Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Īn căutarea Celuilalt

        Gelu Negrea


Mărturisesc că am deschis cartea Valeriei Sitaru cu oarecare mefienţă. O cunoşteam pe autoare īn, deja, multiple ipostaze: actriţă de teatru şi film, profesoară la Academia de profil din Bucureşti, scriitoare (cartea sa de debut La străduţe a fost premiată de revista Luceafărul anul trecut), realizatoare de emisiuni TV... Şi iat-o acum semnānd un volum de interviuri masiv (peste 400 de pagini!), īn care coabitează personalităţi afirmate īn domenii extrem de diverse: literatură, artă plastică, politică şi politologie, cinema, filozofie, etică, arhitectură, sociologie, muzică, teologie, fizică, medicină, marketing teatral. Prea multe ca să nu devii suspicios: poate cineva, situat īn exterioritatea profesională a marii majorităţi dintre ele, să le acopere, totuşi, īn ansamblu şi pe detalii, dar cu competenţa absolut necesară īnchegării unui dialog veritabil? Interviul este un gen publicistic pretenţios, care īmbină subtil tehnica interogaţiei jurnalistice şi inspiraţia de moment, elaborarea şi spontaneitatea, curajul şi delicateţea – toate dublate de o bună cunoaştere atāt a partenerilor de discuţie, cāt şi a operei lor, īn sens generic, a īnfăptuirilor care īi recomandă interesului public.


Spre surpriza mea – metamorfozată treptat īn admiraţie şi īncīntare – Valeria Sitaru reuşeşte să surmonteze cu remarcabilă dexteritate dificultăţile inerente atingerii obiectivului asumat: „cunoaşterea unor personalităţi, īncercarea de a lumina mici părţi ascunse ale vieţii lor (...), plăcerea descoperirii normalităţii şi a sincerităţii Celuilalt īntr-o lume a Imaginilor fardate...”. Īn limitele (deloc facile ale) scopului propus şi, adesea, cu mult dincolo de hotarele sale, Īn centrul atenţiei consacră un nume care poate sta demn şi vertical īn preajma maeştrilor genului de la noi: Felix Aderca, Ion Biberi (severinean şi el, ca şi Valeria Sitaru!), Adrian Păunescu (cel din Sub semnul īntrebării) etc. Ceea ce trebuie să recunoaşteţi, nu e de ici de colo!


Alegerea interlocutorilor este un prim test de seriozitate şi profesionalism pentru un autor de interviuri, iar Valeria Sitaru īl trece cu nonşalant discernămānt. Poeţii Ioan Es Pop şi Irina Mavrodin, prozatorii Nicolae Breban şi Ioan Groşan, artistul plastic Mircia Dumitrescu, regizorii Stere Gulea şi Gelu Colceag, actorul Mircea Rusu, politologul Daniel Barbu, filozoful Sorin Lavric, oamenii politici Ion Iliescu şi Petre Roman sunt doar cīteva dintre cele douăzeci şi şase de personalităţi care acceptă să-şi devoaleze secretele vieţii interioare supuşi unor īntrebări adesea ingenioase, nu o dată incomode şi insistente, de fiecare dată menite să provoace răspunsuri īn măsură să contureze radiografii existenţiale insolite, neaşteptat de proaspete şi de spectaculoase, inclusiv īn cazul unor subiecţi despre care nutrim unanim convingerea că nu ne mai pot rezerva nici un fel de surprize. Vom īntālni astfel un Ioan Groşan grav şi preocupat de relaţia cu divinitatea, un Petre Roman marcat profund de apropierea spiritului de excepţie care a fost Petru Creţia, un Nicolae Breban confiscat de latura iraţională a propriei existenţe, o Irina Mavrodin care visează la o „poietică a răbdării”, un Ioan Es Pop afirmānd cu o francheţe dezarmantă: „Poezia este Dumnezeul meu”, un Sorin Lavric care simte apăsarea vārstei (la tinereţea lui!), un Mircia Dumitrescu suferind pentru destinul limbii şi literaturii romāne şi aşa mai departe, foarte departe, uneori.


Cartea Valeriei Sitaru datorează mult calităţii intelectuale şi sufleteşti a celor care răspund la īntrebări, dar datorează la fel de mult īntrebărilor incitante şi pline de substanţă care provoacă acele răspunsuri revelatoare. Īn centrul atenţiei este, din această perspectivă, o carte īncărcată de surprize, de argheziene frumuseţi şi preţuri noi, chiar dacă īn unele cazuri (e drept, nu multe la număr) titlul nu-şi găseşte o corespondenţă deplină īn gradul de vizibilitate publică a cātorva dintre interlocutori (Răzvan Voncu, Ines Carvajal, Dumitru Badea, Ionuţ Vulpescu...). Este unul dintre puţinele reproşuri care pot fi aduse volumului de interviuri al Valeriei Sitaru.


...Şi, apropo de multitudinea preocupărilor autoarei: pe cānd o carte de versuri sau, mai ştii?, de eseuri filozofice? Din acest moment, nu m-aş mai mira de nimic...

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul