Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

J.K. Rowling, Animale fantastice și unde le poți găsi

        Laura Botuşan

Animale fantastice și unde le poți găsi, apărută la Editura Arthur, într-o traducere din limba engleză de Tatiana Dragomir, este primul scenariu scris de autoarea engleză J.K. Rowling, cunoscută în întreaga lume pentru best-seller-ul Harry Potter, o carte fabuloasă despre lumea vrăjitorilor, în șapte volume, tradusă în peste 70 de limbi. Animale fantastice... nu reprezintă numai scenariul după care a fost creat filmul, apărut în 2016 și realizat cu aceeași casă de producție cu care au fost ecranizate toate cele opt filme ale seriei Harry Potter (avându-l ca regizor pe David Yates), ci este ideea care a stat la baza bine cunoscutei serii, pe întreg parcursul scenariului existând idei sau referințe care anunță continuarea poveștii. Acțiunea are loc în New York-ul anilor ’20 și, spre deosebire de întâmplările petrecute pe meleaguri engleze, faptele vrăjitorești par oarecum mai aproape de lumea noastră. Ne este astfel oferită o imagine de ansamblu a atmosferei newyorkeze interbelice.
Newt Scamander, protagonistul, este un vrăjitor englez, fost elev al școlii britanice de magie Hogwarts, la care Harry va studia 60 de ani mai târziu. Newt, ca și Potter, fusese unul dintre elevii preferați ai lui Albus Dumbledore, directorul școlii, dar din pricina unui accident a fost exmatriculat. Ajuns la maturitate, Newt scrie un manual al animalelor fantastice, călătorind în întreaga lume pentru a strânge informații (manual după care Harry învață și el în primul an la Hogwarts). Așa ajunge în New York unde, cumva, lucrurile iau o întorsătură neașteptată și scapă de sub control.
Societatea vrăjitorească din New York pare să fie guvernată de reguli mult mai stricte decât cele din Anglia, iar imixtiunea nemagilor (căci așa sunt numiți cei care nu dețin puteri magice) este grav sancționată după anumite criterii create mai mult în detrimentul vrăjitorilor. Astfel că regulile impuse de MACUSA, Ministerul vrăjitorilor din Statele Unite ale Americii, sunt ireconciliabile pentru cei care li se împotrivesc. Însă, odată cu apariția lui Newt și a geamantanului său plin cu tot soiul de animale fantastice, situația se schimbă. Pe fundalul unor fenomene inexplicabile produse de anumite forțe magice care atacă orașul și de presiunea produsă de adepții celui de-al Doilea Salem, care luptă împotriva oricărei forme de manifestare magică, se creează un moment de haos în care Newt își pierde geamantanul luat din greșeala de un nemag. Jacob Kowalski confundă geamantanul său plin cu plăcintele cu care încearcă să convingă un investitor pentru a-și deschide propria patiserie cu cel al lui Newt, plin cu animale fantastice pe care din greșeală le eliberează.
Treptat, întreg New York-ul este împânzit de felurite specii de vietăți nemaiîntâlnite, care răspândesc teamă în rândul comunității vrăjitorești prin simplul fapt că reprezintă ceva nemaivăzut. Astfel, mânați de teamă și de rigorile legilor de neînțeles, cei din minister văd în Newt Scamander un real pericol, cu atât mai mult cu cât își fac apariția și surorile Goldstein, Tina și Queenie. Și ele angajate ale ministerului, doresc să îl ajute pe Newt în găsirea animalelor, iar Jacob, nemag fiind, li se alătură, fascinat de lumea nouă pe care o cunoaște abia acum. Cartea este încântătoare prin bogăția detaliilor care alcătuiesc aceste vietăți fantastice, ce par să prindă viață, integrându-se cumva în viața haotică a New York-ului. În interiorul geamantanului lui Newt se desfășoară un întreg univers fascinant, un fel de Arcă a lui Noe în care sunt salvate exemplare din fiecare tip de specie. Toate trăiesc aici într-o armonie deplină, fiecare în habitatul său, protejate de lumea din afară care nu numai că nu le înțelege, dar nici nu le acceptă. Din inventarul bestiar, dacă-l putem numi astfel, fac parte animale precum: Șterpiciliul (un fel de cârtiță amuzantă căreia îi place să trăiască înconjurată de obiecte luxoase), Deghizușul (ahtiat după dulciuri, având puterea de a se face invizibil și de a avea premuniții), Erumpenta (o combinație între elefant și rinocer), Graphoni, Pompopufi, Lunăței, Occami (niște animale spectaculoase care capătă forma spațiului pe care îl locuiesc), Privergetori, păsări Fwooper, Diricoli, Nundu (un animal impresionant ce seamănă cu un leu) și o pasăre-tunet, pe nume Frank. De asemenea, locurile evocate, precum barul La porcul orb, punctul de întâlnire al vrăjitorilor infractori ai New York-ului de atunci, aduc aminte de atmosfera localurilor întunecoase și misterioase de pe Aleea Aragonului, locul cel mai animat în lumea vrăjitorească britanică din Harry Potter.
Animale fantastice... nu este doar o carte despre o lume plină de fantezie, ci urmărește transmiterea unor mesaje destul de puternice, cu un impact poate mai mare în rândul tinerilor cititori. Newt îndrăgește toate aceste ființe bizare pe care încearcă să le protejeze, înțelegându-le. În schimb, cei din jurul său se grăbesc să elimine tot ceea ce nu înțeleg, tot ceea ce nu se încadrează în norme. „Jacob: Dar tu salvezi creaturi din astea? Newt: Da, domnule Kowalski. Le salvez, le hrănesc, le protejez și încerc să-i învăț pe ceilalți vrăjitori câte ceva despre ele. Vezi tu, în acest moment ele se află pe un teren necunoscut, înconjurate de milioane de creaturi dintre cele mai periculoase de pe planetă. Și anume oamenii.” Newt Scamander nu numai că se încrede în visul său, ci continuă să urmărească în continuare animale fantastice, oricât de greu ar fi de prins și oricât de mult timp i-ar ocupa.


__
* J.K. Rowling – Animale fantastice și unde le poți găsi, traducere din limba engleză de Tatiana Dragomir, Editura Arthur, București, 2017.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul