Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Despre un concurs iniţiat de Uniunea Scriitorilor

        Gabriel Chifu

S-au anunţat de curānd rezultatele la Concursul de finanţări pentru  proiecte culturale iniţiat de Uniunea Scriitorilor. A fost a treia ediţie (să amintim că desfăşurarea concursului este semestrială), aceas­tă activitate īncepe, aşadar, să capete o regulă,  ceea ce este īmbucurător. Prin procedura de concurs se realizează (punctul de vedere exprimat de mine aici este al unuia dintre organizatori) cāteva deziderate considerabile.


Īn primul rānd, se introduce o necesară disciplină īn modul īn care sunt acordate, dar şi primite / gestionate diversele sume de bani: acum există criterii, există un calendar şi există un juriu (format din membrii Comitetului Director) care hotărăşte, probabil subiectiv, ca orice juriu īn fond, dar transparent, prin vot deschis.


Apoi se poate manifesta ideea de competiţie īntre feluritele iniţiative literare, ce sunt departajate īn funcţie de  gradul lor de interes.


De asemenea, un accent neapărat de pus este deschiderea pe care acest concurs şi-a propus-o: el este adresat revistelor, filialelor, dar şi altor instituţii ori asociaţii culturale, dar şi scriitorilor īn nume propriu, neexistānd restricţii, impuneri şi fiind decisivă valoarea proiectului, nu provenienţa lui.


Īn fine, ajungem şi la ceea ce, īn opinia mea, reprezintă principalul beneficiu al concursului de finanţări. Şi preşedintele Uniunii Scriitorilor, şi echipa din preajma sa au căutat un răspuns convenabil la o īntrebare exactă: īn ce fel fondurile atrase din taxa de timbru literar sau din alte surse pot căpăta destinaţia lor firească, astfel īncāt să pornească īn cāt mai multe direcţii şi să fie folosite de cāt mai mulţi dintre scriitorii romāni? Sigur, există programele instituite, coordonate de la „centru”, dar ele sunt evident insuficiente, nu au cum să satisfacă toate cerinţele din ţară, nu au cum să ţină cont de toate ideile culturale bune şi să le valorifice. De aceea, concursul de proiecte ni s-a părut soluţia potrivită. Banii ajung unde trebuie, la membrii de rānd ai Uniunii, iar aceştia se transformă decisiv, cāş­tigă un cu totul alt rol, o cu totul altă poziţie: din asistaţi (ca să vorbim īn termeni aspri) sau (cu o exprimare blāndă) din invitaţi (puţini) şi neinvitaţi (numeroşi şi nemulţumiţi...) la manifestări literare făcute de alţii se preschimbă (se pot preschimba dacă vor...) īn autori de manifestări literare, capătă atribuţii şi responsabilităţi, īşi pot manifesta energia, competenţa, pot crea evenimente, se pot situa īn centrul unor fapte culturale care contează. Ceea ce īnseamnă o schimbare importantă pentru Uniunea Scriitorilor ca instituţie: o schim­bare de atitudine, o schim­bare a relaţiilor dintre Uniune şi cei care o compun, o schimbare a modului de funcţionare.


Pot părea prea „tehnice” observaţiile din aceste īnsemnări şi de aceea cumva anoste, dar mi le asum. Am ţinut să aduc precizările acestea īntrucāt, totuşi, fiinţarea normală, optimală a Uniunii Scriitorilor e un subiect care s-ar cuveni să ne preocupe pe toţi. Şi apoi, orice acţiune publică e supusă aprecierii publice. Iar pentru o cān­tărire corectă a unui demers e necesar să-ţi comunici limpede tu, iniţiatorul, opţiunile, intenţiile şi, cānd eşti judecat, să fii judecat īn cunoştinţă de cauză, īn funcţie de ele.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul