Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

O invitație generoasă la Cinemateca Romānă și o veste tristă

        Călin Stănculescu


Voi spicui īn rāndurile următoare cāteva dintre cele mai atractive  titluri care s-ar regăsi pe agenda unui cinefil de la mijlocul lunii octombrie pānă la sfārșitul acestei luni.
15 – 16 octombrie reprezintă ultimele două zile ale importantului Festival internațional dedicat animației – ANIM,est, care propune ceremonia de īnchidere sāmbătă, 15 octombrie la ora 18, la cinema Eforie, urmānd la ora 20, o prouiecție inedită cu filmele īn care apare Felix motanul, acompaniate de muzică live cu  formația Symphonics.
La sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Romāne, vor fi proiectate cele trei serii  O mie și una de nopți (producție Portugalia, Franța, Germania, Elveția), regia portughezul Miguel Gomes, selectat anul acesta la Quinzaine des Realisateurs de la Cannes (orele 12, 14,30 și 17)
Iar la 19,30, la aceiași sală, n-ar trebui să ratați filmul Cāini de Bogdan Mirică, o autentică revelație īn cinematograful romānesc.
Tot la Union, pe 16 octombrie poate fi văzut, la 14,30,  filmul semnat de Apichatpong Weerasethakul Cimitirul splendorii, (producție Thailanda, Mexic, SUA, Norvegia, Marea Britanie, Germania, Franța, Malaezia, Coreea de Sud) despre o misterioasă boală a somnului care atacă soldații. Filmul a fost selectat anul acesta la secțiunea Un Certain Regard de la Cannes.
Iar seara, de la ora 19, se poate urmări propunerea Romāniei pentru premiul Oscar, filmul Sieranevada de Cristi Puiu.
Marți, 18 octombrie, la ora 19 este programat la Union filmul Ce ascund femeile, regia Audrey Dana, cu Isabelle Adjani, Vanessa Paradis, Laetitia Casta, Audrey Dana și Julie Ferrier, despre mai multe femei care trăiesc la Paris, cu problemele lor de viață, carieră, dragoste, bani sau familie.
Joi, 20 octombrie īncepe, de la ora 19, la Union, Săptămāna filmului cubanez (prima ediție a unui important eveniment cultural), cu filmul Stația Havana, regia Ian Padron, film premiat īn SUA, la Traverse City, Michigan, dar și cu premiile Glauber Rocha și UNICEF la Festivalul Noului Cinema Latinoamerican.
Week-end-ul 21-23 ocotmbrie programează cāteva titluri, absolut de neocolit. Īncepem cu Un oraș īși caută ucigașul, regia Fritz Lang, Germania, 1931 (sala Eforie, Jean Georgescu, ora 17, vineri, 21 octombrie), Goupi, Mānă roșie, regia Jacques Becker, (Franța,1943 , aceiași sală, sāmbătă, 22 octombrie, ora 15), Roșii și Albii de Miklos Jancso, Ungaria, URSS, 1967, tot sāmbătă, la ora 2o.
Duminică, 23 octombrie, la ora 14, la Sala Paul Călinescu (Union) este programată coproducția Germania, Austria, Romānia, 2016, Toni Ermann, regia Maren Ade, caracterizat de celebra revistă Variety drept un studiu unic al relației tată-fiică, īnstrăinați unul față de celălat, dar deopotrivă depresivi, un triumf uman, hilar. Filmul selecționat īn competiția principal de la Cannes a cāștigat Premiul FIPRESCI, dar și Gran Prix FIPRESCI fiind desemnat de către critica internațională drept cel mai bun al anului precedent.
Ultima săptămānă a lunii octombrie aduce pe ecranul Cinematecii Romāne un nou Festival internațional HIPTRIP TRAVEL Film Festival, a cărui Gală de deschidere are loc joi,27 octombrie la sala Jean Georgescu (Eforie) la ora 19, cu filmul El Clasico, coproducție Norvegia, Irak, regia Halkawt Mustafa, propunerea Irakului pentru premiile Oscar 2017.
Tot īn cadrul aceluiași festival, sāmbătă, 29 octombrie la ora 20, este programat la Sala Jean Georgescu filmul Văpaie pe mare, regia Gianfranco Rosi, film laureat cu Ursul de Aur la Berlin, plus alte trei prestigioase premii.
Și duminică,30 octombrie este o zi plină pentru HipTrip Travel Film Festival, care vă propune de la ora 16, la sala Jean Georgescu  filmele  Himalaya, Tărāmul femeilor și Noaptea nomadă, regia Marianne Chaud, Franța, ambele despre viața unor comunități din regiunea celor mai īnalți munți din lume. Ultimele filme din programul festivalului amintit sunt Latitudini, regia Felipe Braga, Brazilia, o poveste de dragoste ce se desfășoară prin mari metropole ale lumii, printre care Paris, Londra, Veneția, Istanbul și Buenos Aires, și Căpcăunii,Franța, regia Lea Fehner, despre membrii trupei de teatru ambulant Cehov Cabaret.
Programul substanțial al Cinematecii Romāne oferă fiecărui cinefil, īn fiecare lună, un program substanțial, construit pe numai puțin de 15 cicluri de evenimente, festivaluri naționale sau internaționale, aniversări și comemorări, filme pentru copii, filme ce ilustrează istoria filmului universal īn capodopere.
O cură de filme la sălile Jean Georgescu și Paul Călinescu  reprezintă o autentică facultate de cinema, care vă pot face să uitați de marile decepții produse de programele oferite de malluri, la pachet cu floricele și cola nu prea recomandată de medici.
Īn seara zilei de 10 octombrie, cānd am pus punct la textul de mai sus am aflat trista veste despre dispariția regizorului Andrzej Wajda (pe 9 octombrie seara) figură marcantă a cinematografiei europene, nu doar īn secolul trecut.
Artistul polonez și-a construit cariera īn timpul regimului opresiv comunist, cu filme aflate departe de linia propagandei de partid. Īn lunga sa carieră Andrzej Wajda a primit numeroase distincții printre care un Palme d,Or și un Oscar onorific. A apărut la sfārșitul lunii trecute la Festivalul de film de la Gdynia, la premiera filmului Afterimage, inspirat de biografia artistului avangardist Wladislaw Strzeminski, persecutat din cauza dogmelor impuse īn perioada stalinistă.
Ultima operă a lui Wajda a fost selectată pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, fiind considerat ,, o poveste emoționantă, universală despre distrugerea unui individ de către un sistem totalitarist,,.
Tatăl lui Wajda a fost executat de sovietici, iar cineastul a luptat īn Rezistența poloneză contra  acestora  și a naziștilor. Născut la 6 martie 1926, Andrzej Wajda s-a format la Școala de film de la Lodz, sub īndrumarea lui Alexander Ford. Susținător al mișcării Solidaritatea, Wajda a regizat Omul de fier (Palme d,Or, 1983), dar și o serie de multe alte titluri intrate īn programul cinematecilor lumii, cum ar fi  Canal (1957), Cenușă și diamant (1958), Nunta (1972), Fără anestezie (1978), Domnișoarele din Wilko (1979), Dirijorul (1980), Danton (1982), Katyn (2007).
Cu Andrzej Wajda pierdem unul dintre marile nume ale filmului european din secolul XX.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul