niciun program sau manifest comun.
Cu totală lipsă de consideraţie îi atrag atenţia redactorului revistei şcolare din Ocniţa, al ziarului P.C.R. Dâ­boviţa şi al ziarului Legea lui Ţepeş, absolventului de liceu seral din Gura Ocniţei (conform propriei biografii) că s-a exclus cu brio din tagma oamenilor cumsecade prin urâtele-i fapte. Ar merita să i se aplice neîntârziat legea de la ziarul pe care l-a slujit, chiar dacă ar avea circumstanţe atenuante pentru iresponsabilitate.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul