Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Narațiune și metaforă

        Iolanda Malamen

Narațiune și metaforă

Ana Ștefania Andronic este un tānăr artist cu un imaginar inepuizabil, greu de clasificat, care poartă ludicul formelor și pe cel al logosului, īntr-un spațiu al magiei plutitoare. Fastul oniric, cu sonurile și reverberările īntoarcerii īn timp, senzațiile, aromele și candorile plăsmuind metafore sunt prezente peste tot, gravānd, uneori inefabil, alteori cu un lirism inchietant, o lume care funcționează după legile unei scenografii proprii.
Elementele care compun această lume fabuloasă au pentru artistă două căi diferite de agregare a realului: una limitată la fastul detalierii și alta compulsivă, a plutirilor narative. Amāndouă arată un artist īnzestrat cu capacitatea de-a percepe lumea ca pe un joc fără sfārșit de histrionisme īncāntătoare și de cifruri īntr-o continuă ebuliție scripturală. Imaginarul a devenit un itinerariu mundan și celest; personajele, obiectele, vegetalul, peisajele, suferă parcă de un impas temporal. Au fost extrase din memoria culturală și acum sunt redate fie īntr-o stază a așteptării, fie īntr-o desăvārșire a urcușurilor și a īncāntărilor. Poveștile se īntrepătrund, iar pendularea īntre experiențe culturale și revelația și exacerbarea visului are vraja unei pelicule de film rulată fără oprire. Gnomi, spiriduși, omuleți exratereștri par a bāntui plini de energie, īnhămați la spectacolul vieții și al deșertăciunii, universul. Un univers pe care Ana Ștefania Andronic īl scrie inconfundabil, īn volume desenate cu simplitate duios-minimalistă și cromatică păstoasă, īn compoziții de un lirism tonic. Animale cu trup șubred, incert, fragilizat, nori intersectāndu-se cu obiecte casnice, fragmente de aștri, veșminte, obiecte magice, pești, ape, zăpezi, copaci, construcții cu excrescențe vegetale, pe toate artista le veghează, armonizāndu-le.
Parfumul unei rodii o trimite pe artistă cu gāndul la capodopera lui Tarkovsky Andrei Rubliov. Asfel, miticul fruct devine īntr-o suită de lucrări, DiaFonii, un personaj confesiv, purtător de simbolistică spirituală, cu o genetică profund culturală.
Absolventă a Universității Naționale de Artă, Secția Grafică, īndrumător Mircia Dumitrescu, īncepānd din 2010, artista a expus lucrări īn galerii de prestigiu din țară și din străinătate, bucurāndu-se de aprecierile publicului și criticilor. A fost, de asemenea, prezentă la experimente artistice din Germania și din Romānia, la tārguri de artă, a realizat comenzi de artă decorativă pentru sedii de instituții și pentru primul CineCafe (Senso). La ArtSafari (București, 2014), a expus cu brio cāteva lucrări. Tot din 2014 este membră a U.A.P., Secția Grafică.
Decorativismul experimentat īn ultimul timp, cu torentul lui vegetal de forme și de cromatici, arată c㠄traumele” narațiunii au nevoie, din cānd īn cānd, de o nouă gestică invazivă a imaginarului.
Am revăzut-o pe Ana Ștefania Andronic īn atelierul ei din inima Bucureștiului, acolo unde pregătește īn acest īnceput de an două expoziții care vor fi, cu siguranță, primite cu mare interes de public și critică.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul