Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Cititorii profesioniști ai Franciscăi Stoenescu

        Iolanda Malamen

La Tārgul de Carte „Gaudeamus” (noiembrie 2016), Editura Paralela 45 a lansat o minunată carte: Ana şi Lupul. Scufiţa Roşie pentru cititori profesionişti, a cărei autoare este Francisca Stoenescu. Scriitoarea a publicat īn ultimele patru decenii mai multe cărţi de autor (texte şi ilustraţii) adresate copiilor şi este membră a U.S.R.
Dincolo de insolitul traseu al celebrei povești care a străbătut secolele, notat de autoare punctual, īn urma unor descoperiri recente, dincolo de reconstruirea poveștii, cu texte proprii, articulate, invitānd cititorul la un transfer de experiențe narative, diferite de povestea pe care copiii din toată lumea o știu, se cuvine să ne oprim și asupra aspectului grafic al cărții. Ilustrațiile sunt realizate chiar de scriitoare, desenele avānd expresivitate și tonusul unui farmec narativ aparte. Cromaticii explozive, dominantă īn cărțile pentru copii, i-a luat locul austerul alb-negru, cu griuri palide care dau, parcă, și mai multă autoritate poveștii. Roșul intervine īntr-un dozaj echilibrat, īn grafica excepțională, profesionistă, a īntregii cărți, realizată de Ana-Maria Marin. Punerea īn pagină a ilustraţiilor, decupajele grafice, destructurarea şi recompunerea lor, ritmul scrierii titlurilor și capitolelor, semnele lăsate pe pagini de pete parcimonioase de roșu alcătuiesc un ansamblu, text-imagine, care face din această carte un excurs inteligent, plin de puls imaginativ, ce iese categoric din contingentul apariţiilor editoriale.
Īn sfārșit, iată o carte care a desfiinţat acea distanţă apăsător-moralizatoare dintre autor şi cititor, atāt de prezentă la majoritatea cărților care se adresează copiilor.
De ce este atāt de specială cartea Franciscăi Stoenescu? Īn fond, anual sunt editate īn Romānia cărţi care ambiţionează să fascineze, să atragă micii cititori. Din păcate, cele mai multe se īnscriu īnsă pe linia producțiilor sufocate de convenţional și de sintagmele şablon.
Deschiderea de dup㠒90 a adus, editorial vorbind, chiar şi īn zona cărţii adresată copiilor, multă impostură, pastişă, comunicare lipsită de har. Adulţii se ostenesc rareori să mai selecteze, din magma editorială, ceea ar trebui să le ofere copiilor spre lectură; uneori din grabă, alteori din nepricepere. Cartea nu subminează povestea prin trucuri abil strecurate, ci atrage micul cititor īn jocul participării. Textul a devenit interactiv, lăsāndu-i cititorului libertatea de-a alege şi de-a se bucura īn voie, de-a descoperi noutatea, surpriza. Pretextul care dinamizează şi īncheagă povestea este vizibil īncă din titlul exprimat credibil şi incitant: Scufiţa Roşie pentru cititori profesionişti. Aşadar, cititorul e avertizat dintru īnceput asupra unei neaşteptate paradigme. Desincronizarea de textul devenit clasic, al cărui final fericit a īncāntat generaţii peste generaţii de copii, se face apelānd la o recentă descoperire a originilor acestei poveşti, localizate undeva īn Orientul Mijlociu, cam īn jurul anului 100. Răspāndirea ei pretutindeni īn lume de-a lungul secolelor, īn 55 de variante, se opreşte la anul 1812, la Fraţii Grimm. Este varianta cunoscută de copiii din toată lumea.
Descoperirea aceasta va fi şi pretextul poveştii care ne introduce cu măiestrie īn labirintul textului, susţinut de māna profesionistă a desenelor (de precizat că autoarea, arhitect de profesie, este şi un cunoscut şi apreciat artist.) Textul proliferează meşteşugit alte noi texte, invitāndu-l pe cititor la un parcurs plin de surprize. Autoarea are īn vedere recāştigarea micului cititor, interacţionīnd cu el, dāndu-i impulsuri ludice şi tatonāndu-i curiozitatea.
O carte care ar putea fi prezentă īn rafturile oricărei librării din lume, fără riscul de-a nu fi deschisă. De remarcat īntāmpinarea entuziastă și avizată a lui Cosmin Perța, publicată pe coperta a IV-a.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul