Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Fantomele lui Odi şi Sini se numesc, mai nou, Nicky şi Ella

        Horia Gārbea

Scriitorul şi trupul său


carte gīndită şi alcătuită de Marta Petreu, Editura Apostrof


 


   O carte care se citeşte cu interes pentru că Marta Pe­treu a convocat peste 40 de scriitori să vorbească despre relaţia lor cu propriul trup dar mai ales cu boalele care-l macină. Īntrebările se referă aşadar mai ales la boleşniţe: care vă plac, de care vă temeţi, ce boli aţi proiectat īn cărţi şi cīnd aţi fost la medic ultima dată şi cu ce rezultate. Cei īntrebaţi răspund īn general profund sau spiritual, iar surprizele nu lipsesc. O īn­trebare interesantă este aceea referitoare la bolnavul preferat din literatură. Mulţi īl indică pe Hans Castorp, Gabriela Melinescu pe Bacovia, Dora Pavel īl alege pe bolnavul de iubire Cayetano Delaura al lui Marquez  care nu reuşeşte să se molipsească de lepră, Gh. Schwartz pe... Schwartz. La capitolul „ce boli vă plac” tot Gh. Schwartz dă răspunsul cel mai interesant: i-ar plăcea enorm să fie oligofren. Destui autori ocolesc răspunsurile directe şi se pierd īn beletristică, scriind chiar poeme. Īn ceea ce mă priveşte, l-am ales ca bolnav favorit pe Bolnavul īnchipuit. Pentru că e sănătos. Ceea ce dorim şi celor 40 de interlocutori ai Martei Petreu, ca să mai poată scrie.


 


 


Bogdan O. Popescu


Poeme īn loc de tutun


 Editura Brumar, poezie


 


Din fericire pentru el şi pentru cititorii săi, Bogdan O. Popescu nu este unul dintre acei savanţi care practică poezia ca hobby. Strălucit neurolog, (īncă) tīnărul autor este un poet care se ia īn serios. Acest volum, apărut īn splen­dide condiţii grafice graţie aportului lui Mihai Zgondoiu, este substanţial şi totodată divers. Unitatea cărţii e dată de tonul cel mai adesea elegiac, pe care autorul ştie să īl tempereze cu ironie şi autoironie de calitate. Dotat cu forţă vizionară şi capacitate de a abstractiza, īndată ce simte c㠄decoleaz㔠din real, Bogdan O. Popescu revine cu un zīmbet, poate prea modest, la lucrurile simple şi tangibile. Cīte un accent pamfletar (o ţară de maşini stricate) este stins īntre enunţuri gingaşe. De fumat s-a putut lăsa Bogdan O. Popescu, de poezie va rămīne veşnic dependent.


 


Paul Dugneanu


Gheorghe Pituţ, devenirea poetică


Editura Muzeului naţional


al Literaturii Romāne, critică


 


     Volumul, destul de succint, este unul dens şi poate fi citit cu folos nu numai ca o monografie dedicată poetului Gheorghe Pituţ (1940-1991), ci şi ca unul care face, prin capitolul de repere biografice, o panoramă a vieţii literare din ultimele două decenii ale comunismului. Gh. Pituţ a fost foarte implicat īn forfota acestei lumi, suferind destul, dar cucerindu-şi un loc īn memoria contemporanilor. Comentariul poeziei este precis şi aplicat, fără nici o exagerare a meritelor poetului, sprijinit pe citate numeroase şi elocvente. Poezia lui Gheorghe Pituţ, īn devenirea ei pe care o  urmăreşte atent Paul Dugneanu, este una mai profundă decīt se īntrevede la prima lectură, mai ales a sonetelor cu rime sonore şi monotone. Criticul are meritul de a demonstra acest lucru īn mod concludent, după un remarcabil efort de căutare a surselor şi filiaţiilor.  La aproape 20 de ani de la dispariţia autorului, poezia lui Pituţ este reconsiderată, pe drept se pare, de strădania lui Paul Dugneanu.


 


Dinu Grigorescu


 Nuntă cu girofar


Editura Karta-Graphic Ploieşti, Teatru


    


     Pe Dinu Grigorescu īl īntīlnesc peste tot: ori e ubicuu, ori ne potrivim la trasee (Sinaia, Buşteni, Plo­ieşti, China), dar cel mai des īl īntīlnesc īn spaţiul comediei. Īn teatru, arhitectul de pe Zamora este exclusiv comediograf, iar piesele lui sīnt nişte farse extinse şi excesive, cu o mare vitalitate a personajelor şi cu mare chef de replici pontoase şi onomastică ante-caragialească, de pe la Alecsandri: Bambina, Termopan, Moţăilă, Sforăilă, Ronaldo, Henţ etc. Fantomele lui Odi şi Sini care bīntuie Casa Poporului, īnchiriată de infractori pentru o „nuntă cu girofar”, se numesc, mai nou, Nicky şi Ella! Piesa face pare dintr-o trilogie a nun­ţilor care mai cuprinde Nuntă cu dar şi Nuntă cu miliardar şi adună, concentrează, īndeasă pe parcursul celor trei acte o grămadă de aluzii la īntīmplări scandaloase şi absurde ale contemporaneităţii imediate. Pe unele le-am uitat, altele s-au repetat mereu, unele personaje (contesa raportoare europeană) au rămas īn albumele tranziţiei de dinainte de integrare, iar altele stau īncă ţanţoşe pe sticla televizoarelor. Dinu Grigorescu le toacă şi le amestecă pe toate īntr-o uriaşă pizza de actualitate, īmpreună cu un sac de condimente.


 


Ion Beldeanu


Bucovina care ne doare


Editura Muşatinii, publicistică


    


     Citind cartea lui Ion Beldeanu, o culegere de articole dedicate unei singure teme, un om cu minimă sensibilitate are un sentiment de vinovăţie. Cīt ştim despre ce se īntīmplă īn Bucovina, īn cea care nu mai aparţine Romāniei, ce facem, oricīt de puţin, pentru a ajuta romānii de acolo şi pe cei care, din ţară, asemeni lui Ion Bel­deanu, caută să sprijine cu ceva existenţa lor nă­păstuită? Volumul este un dosar scris īn cunoştinţă de cauză, cu disperare şi fără resem­nare, dar este o ati­tudine singulară care se izbeşte de ziduri mult prea groase: indiferenţa ucraineană, indiferenţa şi neputinţa autorităţilor romāne. De la profesori sancţionaţi pentru că au adus īn şcoli ziare romāneşti la interdicţiile impuse lui Ion Beldeanu īnsuşi, culminīnd cu aceea de a intra īn Ucraina, avem istoria unui şir de abuzuri de care nu ai cui să te plīngi cu care nu poţi lupta decăt cu furia cuvīntului. Puţin īn faţa unei forţe strivitoare şi cinice. Totuşi autorul īn­cearcă şi dacă, eventual, nu ar fi atīt de singur, s-ar schimba ceva cīt de puţin.


 


Ronald Gasparic


Rămīn pămīnt de soare


Editura Paralela 45, poezie


 


     Īn prefeţele volumului, poetul Cezar Ivănescu şi prozatorul Vasile Andru vorbesc despre mitul poetului jertfit tīnăr. Poetul Ronald Gasparic (1970-1991) a fost victima unui omor mioritic, īncheindu-şi foarte timpuriu şi nedrept viaţa şi posibila carieră literară. Versurile rămase īn urma lui au fost publicate īn două volume anterioare, pe care culegerea de faţă le reia şi le adaugă un nou ciclu, pīnă acum inedit. Sīnt de asemeni re­produse referinţe critice despre opera sa, destul de īntinsă faţă de timpul scurt oferit de destin nenorocosului poet. Ronald Gasparic a fost fără īndoială un tīnăr talentat şi preocupat adīnc de poezie şi de religie. Textele sale, cu amprentă mistică evidentă, impresionează şi tulbură prin indicarea unui viitor doar vag previzibil, rămas pentru totdeauna necunoscut nouă.


 


Maria Toma


Clepsidra vie


Editura Tracus arte, poezie


 

            După mai multe volume publicate, poezie şi proză, Maria Toma propune o nouă culegere de versuri inedite cu miza pe un lirism discret, intimist. Este desigur un jurnal sentimental sub forma unor efuziuni poetice lipsite de stridenţe şi de orice preocupare pentru sincronizarea cu discursul īn curs de canonizare al momentului. Maria Toma scrie cu seriozitate pentru a fixa, ca pe o placă fotografică, o mişcare de o clipă pe care, apoi, să o revadă cu nostalgie. Rostesc cuvinte albe sperīnd să opresc timpul mărturiseşte cu francheţe autoarea. Poezia ei se doreşte o clepsidră vie, care să nu īnregistreze pasiv trecerea timpului, ci să intervină īn modelarea duratei. Poeta īncearcă nu să aglomereze metaforele care īi apar mereu ca nişte tentaţii, ci, dimpotrivă, să rarefieze discursul şi să-l simplifice.

 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul