Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
0
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Horia Gārbea despre Alex Ștefănescu

        Horia Gārbea

A fost odată un băiețel cam dolofan care s-a născut cu două luni īnainte ca īn țara lui, tristă și plină de umor, să se instaleze un regim oribil, numit comunism. El a primit la naștere un īngeraș păzitor, la fel de rotofei ca el. Īngerașul știa că băiatul va trăi vreme de 42 de ani īn acel regim nefast. Și-a propus deci ca, īn compensație, orice l-ar ruga băiețelul, să-i īmplinească dorința nemăsurat. Băiatul i-a spus rugăciunea clasică. Dar, cum īncă nu era familiarizat cu antonimele, īn loc de eu sīnt slab / tu fă-mă tare a zis eronat: eu sīnt slab/ tu fă-mă gras. Īngerul și-a ținut promisiunea.
Īnainte de īnger īnsă, veniseră la băiatul nostru ursitoarele. Două erau cumsecade și i-au ursit lucruri bune. A treia, din păcate, avea grijă să strice destinul, punīnd, răutăcioasă, cīte un „dar...”. Astfel, primele i-au urat să aibă talent la scris. A treia adăugat: ...dar să nu devină poet,  prozator, dramaturg, ci critic”. Primele au plusat: Să fie chiar un critic priceput! A treia a zis: ... Dar să piardă timpul scriind despre cărți proaste ale unor autori bătuți de soartă.
Să scrie chiar o istorie a literaturii romāne!
au țipat primele două, exasperate. ... Dar să nu aibă niciun pic de simț istoric a mīrīit a treia. Să scrie despre cel mai mare poet al țării sale, au crezut cele două c-o īnfundă. Dar să fie niște broșuri ca pentru elevi mediocri a rīnjit ursitoarea cea rea. Ursitoarele cele bune nu mai știau ce să facă. I-au urat noului-născut să joace un rol īn politica militantă. Cea rea a ripostat: ... Dar să nu se aleagă niciodată īn sfatul țării. Iar cei īn care a crezut să-l dezamăgeasc㠖 a mai īntregit ea, chicotind. Să aibă un șef care să-l iubească și să-l ajute – au stabilit voitoarele de bine. Dar el să se răzvrătească uneori īmpotriva lui și să stea veșnic īn umbra aceluia,  a stupit ticăloasa.
Să fie studios și să aspire la scrieri fundamentale, să scrie cu elan și hărnicie, i-au destinat cele două favorabile. ...Dar să-l mănīnce gazetăria, a strigat cu ură a treia. Cīnd va citi, bunăoară versul nemuritor La noi sīnt codri verzi de brad, să-i vină imediat īn minte ideea unui articol despre exploatarea irațională a fondului forestier! Să scrie un jurnal plăcut și amuzant despre literatură și idei – au mai făcut o tentativă, binevoitoarele. Să scrie sănătos..., a chicotit bestia treimii, ...dar cei care īl vor deschide la indicele de nume să nu-i găsească acolo pe Hegel și Kant, nici pe Dante sau Shakespeare, ci, de zeci de ori, pe niște indivizi sortiți uitării, cu nume anodine ca Vadim, Iliescu, Năstase, Vasile.
Să-l vadă toată țara la televizor!”
au stabilit drăguțele. Dar la un post odios, le-a contrat a treia.
Ursitoarele cele bune, măcar că erau majoritare, și-au strīns boccelele resemnate și i-au mai urat: Să mănīnce bine, să bea pe săturate, să aibă succes la femei. Pocita a zis și ea, printre dinți: Dar să fie osīndit la dietă și la fidelitate conjugală! Din prag, ursitoarele cele bune au mai strigat īn duet: Acest copil să poarte numele glorios și falnic de Alexandru. A treia, care deja ieșise, a băgat iar capul pe ușă zicīnd: Dar să nu aibă parte decīt de un biet diminutiv: Alex. 
Īn coșulețul lui, deja neīncăpător, micul Alex gesticula și el contradictoriu, simțind că tot ce i s-a prezis se va īmplini.


  

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul