Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Horia Gārbea despre Alex Ștefănescu

        Horia Gārbea

A fost odată un băiețel cam dolofan care s-a născut cu două luni īnainte ca īn țara lui, tristă și plină de umor, să se instaleze un regim oribil, numit comunism. El a primit la naștere un īngeraș păzitor, la fel de rotofei ca el. Īngerașul știa că băiatul va trăi vreme de 42 de ani īn acel regim nefast. Și-a propus deci ca, īn compensație, orice l-ar ruga băiețelul, să-i īmplinească dorința nemăsurat. Băiatul i-a spus rugăciunea clasică. Dar, cum īncă nu era familiarizat cu antonimele, īn loc de eu sīnt slab / tu fă-mă tare a zis eronat: eu sīnt slab/ tu fă-mă gras. Īngerul și-a ținut promisiunea.
Īnainte de īnger īnsă, veniseră la băiatul nostru ursitoarele. Două erau cumsecade și i-au ursit lucruri bune. A treia, din păcate, avea grijă să strice destinul, punīnd, răutăcioasă, cīte un „dar...”. Astfel, primele i-au urat să aibă talent la scris. A treia adăugat: ...dar să nu devină poet,  prozator, dramaturg, ci critic”. Primele au plusat: Să fie chiar un critic priceput! A treia a zis: ... Dar să piardă timpul scriind despre cărți proaste ale unor autori bătuți de soartă.
Să scrie chiar o istorie a literaturii romāne!
au țipat primele două, exasperate. ... Dar să nu aibă niciun pic de simț istoric a mīrīit a treia. Să scrie despre cel mai mare poet al țării sale, au crezut cele două c-o īnfundă. Dar să fie niște broșuri ca pentru elevi mediocri a rīnjit ursitoarea cea rea. Ursitoarele cele bune nu mai știau ce să facă. I-au urat noului-născut să joace un rol īn politica militantă. Cea rea a ripostat: ... Dar să nu se aleagă niciodată īn sfatul țării. Iar cei īn care a crezut să-l dezamăgeasc㠖 a mai īntregit ea, chicotind. Să aibă un șef care să-l iubească și să-l ajute – au stabilit voitoarele de bine. Dar el să se răzvrătească uneori īmpotriva lui și să stea veșnic īn umbra aceluia,  a stupit ticăloasa.
Să fie studios și să aspire la scrieri fundamentale, să scrie cu elan și hărnicie, i-au destinat cele două favorabile. ...Dar să-l mănīnce gazetăria, a strigat cu ură a treia. Cīnd va citi, bunăoară versul nemuritor La noi sīnt codri verzi de brad, să-i vină imediat īn minte ideea unui articol despre exploatarea irațională a fondului forestier! Să scrie un jurnal plăcut și amuzant despre literatură și idei – au mai făcut o tentativă, binevoitoarele. Să scrie sănătos..., a chicotit bestia treimii, ...dar cei care īl vor deschide la indicele de nume să nu-i găsească acolo pe Hegel și Kant, nici pe Dante sau Shakespeare, ci, de zeci de ori, pe niște indivizi sortiți uitării, cu nume anodine ca Vadim, Iliescu, Năstase, Vasile.
Să-l vadă toată țara la televizor!”
au stabilit drăguțele. Dar la un post odios, le-a contrat a treia.
Ursitoarele cele bune, măcar că erau majoritare, și-au strīns boccelele resemnate și i-au mai urat: Să mănīnce bine, să bea pe săturate, să aibă succes la femei. Pocita a zis și ea, printre dinți: Dar să fie osīndit la dietă și la fidelitate conjugală! Din prag, ursitoarele cele bune au mai strigat īn duet: Acest copil să poarte numele glorios și falnic de Alexandru. A treia, care deja ieșise, a băgat iar capul pe ușă zicīnd: Dar să nu aibă parte decīt de un biet diminutiv: Alex. 
Īn coșulețul lui, deja neīncăpător, micul Alex gesticula și el contradictoriu, simțind că tot ce i s-a prezis se va īmplini.


  

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul