Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Ce planuri și așteptări aveți pentru / de la anul 2017?

        

Irina Petraş ● Răzvan Voncu ● Marian Ilea ● Tudora Șandru Mehedinți ● Emil Brumaru ● Nicoleta Milea ● Liviu Capșa ● Lucia Verona ● Adrian Costache ● Maria Pilchin ● Ionuț Caragea ● Gelu Negrea ● Radu Voinescu ● Ana Dobre ● Ovidiu Dunăreanu ● Dinu Grigorescu ● Călin Stănculescu ● Adrian Alui Gheorghe ● Basarab Nicolescu ● Felix Nicolau ● Gellu Dorian ● Cornel Ungureanu ● Gh. Stroe ● Constantin Abăluță ● Adrian Lesenciuc ● Leo Butnaru ●Ion Cocora ● Carmen Firan ● Adrian G. Romilă ● Liviu Ioan Stoiciu ● Mircea A. Diaconu ● Monica Grosu ● Iacob Florea ● Radu Ulmeanu ● Paul Aretzu ● Simona-Grazia Dima ● Dumitru Ungureanu ● Geo Vasile ● Nicolae Prelipceanu ● Emil Lungeanu ● Dan Stanca ● Alex. Ștefănescu ● Horia GārbeaIrina Petraş


Īn primul rānd, aştept de la 2017 să-mi īngăduie să īmplinesc, fără momente dramatice, 70 de ani! Cu gāndul la această aniversare, mi-am promis să īnchei, īn fine, cărticica de vise: Viaţa mea de noapte. Fragmente onirice. E un proiect vechi, de mai bine de un deceniu, pe care „viaţa mea de zi” (doldora de proiecte şi corvezi comunitare) l-a īmpiedicat să se īmplinească.
Apoi, aş vrea ca ediţia a 4-a a Festivalului Naţional de Literatură să fie cu totul deosebită, deşi păstrāndu-şi, īn mare, formatul iniţial. Voi edita Caietele FestLit 2016 – ţin să rămānă o urmă după fiecare mare īntāmplare cu scriitori pe care o pun la cale. Toate aceste cărţi-urme pot fi găsite īn pdf pe site-ul Filialei (www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro), la secţiunea Editoriale.
Am īnceput lucrul şi la o ambiţioasă antologie: Transilvania din cuvinte. Am gāndit-o īn continuarea Clujului din cuvinte, antologia din 2008, dar şi ca prolog la 2018, anul Centenarului Marii Uniri. Mi-am pus īntrebarea: Ce mai simt/gāndesc scriitorii cānd se rostesc cuvinte precum ţară, neam, limbă, vatră, istorie naţională, identitate naţională? Sunt dintre cei care cred că tăvălugul uniformizator al globalizării nu va duce la ştergerea diferenţelor, ci la o nouă aducere a lor la suprafaţă ca garanţii ale unei existenţe cu sens, personalizată prin Cultură, alături şi īmpreună cu celelalte neamuri şi limbi.
Şi, da, voi picta! Redescoperita bucurie a jocului cu culori pe pānză nu s-a extenuat!


Răzvan Voncu


Nu am superstiția de a-mi ascunde planurile de viitor, dar nici nu am privilegiul unei existențe care să-mi permită a-mi urmări proiectele fără nici o pauză, īntārziere sau sincopă. De aceea, dacă sunt īntrebat asupra proiectelor de viitor, precizez că ele sunt doar atāt: proiecte. Cānd şi īn ce măsură se vor materializa, e o necunoscută care nu depinde numai de mine.
Aşadar, īmi propun ca īn 2017 să public ediția a II-a, revăzută şi mult adăugită, a cărții mele mai vechi O istorie literară a vinului. Această ediție a II-a am avut-o īn vedere īncă de cānd lucram la prima, din cauza dimensiunilor materialului documentar. M-am temut, la prima ediție, că, dacă īl bombardez pe cititor cu un tom de 1000 de pagini, īl voi descuraja să se apropie de subect. O ediție revăzută şi mult adăugită se impune, īnsă, dată fiind calitatea referințelor pe care decupajul de la prima ediție le-a lăsat pe dinafară, ca şi necesitatea de a aduce la zi informația şi aparatul critic.
De asemenea, mă gāndesc să reiau, pornind de la o carte a mea din 2003, proiectul unei interpretări a operei lui Marin Preda. Cred că asistăm la un clivaj al interpretării, īn raport cu popularitatea scriitorului īn rāndul publicului. Prin urmare, simt nevoia să reiau şi să amplific perspectiva pe care am propus-o īn Despre Preda, profitānd şi de apariția jurnalului scriitorului şi de completările aduse de ediția critică de la Academie.
Īn rest, voi continua, sper, să fac ceea ce fac, īn paginile "Romāniei literare" şi la Facultatea de Litere a Universității din Bucureşti. Nu am disprețuit niciodată rutina, pentru că ea este, īntr-o lume bezmetică (aşa cum este, s-o recunoaştem, lumea noastră), un semn al normalității.


Marian Ilea


Īn 2017 nu mă aştept să cīştig la LOTO deoarece nu joc, dar, cum spre deosebire de loterie, joc īn cīmpul literar (sau cīmpia), aşteptările sīnt relative simple:
1.   Aştept luna ianuarie (sau februarie) pentru a vedea pe piaţa…literară volumul de proză: “Grăsane făcīnd baie cu uşile deschise”, carte de vreo 300 şi ceva de pagini (proză carevasăzică) la editura Cartea Romānească.
2.    Undeva prin toamnă aştept apariţia volumului (tot) de proză (să-i zicem roman) care-i aproape gata scris (mai am de migălit cam o pagină) şi care are titlul neprovizoriu “Nopţile din Mittelstadt”. Că lucrez (scriu) o piesă de teatru (deocamdată schiţă, personaje, carne epico-dramaturgică, dialoguri, etc.) e un secret pe care-l păstrez pentru mine! Evident că aştept să o (chiar) scriu dar nu vă spun nimic despre ea. Dacă aş spune ceva, aşteptările  s-ar duce pe apa Săsarului (rīu al Băii-Sprii) şi n-aş mai scrie şi ar dispărea…aşteptările legate de piesa asta (aia) de teatru.
Despre planuri literare pentru 2017: (altele decīt cele de mai sus) aş spune că derulez un plan cincinal pornit īn 2014. Mă ţin de el (adică de plan)!
P.S. Totuşi vă voi spune titlul piesei de teatru: „Provizoriu” e un titlu chiar...provizoriu. Īn rest, „La mulţi ani” revistei „Luceafărul de dimineaţ㔠şi īntregii LITERATURI ROMĀNE CONTEMPORANE!


Tudora Șandru Mehedinți


Īn plan profesional, īmi doresc ca editurile să fie mai receptive īn privința publicării unor autori  străini mai puțin cunoscuți , care nu se bucură  (īncă!) de premii, traduceri īn alte limbi etc., dar care sunt realmente originali și interesanți. A descoperi noi valori trebuie să fie un scop al editorilor. Personal, īmi doresc să pot continua cu traducerea operei lui Gabriel Garcķa Mįrquez, și anume opera sa jurnalistică, īncă nepublicată ( decat foarte fragmentar) īn Romānia. Sper apoi să pot publica o ediție revăzută a unei capodopere a literaturii  latino-americane (și nu numai), romanul "Diego de Zama"  de scriitorul argentinian Antonio di Benedetto,  pe care l-am tradus și publicat cu  aproape 30 de ani īn urmă.
Īn plan general, m-aș bucura ca īn societatea romānească să nu mai existe (sau măcar să se atenueze!) dezbinarea, ura, spiritul revanșard, să existe mai multă toleranță, concordie, solidaritate, dorință de a construi  și nu de a distruge.


Emil Brumaru


Cu timpul, cam tot ce-mi alcătuiește viața diurnă și nocturnă s-a transformat īn nemiloase, tandre, chinuitor de gingașe, de uriașe proiecte literare! Să mă scol din pat și să fac prima cafea cu lapte, dimineața, fără să răstorn vrafurile de cărți printre care trec, īn pijama, e un foarte dificil proiect literar. Mereu mă pīndește eșecul, īmpotmolindu-mă īn volumele răsturnate la o mișcare mai hazardată.Sau alt exemplu, pe plan afectiv. O tīnără femeie, zbīrnīind ca stupul, mă privește cercetător și face o constatare uluitoare, dureros de posibilă, cumva interogativă: “Tu nu mai știi să iubești?” Și brusc se naște alt proiect literar: să reīnvăț să iubesc! Și tot așa: proiectul literar de-mi plăti facturile, proiectul literar de-a lua vreo nouă feluri de medicamente, proiectul literar de-a mă bărbieri, proiectul literar de-mi găsi hainele prin casă, de-a saluta pe stradă, de-a cumpăra mere și mieji de nuci, castraveți murați (deși nu am voie prea sărat), de-a ști īn ce zi sīnt etc. Plutitor, imprevizibil, īnsoțindu-mă permanent, ca un nor gata-gata să plesnească-ntr-o ploaie rară, cu stropi mari, proiectul literar de a scrie… Cinstit să fiu, nu știu ce o să fac la anul. Bănuiesc, dacă mă ține cheresteaua și mai am suflet īn instalație, că o să scriu cīte ceva, pe clipă, pe dată… și Dumnezeu cu mila… Plus lectură extrem de selectivă, īndeosebi recitirea la milimetru. Mai nou: mă interesează acut Purgatoriul…


Nicoleta Milea


Deşi trăim īntr-o lume īn care valorile par a fi altele decāt cele adevărate, instinctul nedezminţit dar şi cunoaşterea īn profunzime īmi spun că ceea ce promovează Luceafărul de dimineaţă īşi are un drum. Severitatea nu este confundată cu excesul. Probitatea, seriozitatea, gustul estetic īmi motivează colaborarea la această revistă, care este, după părerea mea, şi o autentică şcoală de literatură şi cultură. Aşa cred, am convingerea că va dovedi-o şi timpul, care cerne.
Realitatea mie īmi spune că această revistă merită un Anuar, care să cuprindă istoricul revistei, orientări estetice, articole de cercetare, eseuri critice şi recenzii, evenimente şi colaboratori promovaţi, manuscrise originale, etc.


Liviu Capșa


Așteptările mele de la anul literar 2017 sunt legate īn special de calitatea de cititor/iubitor de literatură, de susținător din această postură al literaturii romāne contemporane. Așadar, cunoscānd, īntr-o oarecare măsură, planurile unor scriilori pe care i-am citit īntotdeauna cu interes și plăcere, aștept ca proiectele lor să nu rămīnă, īn special pentru mine, simple reverii. Am īn vedere ediția a doua, revăzută și reīnsuflețită a Istoriei lui  Alex Ștefănescu, volumele de versuri semnate deHoria Gārbea și Marian Drăghici. Apoi, poate un nou volum de versuri (cu alcool liric rafinat) de Ion Mureșan sau romane de Gavriel Chifu, Filip Florian, Dan Lungu, așa cum aștept cărți bune din partea tuturor scriitorilor romāni.
Cu același interes voi urmări derularea generoaselor proiecte literare ale USR. Cu un accent special pentru Turnirul de poezie, īn care una dintre dueliste este echipa din care am făcut parte, aceea a filialelor, reunite liric, Pitești-Sibiu.
Īn plan personal (literar) sper să intre īntre copere niște texte lirice adunate sub două titluri: Copiii de lut și Putea să nu fie. Poate va fi!Lucia VeronaĪn prima parte a anului 2017 traduc Shakespeare pentru ediția coordonată de George Volceanov, volumul 12, adică trebuie să termin părțile care-mi revin din „Henric al VIII-lea” (piesă pe care o traduc īn colaborare cu Horia Gārbea) și „Sir Thomas More” (aici vom fi cinci traducători). Tot īn 2017 voi traduce și „All's Well That Ends Well”.
Apoi īmi propun să reiau un proiect mai vechi, romanul „French Lover”.  Sper să-l termin cīndva. Dar pentru că soprana Stella Marian-Harrington, personajul principal din cărțile mele polițiste, nu se astīmpără și descoperă mereu alți criminali, mă aștept și la un volum de povestiri.
Mă mai aștept să mi se joace o piesă-două-trei, să mi se publice o carte īn străinătate, să particip la  diferite colocvii , festivaluri, tīrguri de carte – dar aceste lucruri nu depind  numai de mine.
La mulți ani !Adrian Costache


Cāteva lucruri mă preocupă, mai ales pentru īnceputul anului 2017: să-mi limpezesc „soluţia final㔠a unui roman (titlul: Domnul Pascal, omul de prisos), pe care l-am scris deja şi pe care deocamdată l-am lăsat īn “adormire”. De aceea mă voi lăsa şi pe mine furat de alte lucruri cāteva bune săptămāni sau chiar luni de la īnceputul acestui an. Apoi mi-aş dori ca din cānd īn cānd să mă mai „joc” cu metafora poeziei, pe care am descoperit-o destul de tārziu, dar care mă fascinează. Cam īn felul acesta: Capul tău plin de răni,/Spuse pasărea la fereastră./(Era abia īn a treia zi...)/Amiaza ta grea este, /De plumb./Şi chipul tău plin de răni/Īl plāng,/Spuse pasărea; (...) / Acoperişurile caselor trosneau/ De atāta cer/ - (Din ciclul: Pasărea la fereastră, vorbind(II).
Nu īn cele din urmă, īmi doresc să am forţă şi idei pentru a continua rubrica de educaţie īn Luceafărul de dimineaţă.
In privinţa orizontului de aşteptare, am o vagă speranţă privind societatea romānească. Poate că īn 2017 vom avea un aer mai proaspăt īn politică, o mai mare implicare socială a insului, o şcoală ceva mai bună şi mai responsabilă. Poate se va reduce astfel din prea multa mizerie (nu atāt materială!) a vieţii cotidiene. Şi va īncepe (tot...poate!) o īnsănătoşire reală a „ţesutului” social din jurul nostru.
Īn rest, voi īncerca īn 2017 mai multe exerciţii de „gāndire pozitivă”!


Maria Pilchin


M-a surprins provocarea. De obicei suntem īntrebaţi, noi scriitorii, despre lucruri mari, de la arta poetică la criza literaturii. Planurile mele sunt legate de ceea ce scriu. Lucrez la un eseu despre poezie, care sper să īmbrace copertele unui volum. Mai scriu şi despre cărţile pe care le citesc. Port īn cap conceptul unui viitor volum de poeme. Poemele deja există şi ele in mente, doar că atārnă ca nişte felinare acolo sus, le vezi, dar nu le poţi atinge cu māna. Lucrez şi la o cercetare despre Borges. Nu ştiu dacă toate acestea vor īncăpea īn limitele temporale ale anului 2017. Nu există īnsă nicio grabă, căci doar nu īmi dau raportul la „Ministerul Literaturii” (aici rād).
Ce aştept? Aşa cum Godot a venit de mult, dar noi nu ne-am prins, aştept poate un nou conţinut īn literatură, concepte noi, o nouă paradigmă. Mi se pare că există o oboseală īn literatură. Eu personal am obosit de eterna viermuială, eterna parvenire literară şi culturală la care asistăm. Aştept ca literaţii, oamenii de cultură să īnveţe să īşi facă alegerile. Foarte multă lume bună īn jur, care īși face alegerile prost. Sunt plictisită de politica basarabeană, am obosit de inerţia interriverană, de provincialismul pe care īl purtăm īn noi, căci pe om īl poţi scoate din provincie, dar nu poţi scoate provincia din om. Mi-am propus să rămān aici, dar să scot gāndirea regională din mine. Vă rog să īmi ţineţi pumnii, poate īmi reuşeşte proiectul!


Ionuţ Caragea
 
Īn primul rānd, sper ca 2017 să ne aducă tuturor mai mult optimism şi īncredere īn forţele noastre lăuntrice. Să ne bucurăm cu toţii de viaţa care ne-a fost dată alături de cei dragi, de ţara miraculoasă īn care trăim, de limba neasemuită prin care ne exprimăm gāndurile şi sentimentele cele mai frumoase. Şi să nu mai trebuiască să plecăm departe īn lume şi să trecem prin experienţa atāt de dificilă şi chiar traumatizantă a īnstrăinării. Īn ceea ce mă priveşte, īmi doresc să am īn continuare o inimă īnsetată de dragoste şi o minte īnsetată de cunoaştere. Să fiu inspirat şi creativ īn tot ceea ce fac, iar mesajul scrierilor mele să ajungă la cititorii care au cel mai mult nevoie de el. Cu alte cuvinte, aşteptările cele mai mari pentru noul an care vine le am de la mine īnsumi. Mi-ar plăcea, totodată, ca viaţa mea să aibă şi doza necesară de mister şi imprevizibil, astfel īncāt
să nu ajung să sufăr de blānd-ucigătoarea plictiseală. Să caut mereu acel ceva care determină mersul tuturor lucrurilor, iar prin căutarea mea să fiu mai aproape de originea sufletului meu. Şi
nu īn ultimul rānd, le mulţumesc tuturor oamenilor care mi-au fost alături şi mi-au suportat māhnirile trecătoare.


Gelu Negrea


Fiind vorba īn chip evident de două īntrebări, aduse cam īn grabă la un fragil numitor comun gramatical (or fi planurile pentru, dar așteptările sunt de la  2017), voi răspunde la ele separat. Așadar:
 1. Planurile mele pentru anul viitor vizează rezolvarea, īn fine, a vechii și dureroasei chestii a atribuirii Premiului Nobel, secțiunea literatură, unui autor romān. Soluție: convingerea și cooptarea unui poet autohton reprezentativ, care știe să cānte la muzicuță, īn formația rock Sarmalele reci și asigurarea participării sale, īmpreună cu solistul gastronomic Florin Salam, la concerte de binefacere, știut fiind că foametea reprezintă una dintre problemele grave ale planetei, iar scriitorul e suflet īn sufletul neamurilor de peste tot.
 M-aș īnscrie personal ca volintir, dar sunt oarecum afon și nici la stihuri  nu-s redutabil, așa că, profitānd de timpul disponibil, mă voi strădui să definitivez un volum de eseuri și un altul de proză medie – adică, nici scurtă, nici peste măsură de maximalistă.
 2. Așteptări: să se termine, naibii, odată circoteca judiciar-instituțională care, de vreun an și ceva, plasează Uniunea Scriitorilor printre subiectele mondene ale actualității romānești, alături de poligamia frenetică a lui Cristi Borcea, de virilitatea cu care Laura Codruța Koveși īși face și drege inamicii politici și de adevăratul motiv pentru care doamna Carmen Werner Johannis nu dă Sibiul din mānă pe Bucureștiul de pe gardul Cotrocenilor.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul