Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Literatură și caricatură

        Alex. Ștefănescu

În ultimii ani, un brăilean, Costel Pătrășcan are un succes răsunător cu caricaturile lui. În oricare oraș al țării le expune (sau le proiectează pe un ecran) este răsplătit cu aplauze, hohote de râs explozive și cozi la autografe. Admiratoarele lui sunt mai numeroase chiar și decât ale mele.
Ideile inteligente, sensibilitatea față de ceea ce se întâmplă în țara noastră și desenul simpatic se află, probabil, la originea acestui succes. Dar mai sunt multe de spus în legătură cu creația sa. Poate fi remarcată, de exemplu, ingeniozitatea cu care artistul răstoarnă înțelesul unor cuvinte, din comunicarea noastră curentă. O reporteră îl întreabă pe un bărbat de pe plajă: „Când nu vă aflați la mare, în ce înotați?” El îi răspunde: „În datorii.” Sau iată interpretarea plastică a cuvintelor „cenușiu” și „colorat”.  Ne este înfățișată întâi o mulțime de oameni dinainte de 1989, îmbrăcații toți în haine cenușii, din cauza ororii de culoare (de diversitate, de bucurie de a trăi), proprii comunismului. Sub desen scrie „O lume cenușie”. Apoi, putem vedem aceeași mulțime de oameni, îmbrăcați cu exact aceleași haine, dar rupte și cârpite cu petece colorate. Ne aflăm în perioada de după 1989, iar autorul ne explică: „O lume colorată”.
Costel Pătrășcan este un om cultivat, bun cunoscător al literaturii române. Multe desene de-ale reinterpretează, cu un umor irezistibil, sintagme din cunoscute opere literare. Aceste desene țineam să le prezint cititorilor revistei Luceafărul, în atmosfera de sărbătoare specifică sfârșitului de an. Să ne amuzăm, așadar, cu Costel Pătrășcan! 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul