Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

IN MEMORIAM RADU GABREA

        Călin Stănculescu

La īnceputul lunii trecute ne-a părăsit regizorul Radu Gabrea, personalitate complexă a culturii contemporane, cineast care, īn urmă cu 43 de ani, alegea libertatea, conștient fiind că īn țara lui Ceaușescu nu va mai putea face film.
Om de artă, format īn cultura țării natale, dar și īn aceea a țării de adopție, Germania, Radu Gabrea a semnat primul serial de televiziune, Urmărirea, a debutat īn ficțiune cu Prea mic pentru un război atāt de mare, a semnat scurtmetraje și documentare, un excelent film de montaj Amintiri bucureștene, īnainte de a finaliza Dincolo de nisipuri, după proze semnate de Fănuș Neagu, ultimul film fiind interzis de Ceaușescu. Din 1982, Radu Gabrea īși reia cariera cinematografică, ajungānd primul cineast romān ce avea să se afirme realizānd filme īn Vest. După o ecranizare Caragiale, Nu te teme, Jacob!, după O făclie de Paști, Gabrea realizează un genial omagiu dedicat regizorului Rainer Maria Fassbinder, Un bărbat ca Eva, interpreta principală Eva Mattes fiind premiată de Academia Europeană de Film.
Revenit īn țară, Radu Gabrea conduce Oficiul Național al Cinematografiei, contribuie decisiv la modernizarea legislației dedicate filmului, din anul 2000 realizānd cu inspirație și dăruire o serie de filme de ficțiune și documentare de mare răsunet. Dintre primele amintesc Noro, Cocoșul decapitat, Mănuși roșii (primele două voleuri din trilogia semnată de Eginald Schlattner), Călătoria lui Gruber, O poveste de iubire – Lindenfeld. Dintre documentare, se cuvin amintite: Struma, Ion Lucian, Concerte la Biserica Neagră, Rumenye! Rumenye!,Ultimele trei zile din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, Īmpărăteasa Roșie, Viața și aventurile Anei Pauker.
Radu Gabrea a mai regizat piese de teatru și operă și a inițiat, a organizat și a condus șase ediții ale Festivalului Internațional de Film Central-European de la Mediaș. Fiica cineastului, Magdalena Schibert, a colaborat la mai multe scenarii de documentar, iar soția și muza regizorului, Victoria Cociaș, a jucat īn multe dintre filmele maestrului, precum și īn celebrele sale adaptări teatrale (Maria Callas – La Divina, după Master Class de Terence McNally).
Generos și modest, inspirat și ferm īn opțiunile sale estetice, Radu Gabrea a primit numeroase premii, recunoașteri naționale și internaționale. CULTURA Romāniei suferă o grea pierdere. Oare cine va termina Un pian īn ceață, filmul ce īncheia trilogia pastorului Schlattner, la care Maestrul īncepuse să lucreze?

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul