Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Prezențe românești în TLS

        

 Numărul din 14 octombrie al prestigioasei publicații Times Literary Supplement oferă două pagini (paginile 16-17) pentru comentarea a două romane aparținând literaturii române, lucrări recent traduse în limba engleză. Astfel, Costica Bradatan scrie, într-o amplă și informată recenzie, intitulată “Vitriol în their hearts: The extraordinary story of an extraordinary Romanian novel”, despre romanul lui Mihail Sebastian, din 1934, După două mii de ani, tradus de Philip O’Ceallaigh și publicat în Penguin Paperback. Considerând “metanarativul” cărții mai captivant chiar decât romanul însuși, autorul comentariului se ocupă pe îndelete, după prezentarea acțiunii și a fundalului narațiunii, de prefața, “cinică și antisemită”, a lui Nae Ionescu, pe care Sebastian a avut curajul s-o atașeze la ediția din 1934, provocând un imens scandal în presa vremii. Textul prefeței n-a fost inclus în traducerea în engleză, pe care recenzentul o apreciază în termeni favorabili.
 În a doua recenzie, Alexander Clapp se ocupă de scrierea de tinerețe a lui Mircea Eliade, Jurnalul unui adolescent miop (tradus de Christopher Moncrieff și publicat de Istros în 196 de pagini). Titlul comentariului (“Bizarre movement of a soul: The extraordinary story of the failure to write a Romanian novel”) se inspiră dintr-o frază din scrierea lui Eliade: “Cum aș putea să descriu în cuvinte bizara mișcare a sufletului meu?”. Comentariul, sesibil și la fundalul socio-politic al anilor ’30 din România interbelică, este sensibil deopotrivă la “rafinamentul” scrisului eliadesc, în ciuda “eșecului” autorului de a scrie un roman.
 Paginile consecrate literaturii române stau alături de pagini dedicate literaturii franceze (Louis Aragon) și spaniole (Cervantes).

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul